2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

ČSSD chce vyhrát volby 13. důchodem

15.7.2009

Sociální demokraté přišli před několika týdny s návrhem na výplatu mimořádného 13. důchodu. Jedná se o další pokus "koupit" si voliče ze strany ČSSD. Návrh totiž v důchodcích budí dojem, že půjde o pravidelnou dávku, i když to bude jen jednorázová platba. Její výše navíc bude zřejmě zlomkem standardního měsíčního důchodu.

■     ČSSD nezveřejnila, v jaké výši bude konkrétně 13. důchod prosazovat. Zřejmě půjde o částku 2.400 Kč, kterou socialisté slibovali již ve svých protikrizových návrzích. Daňové poplatníky to přijde na 5 miliard Kč, každý občan tak zaplatí 475 Kč.

 

■     Návrh ČSSD je v období vrcholící recese nezodpovědný, a ohrožující stabilitu veřejných rozpočtů. Podobným způsobem se snažili uplatit voliče také v Maďarsku, a nyní celý svět vidí, kam to vedlo.

 

■     Maďarsko musí v současnosti škrtat nejen 13. důchody, ale i platy ve státní správě. Zároveň muselo zvýšit výrazně i DPH, což má dopady právě i na životní náklady důchodců. Například z mléka, chlebu nebo pečiva se v Maďarsku platí 18 procentní DPH, u nás je tato daň poloviční.


■     Zvyšovat životní úroveň důchodců je samozřejmě naším cílem, ale musí se to dělat ve vhodný okamžik a systematicky, nikoliv v období nejhorší hospodářské situace za posledních několik desetiletí a zcela populisticky.


■     ODS prosazuje již delší dobu komplexní reformu důchodového systému, která umožní zachovat solidaritu ve společnosti, a navíc výrazně zvýšit vyplácené důchody ve stáří.


■Minulá vláda pod vedením ODS navíc zvýšila průměrné důchody o více než 1.600 Kč na 10.000 Kč, a důchodci tak letos dostávají reálně přes 110 procent toho, co v roce 1989. Za období vlády ČSSD nedostávali většinu let ani 100 procent.


■Vlivem všeobecné stagnace cen navíc lidem v důchodu nerostou životní náklady. Například podle dubnových čísel Českého statistického úřadu dokonce životní náklady domácnostem důchodců meziměsíčně poklesly o 0,3 procenta.


■ČSSD ve snaze hrát si na fiskálně zodpovědnou stranu, bude zřejmě navrhovat financování 13. důchodů ze zvýšených dividend státních nebo polostátních firem, zřejmě ČEZu.


■Takový krok může mít ale ještě horší dopady, než přímá úhrada ze státního rozpočtu.


■Firma/y, které budou muset zvýšenou výplatu dividend uhradit, omezí své investice, na které jsou navázány další stovky českých firem, které zde platí daně. Ve svém důsledku to tedy povede k poklesu českého hospodářství a sníženému výběru daní.


■Dalším důsledkem bude samozřejmě zvýšená nezaměstnanost, protože tyto státní firmy a jejich dodavatelé budou muset vzhledem k omezování investic propouštět.


■Posledním možným dopadem by mohly být miliardové žaloby ze strany minoritních akcionářů v polostátních firmách, kteří by žalovali stát, za to, že brání firmám podnikat s péčí řádného hospodáře.

ODS

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz