2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Ajaj…tady se asi něco nepovedlo!

11.2.2020

 Otevřeně přiznávám, že není mnoho výroků současných politiků, které by se mi vryly do paměti. A těch pár, které si zapamatovávám, si opravdu pamatuji.

Jedním z nich je výrok vrcholového politika a zněl: „Všici kradnů.“

Když byl tento výrok pronesen, říkal jsem si, že je to odvážné a paušalizující tvrzení a těšil se na nápravu, která z nejvyšších míst přijde. A opravu zákony, vyhlášky, nařízení, regulace a celá řada dalších „opatření“ záhy přišla.

Starostové a místní samosprávy by mohli dlouze vyprávět, jak je složité žádat o dotace a následně čelit řadě kontrol, pakliže obec nebo město „čerpá“ ať již evropské nebo národní dotace. Jak musí být vše transparentní, otevřené, zkrátka takové, aby nikdo neukradl ani haléř.

Starostové a radní obcí by mohli vyprávět, jak každoročně přiznávají své příjmy, aby si veřejnost mohla zkontrolovat, co si během svého působení na radnicích pořídili a koupili (jako perličku uvedu, že náš radní pan O.M. dostal několikasetkorunovou pokutu právě za to, že neměl v pořádku toto přiznání. Paradoxní na tom je, že kravařští zastupitelé a radní nepobírají za své funkce jakoukoli odměnu po celou dobu svého mandátu).

Ale nedá se nic dělat, takto jsou pravidla nastavená a i ta nejmenší obec se dle nich musí chovat.

Potud vše v pořádku a člověk by se těšil, že korupci se postupně daří likvidovat.

Ale ouha, nedávno vyšlo najevo, že ve vnímání korupce spadla naše republika o 6. pozic na 44. místo – stejně je na tom například Kostarika resp. Gruzie.

Ale na druhé straně je bezvadné, že se právě autor výroku „všici kradnů“ vyjadřuje, cituji: „Myslím, že korupce u nás významně poklesla a ten uvedený žebříček není pravdivý“.

No, nedovedu, anebo spíše dovedu si představit, co by se personálně dělo, kdyby byl na jakoukoli obec poslán takový to závěr šetření, jako právě na ČR ve spojitosti s korupcí. Personální zemětřesení by na sebe nenechalo dlouho čekat a obec by musela přijmout zásadní opatření.

A u nás v české kotlině? Ticho a klídek.

Anebo nás čekají další zákony, vyhlášky, nařízení, regulace a další „protikorupční“ povinnosti?

Přeji všem starostům a radním obcí a měst, aby až se zase budou majetkově „svlékat“ aby se „svlékali“ s radostí a úsměvem, neboť se jisto jistě dle našich představitelů jedná o zásadní boj proti korupci v ČR.

Ing. Vít Vomáčka, MBA

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz