2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Do oblasti školství chce ODS přivést především stabilitu

17.9.2013

 ODS dnes představila druhou kapitolu Příběhu života, prostřednictvím kterého postupně představuje své předvolební programové priority. Do oblasti školství chce přivést především stabilitu a připravit ve spolupráci s pedagogickými fakultami lepší podmínky pro přípravu a kariérní růst učitelů.
„Ve školství nepotřebujeme další reformy, ani další experimenty, ale především stabilitu. ODS proto bude pracovat na dlouhodobé koncepční školské politice, která přinese do školství jednoduchá pravidla a řád. Studentům chceme dát jistotu, jakou podobu bude mít státní maturita. Chceme zajistit svobodu zvolit si správnou cestu a zajistit předškolní vzdělávání ve státních i firemních školkách, nebo v dětských skupinách a zároveň umožnit rodičům zůstat doma,“ říká jihomoravský lídr ODS a bývalý ministr školství Prof. Petr Fiala: „Financování školství musí probíhat transparentně. Ředitelé musí vědět, s jakým propočtem budou hospodařit. Nesmíme měnit obsah tzv. rámcových vzdělávacích programů, ale stanovit jednoduché standardy a ostatní nechat na zkušenostech učitelů,“ pokračuje ve výčtu programových bodů Fiala.
Další bod programu se týkal skloubení rodinného a pracovního života. „Náš trh nabízí oproti zbytku Evropy méně možností práce z domova a práce na částečné úvazky. Proto navrhujeme poskytnout firmám, které vytvoří pracovní místo na částečný pracovní úvazek rodičům s dítětem v předškolním věku, 80 procentní slevu na odvodech zdravotního a sociálního pojištění. Tuto výhodu chceme dát firmám i v případě, že tímto způsobem zaměstná člověka, který se stará o příbuzného ve třetím nebo čtvrtém stupni závislosti,“ shrnuje nejdůležitější návrh v oblasti podpory rodin s malými dětmi úřadující předseda ODS Martin Kuba.
„V oblasti kultury vidíme potenciál spolupráce mezi rezortem školství a kultury. ODS bude usilovat o to, aby kultura měla větší roli ve vzdělávání, a proto chceme připravit speciální výukové programy pro děti,“ říká k oblasti kultury volební lídryně strany Miroslava Němcová. „Jsme si vědomi, že naše památky i duchovní dědictví jsou nám jen propůjčeny a to jsme vždy v našich programech akcentovali. Budeme usilovat o víceleté financování kulturních institucí a zasadíme se o to, aby personální změny v jejich vedení probíhaly s ohledem na odbornost kandidátů i dobré mravy,“ doplňuje Němcová.
ODS také navrhuje debatu o posílení veřejnoprávních médií. Čeká nás debata – a rozhodně nebude jednoduchá – o možné berluskonizaci naší společnosti a jejích důsledcích. Jsem svědky toho, že dochází ke spojování velkého finančního kapitálu se světem médií a zároveň jsme svědky, jak tento kapitál usiluje o politický vliv. Protože to můžeme vnímat jako budoucí ohrožení svobody, jako první východisko vidíme posílení úlohy veřejnoprávních médií, včetně ČTK,“ vysvětluje Němcová.

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz