2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

100. výročí Československých legií si připomínají v Krajské vědecké knihovně v Liberci

4.3.2014

 Letos uplyne sto let od vzniku Československých legií, proto se místopředseda Evropského parlamentu Ing. Oldřich Vlasák rozhodl uspořádat výstavu připomínající hlavní události spojené se zahraničními čs. vojsky, které významně přispěly k formování českého a slovenského národa a předcházely vzniku československého státu. 
Významné výročí si připomínáme nejen v České a Slovenské republice, ale i v rámci Evropské unie, to byl také pro Ing. Vlasáka podnět k zahájení první ze série řady výstav „100 let Československých legií“ v závěru loňského roku právě v Evropském parlamentu ve Štrasburku. 

Zmíněná expozice byla ze Štrasburku převezena do České republiky a do 19. února 2014 byla vystavena v Senátu Parlamentu České republiky. Odtud byla výstava přesunuta do prostor Krajské vědecké knihovny Liberce, kde je ke zhlédnutí do 28. února 2014. 

Výstava se zde koná pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky: "Příběh Československých legií, téměř jednoho sta tisíc legionářů a prezidenta Tomáše Masaryka, je obdivuhodným příběhem přímo souvisejícím s obnovením státnosti Čechů a Slováků. Bez legií by Československá republika nevznikla, říkával Masaryk. Jsem rád, že toto významné výročí si můžeme připomenout nejen v Senátu, ale také u nás v Liberci,“ uvedl P. Sobotka.
Podle místopředsedy EP Oldřicha Vlasáka je toto výročí a jeho připomenutí nezbytné pro další existenci našeho národa a jeho další demokratický vývoj: „Je to výročí, které přesahuje svým významem hranice České republiky a je podstatné i pro Evropskou unii. Tato expozice historicky odkazuje na Československé legionáře, kteří dobrovolně vstoupili do Spojeneckých armád, sváděli tuhé boje a nebáli se zaplatit i cenu nejvyšší za naši svobodu. Československým legionářům jsme vděčni za jejich přispění ke vzniku samostatného československého státu a poválečného uspořádání Evropy. Vzpomeňme, jakou oběť museli naši krajané položit za to, aby se Češi a Slováci stali demokratickým a sebevědomým evropským národem. Posuzujme i dnešní politický a společenský vývoj majíce na paměti naši bohatou historii, neboť ztráta svobody a demokracie je reálná v každé době. Jak řekl Tomáš Garrique Masaryk: „Má-li naše demokracie své nedostatky, musíme překonávat ty nedostatky, ale ne překonávat demokracii“. 


Expozice výtvarníků Jana a Sabiny Kratochvilových z brněnského Muzea českého a slovenského exilu 20. století“ obsahuje dobové fotografie, dokumenty a další zajímavé informace z období vzniku Československých legií. O nich je také historický filmový dokument, který byl návštěvníkům promítnut na vernisáži této unikátní výstavy.
Z Liberce se výstava přesune do dalších měst v České republice, například do Karových Varů, Plzně, Hradce Králové, Nového Bydžova či Pardubic. O výstavu projevili zájem i představitelé Slovenské republiky.

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz