2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Co s lékaři?

13.2.2011

Odchody lékářů jsou velmi živým tématem. Na počátku odborářské akce za zvýšení platů doktorů byla veřejnost spíše na straně lékařů a vnímala jejich požadavky za oprávněné. Lékaři si neuvědomili, že otevřeli Pandořinu skříňku. Bohužel se v průběhu času prokázalo, že vysokoškolské vzdělání ještě neznamená, že lékaři rozumí občanům. Buď už nevědí, jak běžní občané přemýšlejí nebo je to jen nezajímá? Těžko soudit.

Stanovisko poslaneckého klubu ODS po jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem
 

V každém případě se na veřejnost dostalo množství informací, které lékaře nestaví do příliš pozitivního světla a tak i veřejné mínění se dnes od lékařů odklonilo a většinou se ozývají hlasy, volající po jejich odchodu. Na sociálních sítích vznikají petice, které vyjadřují podporu ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi a výzývají jej, aby doktorům neustupoval. 

Na slabiny vyjednávání upozornil ve svém článku Na ostří skalpelů  týdeník Reflex, vce kterém si autor článku všímá zejména faktu, že řada nemocnic, které jsou zřizovány kraji, má formu akciových společností. Z nich jen namátkou – nemocnice v Kladně, Liberci, Náchodě, Pardubicích a ve Zlíně dají dohromady 430 lékařů, již se připojili k akci Děkujeme, odcházíme a jsou ve výpovědi. Takže vedení odborů tlačící na zvýšení tarifů tak trochu hodilo přes palubu, na akciovky se totiž žádné platové tarify nevztahují. Tisíce lékařů z krajských akciových společností tak teď v otázce platů mají paradoxně větší záruku u ministra Hegra než u LOK a ČLK.

Břetislav Olšer se zase ve svém článku Obecné ohrožení ze strany "odcházejících" lékařů je trestný čin  věnuje morálnímu aspektu odborářské akce. Tvrdí, že se lékaři zpronevěřili Ženevskému lékařskému slibu, který de facto nahradil Hippokratovu přísahu a zde je jeho citace:

“Ve chvíli, kdy nastupuji profesionální lékařskou dráhu, zavazuji se slavnostně, že svůj život zasvětím službě lidstvu…. Zdraví mých pacientů bude mým nejpřednějším zájmem…. Všemi dostupnými prostředky budu udržovat čest a důstojné provozování lékařského povolání…. Budu s největší pozorností ochraňovat lidský život, a to od okamžiku jeho vzniku. Ani nátlak a vyhrožování mne nedonutí k tomu, abych své lékařské znalosti obrátil proti některému člověku. Toto slibuji slavnostně, svobodně a na svou čest.”

Petr Kotaška redakci iDNES.cz oznámil, že podal na Lékařský odborový klub a iniciátory akce Děkujeme, odcházíme trestní oznámení kvůli podezření na vydírání, organizování a podněcování nepokojů či obecné ohrožení. Za ohrožení zákonem daného zajištění základní zdravotní péče, za jednání s náznakem vydírání ku neprospěchu jiných skupin lidí, za zneužití humánních principů lidské a demokratické společnosti, za vzetí pacientů jako obranných štítů vůči protivníkovi - tedy vládě a společnosti, a nakonec za znevážení neboli porušení Hippokratovy přísahy.

Mnoho občanů před touto podivně hořko hloupou akcí hledělo na lékaře s posvátnou úctou a věřilo, že jsou to ctihodní občané ve službě vyššímu morálnímu principu, obecnému dobru a všem, kteří potřebují pomoci. Jak lékařský stav asi vidí dnes? Ještě stále to budou ty skvělé osobnosti, obsazující přední místa na kandidátkách a těšící se všeobecné vážnosti a úcty?

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz