2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Dosazení chování Jana Korytáře do jeho vlastního blogu

24.3.2016

Pan náměstek Korytář jak už jsme si všichni v Liberci zvykli, velmi rád pranýřuje všechny kolem sebe, obviňuje protivníky, ale i vlastní koaliční partnery a neustále vyhledává možnost, jak přesvědčovat své okolí, že právě on je tím spasitelem v boji proti všemu špatnému a prohnilému. Článek na jeho idnesovém  blogu, kde kritizuje praktiky okolo dění v kauze Čapí hnízdo mne pouze utvrzuje v tom, že právě zde by se hodilo použít pořekadlo o těch, co křičí, ať jiní někoho chytají…

Korytář nenechává na Babišovi nit suchou, asi se domnívá, že když se včas veřejně distancuje od někoho, koho měl ještě před časem jako vzor, tak mu to pomůže u voličů, zvláště v době, kdy se ukazuje, že například jeho zájmy v oblasti realit na Liberecku nejsou jenom mecenášské.

Korytář píše: Když pomyslím, za jaké formální chyby musejí obce, ale i neziskovky, často vracet dotace, štve mě tato situace o to víc. To, že je mezi námi pár takových, kteří umí příležitost "formálně zmáknout" a na "jednu ránu" pak dají padesát milionů.

Tady si dovolím tvrdit, není mezi Babišem a Korytářem zase tolik rozdíl. Vlastně jeden ano. Korytář to nemá až tak „zmáknutý“ a některé věci se mu nepodařilo dotáhnout do toho pomyslného konce. Pokud by mu například prošel jeho záměr, tak jsme obdobu Čapího hnízda měli v Liberci Harcově. Stavět se mělo na pozemcích, které jsou mimochodem nyní tolik diskutované, jako jedny z mála na kterých nedošlo ke změně na zelenou plochu v rámci akce „zelené pásy“, kterou chtějí Změnaři prosadit v územním plánu. Na těchto pozemcích chtěl Korytář vybudovat tzv. „Centrum pro přírodu“ rozuměj, zázemí pro Čmeláka(y). Přičemž celkové uznatelné náklady na tuto akcičku byly plánovány bez pár korun na 20.000.000,- Kč. Ano skutečně jsem se nespletl, mělo jít o 20 milionů. Prostředky měli být čerpány z ROP NUTS II Severovýchod. Lze jen parafrázovat slova samotného Korytáře „formálně to nezmáknul a na jednu ránu dvacet milionů nedal“.

Dál v článku Korytář kritizuje, jak málo peněz dostávají neziskovky na boj s korupcí a proto tady vlastně korupce je.

V článku píše: V letošním roce rozdělovalo tyto dotace pouze MV ČR. Všechny neziskové organizace v ČR, které se zabývají protikorupčními aktivitami, tak soutěžily o „celých“ 3,5 milionu korun. To je v přepočtu např. 250 tisíc na jeden kraj nebo zhruba 35 haléřů na jednoho občana.

Roky se snažím říkat, že i toto je jeden z důvodů, proč to u nás funguje tak, jak funguje, a že je potřeba tyto dotace řádově zvýšit, jelikož se to státu vyplatí, když sám neumí veřejné peníze dostatečně ohlídat. Myslel jsem, že toto bude jeden z prvních kroků, které „protikorupční Andrej Babiš“ prosadí.

S trochou nadsázky by se tady dalo říci, že chápu jeho rozezlení, neboť toho o každém z nás fakt za 35 haléřů moc nezjistí…

Ale vážně, rozhodně si nemyslím, že by stát měl dávat peníze na boj s korupcí tímto směrem. Tím, kdo se má korupcí zabývat primárně, je Policie ČR a pokud ta na to nestačí, tak ty prostředky má dostat právě ona, aby byla schopna posílit svojí činnost. Financování těchto aktivit neziskovkám, by mělo být prostřednictvím donátorů ze soukromých sfér a nikoli prostřednictvím státního rozpočtu.

Samozvané protikorupční složky nemají v demokracii místo.  Říkat státu, dejte nám peníze, mi za vás to podnikatelské prostředí ohlídáme, aby nedocházelo ke korupci, je prostě blbost. Korytář říká, že by se tyto dotace měli řádově zvýšit. To je přeci nesmysl. Pokud na to nemá policie dostatečnou kapacitu, tak se přeci situace nezlepší tím, že si tady vytvoříme prostřednictvím neziskovek a jim určených dotací opět PS VB (pro ty později narozené pomocná stráž veřejné bezpečnosti lidově zvaná žalobníčci). Mnohem účinnější by bylo ty prostředky investovat do rozvoje Policie ČR a jejich složek.

V závěru článku Korytář píše: I to je jeden z důvodů, proč veřejnost tahá při boji s korupcí za kratší konec... Bez peněz totiž s korupcí bojovat nejde. A vím, o čem mluvím. Sám s tím mám na regionální úrovni jako aktivista i jako politik dlouholeté zkušenosti.

No, myslím, že by si měl pan náměstek Korytář ujasnit co teď vlastně je. Pokud chce být zároveň aktivistou a politikem, tak by měl sám sebe pranýřovat a tlačit jako aktivista, sebe sama jako politika, aby dosáhl vrácení 5 milionů Kč zpět do rozpočtu města, které bez souhlasu kohokoli z naší městské kasy odeslal poskytovateli dotace, aniž by poskytl městu možnost adekvátně se proti jejímu požadavku o vrácení bránit.  A musím říci, že tyhle peníze vnímám jako liberečák pro mne mnohem důležitější, než nějaké jiné. Asi to bude tím, že za tyhle peníze jsem si mohl užívat něco i já. Buď nějaký ten opravený chodník, nebo třeba nový herní prvek u přehrady, kdo ví… Taky by se sám sebe jako aktivista, měl sám sebe jako politika ptát jak je to s těmi jeho pozemky a územním plánem města. Neudělali tam někde kolegové ze Změny při jeho přípravě chybu? Snad by nás ani nemělo napadnout, že by to byl v případě pana náměstka Korytáře záměr.

Co říci závěrem. Držím panu náměstkovi Korytářovi palce, aby u něj v důsledku jeho života v dvojím světě, nakonec nedošlo k rozdvojení osobnosti. To by totiž mohlo hrozit, že si jednou jako aktivista rozbije hubu jako politikovi…

Mgr. Petr Židek, MPA, člen RR ODS Libereckého kraje

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz