2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Fotbalový boss a zastupitel Pelta

20.3.2010

Každý rok se vyhlašuje anketa Fotbalista roku. Kdyby se oceňovali i fotbaloví bafuňáři, byl by Miroslav Pelta z Jablonce horkým kandidátem, ne-li jasným vítězem.
.Upřít se mu to nedá. Skvělými tahy zkušeného funkcionáře vytáhl za poslední dva roky prvoligové fotbalisty Jablonce z bídy mezi elitu české Gambrinus ligy. Přivedl zkušeného a kvalitního trenéra, o kterého pak projevila zájem i reprezentace, podařily se mu výborné nákupy i prodeje hráčů.
Pětačtyřicetiletý Miroslav Pelta ale začínal také jako fotbalista, nadějný gólman. Nejprve hrál v Krásné Lípě, pak chytal za Slovan Varnsdorf. Už v patnácti letech ale přestoupil do Liazu Jablonec. Tady chytal nejprve v dorostu a pak i v A týmu mužů. Jeho kariéru ale předčasně ukončily zdravotní problémy. Fotbal je pořád dál jeho velkou láskou.
„Je to vášeň a adrenalin. Je to můj život. I proto se někdy člověk nerozhoduje úplně rozumem, ale srdcem. Pak hrozí, že jde za rámec daných možností, což může přinést problémy,“ říká Pelta.
Úspěchy na fotbalovém poli slaví dál, a nemusí to ani být přímo spojené s Jabloncem. Vloni v březnu se například stal novým předsedou krajského fotbalového svazu. Ve volbách porazil dalšího zkušeného funkcionáře, Ladislava Čičmance.
„Fotbal je stále nejpopulárnější sport nejen v České republice a já jsem nyní jeden z těch, který řídí fotbalové kraje. Rád bych z Libereckého kraje udělal v rámci republiky fotbalový kraj nejprogresivnější a nejmodernější,“ prohlásil po zvolení.
Pelta ale zažil ve fotbale i krušné časy. Když byl sportovním ředitelem v pražské Spartě, propukla aféra s „kapříky“ v českém fotbale a i o Peltu se zajímala policie. V případě Sparty a Pelty ale vyšetřovatelé nakonec neshledali, že by se stal trestný čin.
Sportovní novináři Peltovi ale dodnes rádi připomínají jeho telefonní hovor s Ivanem Horníkem, hlavním protagonistou kauzy. Pelta v hovoru popisoval, jak vypadalo jaro ve Spartě. „Všechno bylo cinklý, vole, jinak by byl konec…“ Pelta pak policii řekl, že když použil slovo „cinknuté“, nemyslel tím, že byly uplacené. Měl to být nadnesený obrat v rozhovoru s kolegou z branže. Policii se nic prokázat nepodařilo. Za Pelty působil ve Spartě také Ivan Hašek, dnešní šéf českého fotbalu. Ten se i po svém zvolení Pelty veřejně zastal. „Bez lidí jako Míra Pelta by na tom fotbal byl daleko hůř. Patří k těm, co pro něj dýchají čtyřiadvacet hodin denně,“ řekl Hašek.
Fotbal má svoje specifika. Když se Miroslav Pelta těší do práce, má to většinou úplně jiné příčiny a důvody, než když se do práce těší všichni ostatní. „Když se o víkendu vyhraje, mám krásný týden a těším se do práce. Když prohraje, potřebuji další zápas, abych si spravil náladu a těšil se ze života. Horší je, když přijde série neúspěchů. Pak se mi špatně vstává, protože to komplikuje jednání se sponzory. Potřebuji mít ten dobrý pocit z vítězství pro další jednání a práci,“ připomíná.
Není překvapením, že Pelta se umístil v horní polovině sedmičkové tabulky osobností regionu. Kromě fotbalu je totiž v Jablonci i úspěšným komunálním politikem. Už čtyřikrát mu hlasy ve volbách stačily na to, aby se dostal do městského zastupitelstva. Vždy v barvách ODS.
Vlastně za ODS i chytá. Když hráli občanští demokraté vloni na podzim ve Cvikově utkání proti Starostům za Liberecký kraj, Pelta přiváděl skvělými zákroky starosty k šílenství. Kromě toho je otec tří dětí také vášnivým houbařem.

Michael Polák
 

Zdroj: Sedmička

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz