2024

středa 1. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Bída nezávislých prezidentských kandidátů

12.9.2012

Nezávislost a nestranickost se českým voličům líbí. Poté, co si vyprosili přímou volbu prezidenta, se s nezávislými kandidáty roztrhl pytel. Jejich nevýhodou je to, že všichni nabízejí to samé a vzájemně si přebírají téhož voliče.

Prezident patří k nejvyšším politickým představitelům země. Pokud se prezident tváří nepoliticky, mate voliče i sebe. Je to podobné, jako by chtěl středoškolák dokázat, že má lepší vzdělání než vysokoškolák. Tak je to i s kandidáty, kteří strany považují za „nutné zlo“, místo aby je ctili jako „conditio sine qua non.“

Je zajímavé, že naši nezávislí prezidentští favoriti neváhali použít strany jenom když jim z toho kynul osobní prospěch. Fischer i Dlouhý vstoupili do KSČ v době pozdní normalizace, aniž by lidsky museli. Nikdo je nenutil ani nemučil. Dnes se hlásí k nestranictví. Dlouhý byl po revoluci dlouho nejpopulárnějším politikem dnes již zaniklé ODA. Jeho bývalá popularita jej možná mate, takže nevzpomíná, že stejný žebříček po něm vedli i Gross či jiní dnes již zapomenutí. U Fischra byl kontakt se stranickou politikou ještě méně záslužný. Stal se úřednickým premiérem za svrženého Topolánka. Topolánek jej na toto vysoké místo dostal a on jej potom za odměnu pomohl „potopit“. Fischerova vláda udělala chyby, na které dodnes doplácíme. Pokud jeho úřednická vláda získala popularitu, byla to popularita pro nevědomé, naivní voliče. Iluzi nezávislosti navíc kazí fakt, že finančí strop na prezidentskou volební kampaň činí 50 miliónů Kč. A ty miliony na kampaň nezávislým prezidentským kandidátům bohatí lobisté nedají zadarmo.

Pomatenou prezidentskou kandidátkou je právnička Samková, která v době vyhlášení své kandidatury jako by nevzpomněla, že je členkou TOP 09 a že tato strana již jednoho kandidáta nominovala. Dokazuje to její politický analfabetismus. Žel, pokud nemůžeme čekat soudnou politickou kulturu od vysokoškolsky vzdělané právničky, tak ji nemůžeme čekat ani od obyčejných voličů.

Nepochybuji však o tom, že první přímá prezidentská volba napomůže vytříbení prezidentské volby do budoucna ve prospěch kandidátů stranických. Ti nezávislí se vzájemně „vystřílejí“ a výsledný souboj bude patřit kandidátům stranickým, kteří kromě osobních kvalit zosobňují čitelný stranický program.

Nakonec to bude Zeman, Sobotka, Schwarzenberg, Dintsbier, kteří budou mít nejvyšší šanci obstát v prezidentské volbě.

Omlouvám se kandidátům, které jsem nejmenoval a které jsem k jejich minimálním preferencím nechtěl komentovat ani trápit.

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz