2024

čtvrtek 18. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

David Vodrážka: Přemysl Sobotka na Hrad

20.5.2010

Publikováno: 17.05.2010, Euro

Volební předpovědi v Praze jsou pro ODS nelichotivé. Určitě se nebude opakovat úspěch z roku 2006, kdy jste získali čtrnáct poslanců. Co by bylo letos pro pražskou ODS úspěchem?

Z dnešního pohledu by to bylo devět poslanců. Už před čtyřmi lety jsme říkali, že čtrnáct poslanců je fenomenálním úspěchem - pravděpodobně neopakovatelným. Nahrála mu společenská nálada a hospodářský růst. Nebyly ani konkurenční politické subjekty.

 

Které strany jsou nepříjemnou konkurencí?

Největším soupeřem je sociální demokracie. Neumím však rozlišit mezi TOP 09 a Věcmi veřejnými (VV). Připadají mi stejné. Mají pouze jinou rétoriku. Za VV hovoří mediálně známý Radek John. Do lídra "topky", knížete Karla Schwarzenberga, se strefuje obtížně, protože veřejnost ho vnímá jako státotvorného a hodného. Mě však vždy zajímali lidé za stranou a její historie. U Miroslava Kalouska příliš pravicovou politiku nevidím. Byl jsem u dohod mezi ním a Topolánkem. Vzpomínám si, že Topolánek tehdy zamýšlel prolnutí obou stran - provázání kandidátek. Byl jsem však zásadně proti tomu, aby se před volbami vytvářely podobné koalice.

 

Tušil Topolánek špatný výsledek "modrých"?

Jednání se odehrálo loni před neuskutečněnými podzimními volbami a dohody neprošly grémiem ODS. Myslím, že Topolánek netušil takový nízký výsledek. Nálada ve společnosti mu naznačovala, že jedna pravicová strana nebude mít šanci uspět. Věděl, že bude třeba konkurence a snažil se být u jejího vzniku.

 

Domníváte se, že staří kmotři, jako je Roman Janoušek, zůstávají, jen mění své politické "koně"?

To je teorie. Janoušek vmém případě nehraje žádnou roli. S Tomášem Hrdličkou se znám, a nikdy jsem to nepopíral. Je členem regionální rady ODS. Má vyjednávací potenciál a přesvědčuje lidi o svých názorech. Nenazýval bych to však kmotrovstvím. Pro mne je kmotrem ten, kdo je podnikatelem, a nikoli politikem a současně se snaží získávat prospěch pro své komerční subjekty. Tvrzení, že se politici a podnikatelé spolu nebaví, by však bylo pokrytecké.

 

Jde mi o ovlivňování politických rozhodnutí. Závisejí politici v Praze na takových lidech? Závisí například pražský primátor Pavel Bém na názorech Romana Janouška?


To byste se měl zeptat Pavla Béma. Co se týká ODS, v ní vliv neměl. Co se týká Bémova rozhodování, to nedokážu posoudit. Popírá to však. Nikdy jsem u ničeho nebyl. Nemám proto důvod mu nevěřit.

 


Vylučujete, že by Tomáš Hrdlička vaším prostřednictvím obdobně lobboval?

Mě může ovlivnit při naší diskusi o politických otázkách. Považují ho za chytrého člověka. Bavili jsme se spolu před kongresem, na němž jsem se stal prvním místopředsedou. Následně mu bylo podsouváno, že způsobil moje zvolení. Tak tomu ale nebylo. Podobně se bavím s mnoha lidmi. Slovo "kmotr" vnesl do ODS Topolánek a ujalo se to. Mě to netěší.

 


Z vašeho veřejného vystupování není jasné, o co usilujete. Jakou funkci byste požadoval v případné vládě ODS?

Bude záležet na výsledku voleb, a zda mě lídr ODS vezme do týmu. Usilovat o to budu. Určitě se chci zajímat o ochranu životního prostředí. Nejde jen o to, zda někde bude hezký les. Jde o kvalitu života v městech. S tím souvisí doprava, energetika a místní rozvoj.

 

Chcete být příštím ministrem životního prostředí?

Chci.

 

V našem rozhovoru před půl rokem jste prohlásil, že byste ministerstva životního prostředí, zemědělství a místního rozvoje zrušil. Rozmyslel jste si to?

To bude předmětem jednání v případné koaliční vládě. Ministerstvo pro lidská práva nemá valnou životnost. Ministerstvo místního rozvoje by se mohlo sloučit s jiným resortem. Sloučení ministerstva životního prostředí (MŽP) a průmyslu je značně legislativně náročné. To musí udělat někdo z pozice ministra a opravdu za tím jít. Téměř ve všech západoevropských státech však MŽP existuje.

 


ODS tedy nemá jasno?

Chceme zrušit tři ministerstva. Není však zatím konsenzus, která by to měla být. Hrají v tom roli osobní ambice lidí včetně těch mých.

 

Jaké by ODS měla podmínky pro vstup do velké koalice?

To je absurdní možnost. Lidé by nám přestali věřit. Vzpomeňte si na opoziční smlouvu před dvanácti lety. Dodnes existuje stigma, že dvě veliké strany se vždy domluví. Když to řeknu natvrdo, ČSSD by musela změnit celý program. A musela by se uskutečnit i personální změna. Jiří Paroubek je pro většinu lidí v ODS nepřijatelný. Myslím si, že spíš může nastat menšinová vláda ČSSD s tichou podporou komunistů. Paroubek a předseda KSČM Vojtěch Filip to sice v současné chvíli vylučují, ale je před volbami, a proto se musejí od sebe distancovat. Bohumínské usnesení (zákaz spolupráce ČSSD s komunisty - pozn. red.) nebude hrát po volbách roli. Nepůjde totiž o přiznanou vládu komunistů, ale o jejich tichou podporu.

 

Je ODS připravena na život v opozici?

Určitě by to byla katarze. Očistná kůra. V opozici není příjemně, ale ODS to přežije. Co by to však znamenalo pro tuto zemi? Další čtyři roky rozhazování.

 

Přežilo by to vedení strany?

Nepřežilo. Musel by se rychle uskutečnit kongres, který by řekl kam dál. Mimochodem - o mně se ví, že jsem měl napsaný rezignační projev, pokud by Topolánek z vedení neodešel.

 

Z voleb vzešlá sněmovna bude volit příštího prezidenta republiky. Kdo je vaším kandidátem?

ODS svého kandidáta dosud nepředstavila. A na toto téma se ani neodehrála žádná hlubší diskuse. Bude záležet i na složení Senátu a Poslanecké sněmovny. Určitě budeme mít vlastního kandidáta. Ač jsem to s nikým nekonzultoval, říkám, že vhodným kandidátem by byl Přemysl Sobotka. Prokázal, že umí říci svůj názor. Je důvěryhodný. Obstál jako předseda Senátu. Byl by to člověk, který by Česko vhodně zastupoval. Srovnám-li ho s Jiřím Paroubkem, který má podobnou ambici, je to nebe a dudy.

 

Byl jste u vzestupu i pádu Mirka Topolánka. Vytáhl vás nahoru a nakonec jste ho musel přemlouvat, aby odstoupil z vedení strany. Jaká pro vás byla největší politická lekce?

Přiznám se, že lidsky to pro mne bylo těžké. Lekcí pro mne bylo dvanáctihodinové jednání grémia, na němž jsme přesvědčovali Topolánka, aby odešel. Když jsem se bavil s pamětníky, nikdo podobně dlouhé jednání nezažil. Uvědomil jsem si, že někdy musí člověk říct dost. Někde končí loajalita. Pak jde o farizejství. To pro mne nastalo po jednání grémia. Všichni šli na tiskovou konferenci, na níž Topolánek oznámil, že zůstává v čele ODS. Řekl jsem, že na ni nepůjdu, protože bych si to sám před sebou neobhájil. To byl pro mne zlom.

(Autor: Martin Shabu)
 

David Vodrážka

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz