2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

David Vodrážka: Ekologie všedního dne

12.8.2009

Ekologické tematice dominuje otázka změn klimatu. Nikomu neupírám právo tuto globální debatu vést a rád se nechám od odborníků informovat o pokroku. Nicméně svou roli vidím o patro níž - v praktické politice. K ochraně životního prostředí jsem se tak nedostal ani jako specializovaný odborník, ani jako stranický ideolog, ale takříkajíc "odspodu".

Tím vůbec nechci říci, že mi na globálních otázkách životního prostředí nezáleží. Pouze to, že v onom známém zeleném imperativu "Mysli globálně, jednej lokálně" upřednostňuji druhou část. Drtivá většina kroků, které přímo ovlivňují životní prostředí, se realizuje na úrovni měst, v nichž dnes žije většina obyvatel. V Česku je to dokonce přes 70 procent. Těžiště ekologické politiky je proto ve městech. Americké studie dokládají, že lidé, kteří žijí ve starých domech ve městě, mohou spotřebovávat méně energie a méně znečišťovat přírodu než ti, kteří si stavějí krásné nové nízkoenergetické domy za městem.

Jak je to možné? Hustota je prostě efektivní. Je dokázané, že již při 30 bytech na hektar se začíná vyplácet hromadná doprava, i malé krámky najdou své zákazníky, lidé začínají více chodit pěšky a jezdit na kole. Trojnásobně vyšší zahuštění obyvateli již znamená, že se vše zlevňuje: teplo, místní zdroje elektřiny, odpady apod. Sdílí-li více lidí jednu službu, připadá na každého mnohem menší podíl na ničení naší planety. Ony tolik opovrhované paneláky, které tvoří velkou část zástavby i mé Prahy 13, tak ve skutečnosti mohou zajistit takřka ideální "zelený" životní styl.

Živé město

Mým záměrem je obrátit debatu v nejvyšších politických patrech k reálným přínosům ekologické politiky pro občany. Vím, že je rozumné šetřit energií a snižovat emise, které lidem prokazatelně škodí. Své zkušenosti spolu s radami expertů chci využít při realizaci projektu "živé město", který představím v krátké době. Ten lidem nabídne možnost aktivně se zapojit do vytváření tváře jejich města včetně zabudování přírody do městského života. Pokládám to za svůj konkrétní a specifický přínos ekologické politice.

Tím se dostávám od komunální politiky k celostátnímu programu ODS. Kromě životního prostředí řeší i moderní energetickou politiku, založenou na úsporách a čisté, bezpečné a dostupné energii, včetně energie jaderné. A v neposlední řadě i zajištění dlouhodobých předpokladů prosperity, bez níž je efektivní ekologická politika nemyslitelná.

Velice mi záleží na tom zbavit ekologickou politiku ideologické pachuti připomínající někdejší třídní boj. Jde mi o občany, o kvalitu jejich života. Nehodlám vést učené debaty, nebo dokonce poučovat. To, co nabízím, je realismus a praktičnost - ekologie všedního dne.
 

David Vodrážka

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz