2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

ARGUMENTY - DANĚ

15.7.2009

ČSSD regulační poplatky zneužila ve své krajské volební kampani. Vědomě klamala a manipulovala voliče tvrzením, že na úrovni krajů lze změnit zákon o poplatcích. Bez ohledu na objektivně zjištěné a doložené faktické údaje o prospěšnosti zavedení poplatků, ČSSD demagogicky trvá na svém. Povolební postup ČSSD v krajích vnáší do zdravotnictví chaos a navíc obchází zákon. Dává tak špatný příklad občanům ve vztahu k dodržování platné legislativy.

 

Navíc krajské rozpočty bude stát hrazení zdravotnických poplatů celkově 1 miliardu korun, která bude chybět v jejich rozpočtu. Nebude na opravu silnic, škol, sociálních zařízení,…

 

Vybrané pozitivní dopady zavedení zdravotnických regulačních poplatků:

  1. Za první rok svého fungování přinesly regulační poplatky do českého zdravotnictví celkově 10 miliard Kč (předpokládaných 5 miliard jako dodatečné zdroje za vybrané regulační poplatky + odhadovaných 5 miliard je lépe využito na vážně nemocné).
  2. Návštěvy ambulantních specialistů poklesly o více než 15 %
  3. Výdaje na léky v onkologii vzrostly o 1,3 mld. Kč.
  4. Počet pojištěnců léčených v centrech určených pro nemocné s nádorovým onemocněním, roztroušenou sklerózou a dalšími vážnými nemocemi meziročně stoupnul o 40 %.
  5. Zdravotní pojišťovny nasmlouvaly o 10 % náhrad kyčelních kloubů více a v regionech, kde čekací doby byly nejdelší – např. v severních Čechách – to bylo dokonce 50 %. Tím se samozřejmě zásadně snížily čekací doby.
  6. Zdravotní pojišťovny zvýšily úhrady psychiatrickým léčebnám o 13 %.
  7. Ušetřené finanční prostředky umožňují investovat do preventivních programů v rámci primární péče a také financovat rozsáhlé screeningové preventivní programy, jako je prevence nádorů kolorekta, nádoru prsu, děložního čípku, ale také screening dědičných vrozených vad.
  8. Zvýšil se komfort v ordinacích, čekárny nejsou tak plné a lékaři mají na své pacienty více času.

    Případné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví v podobě dvou protichůdných návrhů ČSSD a KSČM, které zatím prošly Poslaneckou sněmovnou, by znamenalo prohloubení krize – celkový propad za rok 2010 až 20 miliard Kč,- . Znamenalo by to přímý dopad na pacienty, návrat těch nejhorších nešvarů z dob socialistického zdravotnictví – nedostatek financí na léčbu, dlouhé fronty, nedostatečná zdravotnická péče, nedostatek financí ve zdravotnictví, dluhy, dlouhé čekání na operace aj..Existence zdravotních poplatků umožnila pacientům přístup ke složitým operacím, náročnou léčbu.

"Loni poprvé dostali všichni pacienti s rakovinou, kteří přišli k lékaři, léčbu jako pacienti ve vyspělých zemích EU." Jiří Vorlíček (předseda České onkologické společnosti)

Levice nezodpovědně posiluje socialistický mýtus, že zdravotnictví může být zadarmo.

Senátorský klub ODS přišel s komplexním pozměňovacím návrhem, který je protikrizový a posiluje prevenci.

 

- zachovává nastavení poplatků v současné podobě
- zajišťuje bezplatné očkování proti pneumokokům pro děti,
- přináší úsporu 2, 5 miliardy Kč plošným snížením cen léčiv o 5%.


 

Výsledek přijetí takových opatření:

  1. zachování efektu regulačních poplatků přinese do systému 7 miliard v přímém finančním dopadu a v nevyčerpané zdravotní péči
  2. okamžitou úsporu 2,5 – 3 mld. Kč na lécích, včetně snížení poplatků za léky
  3. urychlení příchodu generických (druhových) léků na trh a snížení cen
  4. modernizaci očkování pro děti zavádí do českého očkovacího kalendáře plně hrazenou vakcínu proti pneumokokům a bezplatné očkování pro děti, na které dnes rodiče musí platit 8 000 Kč

ODS

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz