2024

čtvrtek 2. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Červinka: Koncese je dobrá volba

4.12.2009

V posledních dnech jsem v médiích zaznamenal spoustu lží a polopravd týkajících se koncesní smlouvy na provoz Městského stadionu v Liberci. Řekl jsem si, že nebude na škodu všechna fakta shrnout a přenést do jednoho článku. S nástupem do funkce náměstka, který má arénu ve svém resortu, jsem musel začít stav kolem smluv o Městském stadionu řešit. Smlouva na provoz areálu z počátku 90. let vyžadovala zásadní změny související především s dynamikou rozvoje Městského stadionu v nedávné době, ale i se změnou legislativy.

Zcela určitě lze říct, že Městský stadion fungoval na smluvních základech, které byly dlouhodobě neudržitelné především ze strany města. Pořádek ve vztazích i smlouvách dělá v tomto případě Koncesní smlouva o provozování Městského stadionu v Liberci. Spokojený jsem především s tím, že smlouvu podpořilo 25 zastupitelů. Způsob, který jsme zvolili dokonce podpořilo na začátku celého procesu 32 zastupitelů z 39. Jsem přesvědčený, že jsme při vyjednávání o podmínkách koncesní smlouvy odvedli dobrou práci.

Někteří opoziční zastupitelé zpochybňují koncesi jako vhodný způsob provozování arény. Město mělo v podstatě tři varianty. Nesmyslná – tedy provozovat areál ve vlastní režii. Neudržitelná – tímto slovem bych definoval variantu, kdy provozovatel spravoval areál na základě smluv z roku 1992. Od té doby nezůstal na Městském stadionu na kameni kámen, předmět nájmu už dávno neodpovídal realitě a tehdejší smlouva vystavovala město rizikům spojených mimo jiné i s nepovolenou veřejnou podporou. Reálná – to byla ta třetí a podle mého názoru i poslední varianta. Bylo potřeba definovat zájmy města, nastavit smluvní vztahy a najít partnera pro koncesní spolupráci. To se podařilo.

Partnerství se soukromým provozovatelem na základě koncesní smlouvy vyšlo pro město jednoznačně nejvýhodněji. Prokazuje to zcela regulérní studie, která vyhodnocuje všechna možná rizika i okolní vlivy. Kdybychom Městský stadion provozovali sami tak to bude o téměř 1,5 násobek dražší než když uzavřeme koncesní smlouvu. Provoz areálu soukromou společností je tak jednoznačně ekonomičtější. Říkat, že arénu budeme provozovat sami a bude to pro nás výhodné je populistické a nesmyslné. Soukromý subjekt má daleko větší možnosti jak získávat partnery, sponzory, není tolik svázán legislativou.

Jediným negativem celého martyria okolo koncesní smlouvy je podle mého názoru absence konkurence. Při vypisování koncese jsme věřili, že se přihlásí víc zájemců což by třeba mohlo ovlivnit i finální cenu. Na druhou stranu jsem rád, že současný provozovatel potvrdil svou kvalitní práci z minulosti, splnil kvalifikační požadavky a přistoupil na všechny podmínky koncesní smlouvy.

Ve své podstatě přejímá provozovatel za celý areál úplnou zodpovědnost a garantuje městu nejen určitou kvalitu poskytovaných služeb, ale především zaručuje plnou provozuschopnost areálu. Město má na Městském stadionu k dispozici 4000 hodin na sportovištích, 1000 hodin je z této kvóty určeno pro školy, zbytek pro sportovní kluby. Provozovatel je navíc povinen realizovat smluvně dané opravy. Krom těchto, řekněme klíčových povinností, je provozovatel zavázán i k úklidu areálu, udržování schůdnosti a sjízdnosti přístupových cest, udržování všech travnatých ploch i okrasných dřevin, údržbě oplocení či zajištění ostrahy a spousty dalších „neviditelných“ drobností. Těch věcí je opravdu celá řada.

Celý ten areál prošel v posledních letech poměrně významnou proměnou. Nejviditelnější je pochopitelně multifunkční aréna, na Městském stadionu ale vznikla celá řada sportovišť. Je tu nadstandardní gymnastická hala, badmintonové, tenisové a ricochetové kurty, zázemí pro indoorové sporty. Vznikla tu střelnice, bowlingové a kuželkářské dráhy. Nesmím zapomenout ani na venkovní sportoviště kde krom fotbalistů a atletů najdou svá útočiště i beachvolejbalisté, američtí fotbalisté, basebalisté i softbalisté. Naším cílem je udržet už tak vysokou kvalitu celého areálu. Musíme umět využít výhod Městského stadionu, který nám mohou závidět v celé republice. Máme tu skvělé zázemí i logistické možnosti nejen pro sportovní, ale i pro kulturní akce. Ten areál nás přímo zavazuje k udržení vysokého standardu i postupnému vylepšování nabídky služeb a možností.

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz