2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Firma Rathova spolupracovníka Bušiny získala podivně zakázky za 600 miliónů

15.7.2009

Bušinu spolu s dalšími lidmi policie podezřívá z rozsáhlých daňových úniků, informují o tom Hospodářské noviny (HN).

Spolupracovník středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) Bušina rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu přerušeno členství v ČSSD poté, co i na jeho kontakty s Rathem začali upozorňovat někteří členové ČSSD. Obávají se toho, že kontroverzní politik Rath může sociální demokracii uškodit v říjnových sněmovních volbách.

Společnost Stavby, a. s. podle listu získala za poslední měsíce více než 30 veřejných zakázek. Výběrová řízení přitom většinou připravovala firma Executive Project Group. Obě firmy nejméně do loňského října patřily právě Bušinovi.

Od Povodí Vltavy získala firma vloni v červenci hned dvě zakázky za více než 120 miliónů korun na rekonstrukci koryta Berounky a Vodního díla Záskalská u Hořovic. Obě firmy figurují také v zakázce pro Řízení letového provozu na přestavbu budovy řídicí věže ruzyňského letiště za 284 miliónů korun. Společnost Stavby, a. s. získala také zakázku na opravu náměstí v Jilemnici za 17 miliónů korun a na rekonstrukci patologie v příbramské nemocnici za 20 miliónů korun, napsaly HN.

Pohádka pro voliče:

Jak skořápkář Bušina naivního Ratha obelhal


 Bylo? Nebylo? Mladík jménem Filip Bušina nebyl zrovna vzorem ctnosti. Rval se. Hrál skořápky. Řídil opilý. Když mu vzali papíry, jezdil bez nich. Soudili ho. Dostal podmínku. Platil pokuty. Páru upouštěl při boxu.

Přičichl k vůni velkých peněz. Koupil hotel. Podnikal. Dal se dohromady s Libuší Barkovou, známou z kauzy nuselského nevěstince a známou sociálních demokratů Grosse a Tvrdíka.

Druhé dějství: Na scénu vstupuje David Rath a potkává Bušinu. (Zde je Rathova vzpomínka na první setkání. I ta je jako z pohádky.) "Inženýr Bušina mi byl představen zhruba před rokem a půl jako člověk, který má několik vysokých škol, manažerské tituly, je úspěšný podnikatel."

Kdo vám ho představil? "Někdo, už nevím." Kdo vám dal onen životopis? "Někde jsem ho dostal." Zkoumal jste jeho minulost? "Neslyšel jsem o ní."

Rath se stává středočeským hejtmanem. Co ho zajímá ze všeho nejvíc, jak dostat pod kontrolu pět středočeských špitálů. A na koho si nevzpomene? Na toho kouzelného muže, kterého zná, už neví odkud.

"Byl to člověk, který se vyzná v oblasti investic," vzpomíná hejtman. Bušina se z Rathova rozhodnutí stává investičním náměstkem všech krajských špitálů, přes kterého půjdou investice za dvě až čtyři miliardy korun!

Třetí dějství: Příběh se náhle dramatizuje. Před dvěma týdny Bušinu a dalších sedm lidí policie obvinila z daňových podvodů za 300 milionů při předchozím podnikání.

Hejtman je rozzloben: "Máme vážné obavy, že kauza byla nastartována právě teď před parlamentními volbami." Stojí za Bušinou, z funkce investičního náměstka jej nesundá.

Čtvrté dějství: Zápach kriminální kauzy se šíří Lidovým domem. Rathovi spolustraníci naléhají: Zbav se ho, nebo to smete i tebe.

Bušina odchází a jindy suverénní hejtman najednou zmateně říká: "Jestli se to Bušinovo obvinění prokáže, tak je šokující, že se dostal do blízkosti politiků." Jako by to nebyl on, kdo jej tam dostal.

Rath věří, že pro něj tím příběh končí. Bušina věří, že se u soudu očistí. Střih. Konec příběhu? Věřím, že ne. Čekáme na poslední dějství. Jak to bylo doopravdy? Kdo byli ti lidé, kteří Bušinu k Rathovi přivedli? Vážně onen jindy tak neohrožený politik "naletěl" muži s kriminální minulostí? Vážně přes něj tak nezodpovědně nechal procházet miliardové investice?

Uvěříme-li pohádce, pak je možné vysvětlení: Rath je neuvěřitelný prosťáček. Já ale na pohádky nevěřím. Ať tak nebo tak: může být takový člověk svéprávným a nadto důvěryhodným hejtmanem?
Dobrou noc!

Zdroj: Novinky.cz

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz