2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Ambrozek kvůli zneužívání náhrad rezignoval, Sobotka dělá jako že nic

31.8.2010

Jeden kvůli zneužívání poslaneckých náhrad rezignoval, druhý dělá jako že nic. Bývalý lidovecký ministr a poslanec Libor Ambrozek minulý týden přiznal, že zneužíval příspěvky, které dostával od sněmovny na dopravu nebo na bydlení. Použil je na jiný účel, na koupi domu.

Současný poslanec a nynější šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka loni v červnu přiznal totéž. Že použil náhrady na koupi bytu. Jenže na rozdíl od Ambrozka ani nepřipouští, že by to byl nějaký problém. O rezignaci zcela určitě neuvažuje a nemíní s celou věcí cokoli dělat.

Dělají to všichni
"Já nic nezneužil," opakoval Sobotka několikrát, když se ho HN dotazovaly na podobnost s Ambrozkovým případem. "To, o čem mluvíte, je běžná věc, to dělají úplně všichni poslanci," hájil se Sobotka.

Má pravdu. V Česku poslanci a senátoři skutečně považují náhrady za součást svých platů. Například když bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek před třemi lety vypočítával své příjmy na tiskové konferenci, bez mrknutí oka do nich započítal i náhrady a ještě přidal památnou větu: "Kdo z vás to má".

Náhrady přitom mají své konkrétní účely. Mimopražští poslanci dostávají příspěvek na dopravu podle toho, jak daleko od sněmovny bydlí. Podobně se vyplácí příspěvek na bydlení. Zákon se snaží také zkvalitnit názory a postoje poslanců a senátorů tím, že jim přispívá třeba na externí odborné posudky nebo na kancelářský materiál.

Žádná z těchto a dalších náhrad není podle zákona míněna jako součást platu. Jenže zákon zapomněl na tresty pro ty poslance a senátory, kteří se jím neřídí. Sobotka a Ambrozek jsou nyní na očích jen proto, že si pořídili byt nebo dům.

Spořiví poslanci
Sobotka navíc neříká pravdu, když tvrdí, že náhrady nezneužil. Nechával si v minulých letech proplácet od sněmovny nájem v Praze, přestože měl trvalé bydliště ve Slavkově u Brna. Být poslancem ve Velké Británii, Sobotka, a nejen on, by ve vrcholové politice skončil. Tamní ministryně vnitra loni v červnu rezignovala, když se zjistilo, že si nechávala proplácet dům ve svém volebním okrsku, a přitom bydlela v domě své sestry.

Sobotka si také nechával platit zhruba 30 tisíc korun každý měsíc za dopravu na jižní Moravu, i když měl jako předseda jednoho ze sněmovních výborů k dispozici vlastní služební auto. Když se loni ukázalo, že Sobotka žije i z náhrad, mezi jeho kolegy poslanci to žádnou odezvu nevyvolalo. Když se minulý týden totéž vyjevilo u Ambrozka, ozval se velmi hlasitě hejtman a poslanec ČSSD Michal Hašek. "Zneužití poslaneckých náhrad je z mého pohledu neakceptovatelným porušením zákona, byť není sankcionováno peněžním či jiným trestem," uvedl Hašek.

Jeho výrok mohl směřovat i k Sobotkovi, oba mají ambici stát se na jaře předsedou sociální demokracie. Hašek nicméně v pondělí nebral svůj mobilní telefon a na otázky zaslané přes SMS nereagoval. Sobotka se odmítl k Haškovým slovům vyjádřit.

Případ současného šéfa ČSSD se nicméně od toho Ambrozkova v jedné podstatné věci liší. Problém bývalého lidoveckého ministra sice začal zneužívanými náhradami, v posledních dnech se ale změnil v to, že není jasné, jak vůbec mohl přijít ke svému majetku. Jak HN zjistily a spočítaly, všechny Ambrozkem přiznané a známé příjmy v posledních letech, včetně náhrad, nemohly stačit na to, aby si pořídil dům za deset milionů.

Sobotka přiznal, kde vzal na byt za sedm milionů - čtěte ZDE

Bohuslav Sobotka koupil byt za sedm milionů, pět jich prý našetřil - čtěte ZDE

Ambrozek přiznal zneužívání náhrad. Ale ne to, kde vzal 10 milionů - čtěte ZDE

Sobotka si v říjnu koupil v pražských Stodůlkách byt za 7 milionů. Podle propočtů, které loni udělal časopis Týden, si na něj musel během asi šesti let našetřit přes pět milionů korun. Na stranu si musel dávat kolem 60 tisíc. Což je vzhledem k funkcím, které Sobotka zastával, představitelné. Jeho měsíční příjem mohl, i s náhradami, činit až 150 tisíc korun.

Ambrozek by se svojí rodinou musel podle propočtů HN každý měsíc vyžít s asi jedenácti tisíci korunami
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz