2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Dva konce bídy

22.12.2016

 Říká se tomu „syndrom zelených pomerančů a nahnilých jablek“. Poprvé jsem se o tomto jevu  dozvěděl na přednášce Jany Maisnerové z Prahy – Radotína, která u nás před mnoha lety měla přednášku o Mosambiku. V této zemi strávila rok a zjistila jednu zákonitost: Na tržnici se všude prodávaly jen zelené pomeranče a nezralé ovoce. Proč? Jakmile něco vyrostlo, ještě před uzráním to majitel utrhl a nesl na trh, protože se bál, aby to někdo neukradl a aby o to nepřišel. Tak to byla chudá země, že nebylo možné, aby si tam lidé vychutnávali normálně uzrálé ovoce.    

 

Druhý konec bídy jsem si uvědomil při  návštěvě jednoho svého známého, který v mé přítomnosti zrovna vykrajoval shnilé části jablek, jež  donesl ze sklepa. Tak to bylo celou zimu. Jablek, které byly netknuté, si ani nevšiml, ale vždy vybral ta nahnilá, aby je mohl rychle vykrájet, než shnijí docela. Takže po celou dobu v rodině konzumovali ta nahnilá – vykrajovaná.
Později jsem pochopil, že tento  syndrom zelených pomerančů a nahnilých jablek“. proniká všechna odvětví lidské činnosti. Chudí lidé například kupují neustále nejdražší jízdenky bez slevy, protože nikdy nenašetří na měsíční či  roční časovou jízdenku. Chudí lidé nejsou připraveni na „množstevní slevy“, nejsou schopni si výdaje rozplánovat na delší období, takže v běžných situacích platí penále tam, kde by bohatší člověk při včasném zaplacení neplatil.
Psychologicky se tento syndrom promítá i do vztahu ke vzdělání a k výběru životního partnera. Lidé, kterým chybí prostředky na dosažení vzdělání, začínají dříve pracovat za méně peněz, což během života většinou nedoženou. Ze stejných důvodů lidé vstupují dříve do partnerských vztahů, do nichž by jinak nevstoupili. Na studiích by se totiž patrně potkali s někým, kdo má jiný psychologický i sociální status. Jiní lidé  zase nemohou včas najít partnera, protože jsou "ekonomicky neatraktivní".
Chudých lidí si musíme vážit pro utrpení jejich chudoby. Šťastní jsou však ti, kteří mohou jíst ovoce dozrálé a přitom nenahnilé. Naším úsilím nechť zůstává, aby takových lidí bylo co nejvíce.

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz