2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Brankář s tahem na branku

20.12.2011

Mirek Pelta má pověst zdatného diplomata, který umí sehnat peníze a drží slovo. Mluví se o něm také jako člověku, který se dokáže pohybovat v zákulisí a při jednání je schopen spojit nespojitelné.
Má za sebou bohatou funkcionářskou kariéru, vedle fotbalu je též dlouholetým členem městského zastupitelstva a v současnosti i rady města v Jablonci za ODS. Byl šest let generálním ředitelem Sparty Praha. Na fotbalovém svazu působil po dvě volební období jako člen výkonného výboru nebo jako obchodní ředitel marketingové společnosti svazu STES. Byl členem komise UEFA pro řízení klubových soutěží. Z Jablonce vybudoval stabilní klub, který má momentálně jeden z nejsilnějších týmů v lize. Zvolení Pelty by prý mohlo splnit volání řady delegátů po silném šéfovi svazu.

V dubnu jsme si povídali o začátcích jeho podnikání a současných aktivitách v obchodě i fotbalu. V těchto dnech se stal prvním mužem českého fotbalu a všechna média se tomuto tématu podrobně věnovala. Mne však zajímá především dopad, jaký bude mít jeho zvolení na aktivity v Jablonci.
Mirku, splnil jste si svým zvolením svůj sen nebo je to jen další epizoda?

Miroslav Pelta:
Určitě je to splnění mého přání a je to završení dvacetiletého působení ve fotbale. Je to výzva a práce, kterou chci pro český fotbal dělat. Jak jsem mnohokrát říkal, mám konkrétní představy a věřím, že se mi podaří je uskutečnit. Času mnoho nemám, necelé dva roky …

Vaše působení v Praze bude časově hodně náročné a v Jablonci nebudete tak často. Jak se k tomu staví rodina? Nevyčítá Vám to?

Miroslav Pelta:
Manželka mě podporuje, protože ví, že jsem si tím splnil sen, jak jsem řekl. Děti už nejsou ve věku, kdy by mě potřebovaly mít za zády, ale jsem si vědom, že právě rodina pocítí dopad mého zvolení nejvíce. Do Prahy se stěhovat nebudu.

A jaký dopad to bude mít na Jablonec? Vy se tu aktivně podílíte na řadě věcí, nejen ve sportu, ale v investičních záležitostech, sháníte peníze pro město, lobbujete v jeho prospěch… Neopustíte nás jako sirotky?

Miroslav Pelta:

Neopustím (úsměv) a budu se stále snažit rozvoj města podporovat. Jsem patriot a Jablonec vždycky bude mým domovem a mám tady mnoho dalších plánů. Všichni na radnici vědí, že se na mě můžou obrátit a že se vždycky budu snažit pomocí svých kontaktů udělat maximum. A také vědí, že když něco slíbím, tak to platí. Pohybuji se v prostředí, kde mám mnoho známých v nejvyšších sférách, spolupracuji s řadou významných firem a lidí. Já toho nezneužívám, ale využívám tak, aby byl prospěch pro všechny.

Po svém zvolení jste prohlásil, že jste zvědavý, jak se Vaše nová funkce promítne do klubu. Už to víte?

Miroslav Pelta:
Ano, mám v ruce právní rozbor, který hovoří o tom, že nejsem v konfliktu zájmů a nic mi nebrání se v jabloneckém fotbale angažovat. Víte, že stejně budu mít k našemu klubu dobrý vztah, ať budu majitelem nebo ne. To prostě nějaký papír neovlivní. Vím, že to novináři budou kritizovat a určitě mi to budou připomínat, ale je to v souladu se zákonem a výkon mé funkce to neovlivní. Mým zvykem je do všeho jít s vervou, nemohu se nyní po svém zvolení utápět pohledem zpět, ale pracovat pro český fotbal. Je samozřejmé, že budu mít na jablonecký klub méně času, takže očekávám od svých kolegů zvýšenou aktivitu a i pro ně to bude vlastně příležitost, aby se předvedli. Ale je jasné, že na svůj klub budu pozorně dohlížet.

Média hodně ovlivňují veřejné mínění. Nakonec je Vaše pověst nejen v Jablonci poznamenána tím, že Vás hodně lidí vnímá kontroverzně. Prý jste zbohatl na úkor jiných, jdete po penězích a nejste vzorem morálky. V mnoha diskuzích pod články je vskutku mnoho nelichotivých slov. Jak tohle vnímáte, rozčiluje Vás to?

Miroslav Pelta:
Podívejte se, vždycky se najde hodně lidí, kteří buď závidí, nebo je ochotno odsuzovat úspěch a přičítá mi ďábelské vlastnosti (úsměv). Já jsem začínal od nuly a nikdy ne na něčí úkor. Jsem obchodník a dělám to, co umím. Kdo mě zná osobně, tak ví, že nejsem podrazák a držím slovo. To co říkáte, říkají lidi, kteří mne neznají, a já jim to stejně těžko mohu vyvrátit. A jestli mě to rozčiluje? No nadšený z toho nejsem, ale beru to jako daň za to, co dělám. Moc o tom nemám čas přemýšlet, makám jako ďas a řeším denně stovky problémů.

Já to vím, ale hodně se Vám třeba vyčítá například vztah s Vlastimilem Košťálem. To Vám nevadí? Asi Vám ta otázka není příjemná…

Miroslav Pelta:

Ale ne, proč? Vlastimil Košťál mi svého času otevřel dveře do Sparty, spolupráce se dařila a vytvořili jsme si přátelský vztah. Pokud s někým kamarádím nebo dělám obchod, neřídím se tím, jestli to někdo třetí vnímá dobře nebo špatně. O mně se ví, že se snažím vyjít s každým, že se mnohdy snažím spojit nespojitelné, jak jste řekl, a nedělá mi problém mluvit i s lidmi, kteří o mně neřeknou nic pěkného. Nikomu z těch kritiků jsem osobně nic neudělal a nesebral. Já to vidím tak, že jsem duší hráč a občas riskuji. Když vidím šanci na obchod tak jí využiju. Risknu to a většinou mi to vyšlo, ale takovou šanci má přece každý. Vemte si třeba jablonecká jatka. To byl majetek v soukromých rukou, nějaký čas chátral a ležel ladem. Tak jsem to koupil a hledal investora. Nakonec jsme se domluvili a je tam Kaufland. Co je na tom špatného? Když jsem začínal, tak jsem si musel půjčit v bance a pak ty peníze zúročit a vrátit s nemalým úrokem. Takových jako já bylo po roce 89 hodně. Někomu se daří a někomu ne, ale nic nenormální nebo nemorálního na tom není. Fakt je, že to stálo a stojí hromadu úsilí, protože vám nedá nikdo nic zadarmo. Nedá se zázračně zbohatnout švihnutím proutku. Je to nekonečná dřina, ztráta soukromí a přestal existovat volný čas, víkendy, večery… každý si může vybrat, co je pro něj nejdůležitější.

Abych byl spravedlivý, příliš se nemluví o tom, že třeba seženete peníze pro Nisanku na cestu do Brazílie nebo pro Vrabčáky do Mexika a jistě by se našla řada dalších příkladů, kdy podporujete sponzorsky nejen sport, ale kulturu a další aktivity. Jak to cítíte, není to nefér?

Miroslav Pelta:

Nevím, to nestojí za řeč. Jsem realista a vím, že pro novináře je lepší psát o nějaké aféře než o takových věcech, kdy se něco povede. Ví to Pavel (ředitel divadla Mgr. Žur – pozn. aut.), možná pár lidí ze souboru, nevím a neřeším to. Asi bych dokázal pracovat na svém PR a zaplatit agenturu, která by mi vylepšila image mezi lidmi (smích), ale na to peníze nepoužívám. Kdo mě zná, ví, jaký jsem a kdo mě nezná, a jen mi někde v tisku nebo v hospodě nadává, toho nebudu přesvědčovat. Pojďme k důležitým tématům.

Už jsem se ptal na Vaše budoucí záměry v Jablonci. Prozradíte něco ze svých plánů?

Miroslav Pelta:

Jsem Jablonečák, mám rád svoje město, mám radost, když se něco dobrého podaří a ten, kdo se ve městě pohybuje a umí vidět tak vidí. Těch záměrů až snů je mnoho, rozhodující je dělná parta na radnici, která potáhne za jeden provaz a začne některé ze svých mnohých snů naplňovat. Ve prospěch města a jeho občanů. A u toho nechci chybět, zde chci využívat i nadále svých zkušeností a kontaktů aby každý, kdo do našeho města přijede, poznal, že Jablonec žije, buduje a jde dopředu. Není důležité, zda ty akce jsou gigantické či malé, všechny jsou důležité. Já mám stejnou radost z opraveného chodníku, fasády jako z dobudování spojení z Liberce do Jablonce což bude určitě fuška. Mám vždy radost, když se něco podobného vydaří a já budu u toho, to je stejná radost jakou mám, když David Lafata střelí svůj stý gól a je to v dresu Jablonce, což je zviditelnění nejen fotbalového klubu ale celého města široko daleko. A na Jablonec si potom v Evropě kliknou i ti, kteří třeba dodnes nevědí, že existuje, tak to prostě chodí.
Dnes, 27.11, kdy vedeme rozhovor, slavíte čtyřicáté sedmé narozeniny. Blahopřeji a zároveň se zeptám, jaký dárek byste si přál. Je něco, co nemáte?
Miroslav Pelta:
Díky. Asi Vás zklamu, protože si nepřeji nic mimořádného, ale jen to, co většina lidí: aby mi vydrželo zdraví moje i mých blízkých, abych měl víc času, všechno stíhal a síly neubývaly.

Fotbalová asociace, které teď budete šéfovat, čítá na 600 tisíc duší. To je velký kolos! Já se nemohu ubránit dojmu, že bez ohledu na Vaše soukromá přání bude Jablonec na vedlejší koleji. Nebo se mýlím?

Miroslav Pelta:

V tom s Vámi nesouhlasím. Já těm 600 nebo 650 tisíc lidem přeci nevelím, je to složitá rozvětvená struktura a já jsem jen jeden z týmu, který rozhoduje. Bude to samozřejmě hodně časově náročné a nebude snadné všechno skloubit a určitě nebudu mít na aktivní práci ve městě tolik času. Na druhé straně mohu daleko výrazněji pomáhat v klíčových věcech a stále budeme v těsném kontaktu s lidmi z radnice.

Nezbývá mi, než popřát, aby se Vám v nové pozici dobře dařilo a aby to pro Jablonec bylo pozitivní. Díky za rozhovor!

Bc. Vladimír Kordač

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz