2024

pondělí 6. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Ať za dluhy platí politici

20.1.2010

ČSSD představila v prosinci některé své návrhy, jak přinést úspory do státního rozpočtu. Pod heslem "Šetřeme, ale nikoliv na lidech" se ale skrývá pouze snůška populistických frází.

Socialisté tak chtějí zakrýt svůj předvolební apetit a absolutní rozpočtovou nekázeň. Jak jinak si vysvětlit populistické dárečky socialistů ve výši 20 miliard korun? Tato opatření vytáhnou z kapes každého občana dva tisíce korun, a pokud ne, tak pak vytáhnou tři tisíce korun z kapes našich dětí a vnuků. Dluhy se musí splácet!

Právě to je jedním z důvodů našeho návrhu ústavního zákona o rozpočtové kázni, tedy takzvané "finanční ústavy". Problém českého státního rozpočtu totiž není v deficitu za loňský rok, kdy byl deficit téměř 200 miliard korun. Středopravicová koalice totiž nastartovala trend snižování schodků rozpočtu, když v roce 2008 byl nejnižší za 11 let (pod 20 miliardami korun).

Problém je, že socialisté-populisté zadlužili tuto zemi v období celosvětového hospodářského růstu, a nyní se opět chystají rozdávat lidem předvolební balíčky. Bohužel na úkor našich dětí a vnuků, kteří tak zažijí v důchodu propad do bídy.

Finanční ústava vyvozuje odpovědnost u těch, kteří za schodky nejvíce mohou – u politiků. Jednak se jedná o vyvození odpovědnosti vlády, které spočívá v povinnosti vlády požádat sněmovnu o vyslovení důvěry, pokud nastanou předem definované situace (např. výrazné odchýlení skutečného schodku od plánu, opakované podávání návrhů nadměrných deficitů).

Ústavní zákon je ale především zaměřen na poslance v podobě ocenění jejich osobní odpovědnosti, které spočívá v zavedení tzv. koeficientu rozpočtové odpovědnosti, který reflektuje výsledky uplynulého rozpočtového roku, a tímto koeficientem jsou přenásobeny platy členů vlády a poslanců, kteří hlasovali pro příslušný návrh státního rozpočtu.

S pokračujícím projektem VIZE 2020 a chystaným volebním programem pak připravujeme další opatření pro stabilizaci veřejných rozpočtů a nastartování ekonomického růstu.

Mezi již zveřejněná opatření patří:

  • Ve státních finančních aktivech a pasivech bude zřízen rezervní fond cyklických rizik, kam budou převáděny případné (cyklické) přebytky sald státních rozpočtů. Zdroje z tohoto rezervního fondu budou zapojovány do financování výdajů státního rozpočtu v období recese ekonomiky.
  • Dalším krokem bude zákon o vyrovnání salda státního rozpočtu do roku 2017 a modernizace rozpočtové legislativy.
  • Do roku 2012 musí být provedena penzijní reforma – v té době max. 3 % schodek rozpočtu.
  • Zvýhodněné úvěry na investice do základního kapitálu malých a inovativních firem.
  • Pro veřejné instituce budeme dále prosazovat možnosti centrálního nákupu (na bázi týmu ministerských náměstků – bez dalšího nabírání úředníků) od určité částky. Důsledkem bude úspora v podobě množstevní slevy a navíc oddělení zadávání nákupu od vyhodnocování nabídek, což razantně sníží prostor pro korupci.
  • Firmy a občany také zatěžuje nadměrná regulace, zejména ze socialistické dílny. Proto navrhujeme, aby každý rok bylo 30 nejhorších regulací buďto úplně zrušeno, anebo razantně modernizováno. Třetinu z těchto regulací se stanoví na základě největšího rozdílu mezi náklady, které jsou s nimi spojené a výnosy, které přináší. Třetina bude nominována veřejností a třetinu nominují podnikové a spotřebitelské nevládní instituce.
     

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz