2024

úterý 7. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Chtěl poslat pan náměstek Šolc peníze sportovcům nebo nechtěl?

2.6.2012

Pokladna Liberce je o 14 miliónů korun bohatší než se přepokládalo. Na květnovém zastupitelstvu to potvrdil ekonomický náměstek Jiří Šolc. Na účet města totiž přišly peníze z hazardu. Pominu „porcovací“ polemiku kolegů zejména ze Změny pro Liberec, kteří doposud vždy proti hazardu bojovali s tím, že je třeba jej úplně zakázat. Nyní, když se nějaké peníze z tohoto „zavrženíhodného hazardu“ objevily, hned je chtěli získat pro různé spolky a organizace podporující jejich vidění světa, či politické přesvědčení a jejich původ jim najednou vůbec nevadil. Chci se pozastavit nad tím, co má s těmi penězi za lubem muž zodpovědný za městské finance.

Už na minulém zastupitelstvu přišel náměstek Šolc s návrhem, jak tyto peníze rozdělit. Ten návrh byl velmi špatný, nebyl koncepční, v podstatě nebyl s politickými stranami projednán a tak ho zastupitelstvo poměrně jednoznačně odmítlo. Kdo by očekával, že po tomto neúspěchu náměstek pro ekonomiku rozpoutá debatu napříč politickými stranami i odbornou veřejností, bude zklamán. Nedělo se totiž nic. Na květnové zastupitelstvo připravil pan Jiří Šolc přímo návrh rozpočtového opatření pokoušející se znovu tyto prostředky rozdělit. A troufám si říct, že ještě horší! Ze 14 miliónu se rozhodl 10 rozdat. 5 miliónů chtěl poslat sportovcům, 5 miliónů divadlu F. X. Šaldy. Ne kulturnímu fondu, ne na podporu kulturních akcí či organizací. Prostě divadlu.

Asi není pochyb o tom, že peníze takto napřímo rozdělené by téměř jistě udělaly zlou krev. Divadlo by se stalo terčem útoků nejen zastupitelů, ale i neuspokojených organizací, které také cítí morální právo na peníze ze společné kasy. Přemýšlím, proč to pan náměstek udělal. A jediné co mě napadá je, že nechce zmíněné peníze rozdělit. Nemá zájem, aby se našel klíč, podle kterého budou nejen sportovci podpořeni. Jsem přesvědčený, že chce pan Jiří Šolc peníze v rozpočtu ponechat. Dost možná chce těmito penězi nahradit očekávanou ztrátu na příjmové straně rozpočtu. Nebo snad už někdo z nás slyšel něco konkrétního o prodeji letiště, ze kterého chce město získat 100 miliónu korun? Čas běží, prodej se i kvůli postoji některých koaličních stran stává chimérou a výpadek tohoto příjmu bude třeba nějak řešit.

Když sleduji kroky pana náměstka, tak se o peníze pro sport, kulturu či další Bohulibou činnost obávám. Sázím jedno pivo na to, že Jiří Šolc o systémovém rozdělení peněz z hazardu jednat nezačne, a že i další návrh rozpočtového opatření s těmito penězi, bude nepřijatelný. Šéfovi městské kasy to tak totiž vyhovuje. Jako člověk, který také musel řešit podobné problémy, bych tento postoj i chápal a upřímně řečeno mu jej ani moc nezazlívám, jen by měl přestat mlžit a jasně nám všem „nalít čistého vína“.

Ing. Jiří Kittner

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz