2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Ekonomická skupina odborníků začíná spolupracovat s ODS na dalších ekonomických návrzích

3.2.2010

Nezávislí ekonomičtí odborníci ode dneška spolupracují s občanskými demokraty. Společně připravují další návrhy řešení, které zastaví zadlužování občanů a které znemožní populistické zvyšování výdajů státu na úkor dalších generací. Členy Ekonomické skupiny odborníků (ESO) jsou ekonomové Jan Procházka, Lubomír Lízal, Michal Mejstřík, Jiří Schwarz, Josef Šíma, Petr Zahradník a Miroslav Zámečník.

"Buď zvítězí ti, kteří slibují, že sníží přebujelé veřejné výdaje. A pak nás čeká prosperující budoucnost. Nebo ti, kteří naopak slibují jejich další zvyšování. A pak nás čeká státní bankrot. Proto ODS založila ESO. Proto chceme svůj stranický program konzultovat s nezávislými odborníky a řídit se jejich radami. Navazujeme tím na úspěšný vládní projekt NERV, který nám svými doporučeními pomohl čelit krizi," řekl na tiskové konferenci předseda ODS Mirek Topolánek.

ESO se bude podílet na dokumentu Vize 2020, který ODS představí na ideové konferenci 20. února v Brně. Následně se bude podílet na konečné verzi programu občanských demokratů pro květnové volby. ODS se tak zavazuje řídit se národním zájmem České republiky a zachránit budoucnost před dluhy. Podobně to bylo v případě NERV (Národní ekonomické rady vlády).

"Založením ESO chceme demonstrovat, že máme podporu a důvěru odborníků. A co je snad ještě důležitější, že odborníci mají podporu a důvěru ODS. Zavazujeme se, že se budeme řídit jejich radami," dodává Topolánek.

Podle dosavadních návrhů ODS mají za zvyšování dluhů platit především politici a ne občané. Občanští demokraté proto minulý týden navrhli ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti. Stát by měl také šetřit hromadným nakupováním se slevou, zveřejňovat státní zakázky na internetu a spořit na budoucí problémy. I tyto návrhy bude ESO připomínkovat a postupně upravovat.

ESO: Zvedání daní ekonomickou situaci nevyřeší

Ekonomičtí odborníci se shodují, že populistická opatření nejsou řešením dopadů ekonomické krize. "Uvědomuji si, že rady v období ekonomické krize jsou velmi složité. Nejsou to jednoduchá řešení, nejsou to řešení typu zvedneme daně a dosáhneme rovnováhy. Tato cesta není cesta k tomu, aby ČR byla příjemnou oblastí pro život svých obyvatel a dobrým místem k podnikání," řekl na tiskové konferenci ekonom Jiří Schwarz.

Podle dalšího z členů ESO Lubomíra Lízala nemůže Česká republika navyšovat dluhy utrácením prostředků, které nemá. "Česká republika není dostatečně bohatá na to, abychom si mohli půjčovat od našich dětí. Celá ekonomika se má vyvíjet takovým směrem, aby naše děti nebyly zadlužené," dodal Lízal.

Kromě sedmi ekonomických nestranických odborníků budou stálí hosté na pravidelných schůzkách také místopředseda ODS Petr Nečas, ekonomický expert ODS Martin Kocourek a předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk. Podobně jako NERV bude i tato poradní skupina vyhodnocovat jednotlivá protikrizová opatření jak ODS, tak ostatních politických stran.
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz