2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Bohuslav Svoboda: ODS a ČSSD ruší tendry z éry Pavla Béma

23.12.2010

Primátor Bohuslav Svoboda hovořil s MF DNES o soutěži na čističku. A také o tom, jak v ODS nevyřešili problémy tohoto projektu

Zvláště v posledních dnech patří mezi diskutované tendry i přestavba čističky. "Tuto soutěž buď zrušíme, nebo změníme, abychom přesně vyhověli požadavkům EU a měli šanci dostat na akci peníze," vysvětluje primátor Bohuslav Svoboda.

O čističce se nyní hovoří hlavně v souvislosti s událostmi na ministerstvu životního prostředí a po rezignaci ministra Pavla Drobila. Exšéf fondu životního prostředí Libor Michálek tvrdí, že projekt je zřejmě předražený asi o 3 miliardy. Uvedl také, ale bez důkazů, že pražská ODS měla ze zakázky dostat zhruba 500 milionů. ODS to popírá a Svoboda odpovídá na otázky týkající se kauzy čistička.

 


Mluvili jste v ODS o slovech bývalého šéfa fondu Libora Michálka, který naznačil, že pražská ODS údajně chtěla ze zakázky na čističku 500 milionů?

Všimla jste si, že nepředložil žádné podklady.

 


I tak bych očekávala, že to jako primátor budete s kolegy řešit.

Mám na stole všechna fakta o výběrovém řízení na čistírnu. Vím, jak tendr probíhal, vím, v jakém je stadiu. Projekt nemá slíbenou evropskou dotaci, není v něm jediná naše koruna a do této chvíle není dotace EU jasná. Představa, že někdo obchoduje s penězi, jež ještě ani neexistují, je směšná. Nemůžete uplácet něčím, co ještě neexistuje.

 

Ale lze o úplatku předem jednat. Vy jste tedy tuto věc v ODS v Praze politicky nerozklíčovali?

Tam není co řešit, není tam žádný problém. Vydal jsem prohlášení, ve kterém to vysvětluji.

 

 

Do jaké míry postoj ODS k čističce ovlivnil pondělní obrat ČSSD, která ještě před týdnem tendr podpořila a dnes jej kritizuje? Má to vliv na koalici?

Žádný vliv. Tohle jsou politické hrátky, které se vystřelují do médií. Město čističku potřebuje. Pro ODS to není politická otázka, ale otázka věcného řešení, na něm jsme se s koaličním partnerem dohodli.

 

Nelze to vnímat jako roztržku v koalici?

Vůbec ne. Na poradách jednáme úplně stejně, náš názor je stejný.

 

Hovořil jste o analýze tendru na čistírnu. Jaký přinesla výsledek?

Potřebujeme změnit smlouvu s Veolií, která zajišťuje provoz čistírny. Je totiž na delší dobu, než stanovuje EU. Bylo by ideální čistírnu z pronájmu vyjmout. Zadruhé musíme řešit podmínky ve výběrovém řízení, jež zřejmě neodpovídají požadavkům EU. Podle výsledků chystaného jednání v Bruselu rozhodneme, zda tendr úplně zrušíme, či změníme jeho podmínky.

 

Myslíte podmínky, na které upozornila TOP 09? Opozice tvrdí, že některé podmínky mohou ze soutěže část firem vyřadit. Dokonce použili obrat "zakázka na míru".


Soutěže se chce účastnit 32 firem, takže to není tolik limitující. Hovořím o složité právní otázce, jsou tam technické chyby, právní formulace, které může někdo zpochybnit nebo napadnout. Je třeba vyhnout se chybě, protože máme maximálně šest měsíců. Pokud tento termín nestihneme, o peníze EU přijdeme.


(Autor: Kateřina Frouzová)

Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda CSc., místopředseda regionálního sdružení a primátor

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz