2024

úterý 19. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Frýdlantská nemocnice: konec peripetií!

16.4.2019

 Soukromá nemocnice, která je jediným zdravotnickým zařízením ve Frýdlantském výběžku, bude od 1. července patřit Krajské nemocnici Liberec. Cesta k tomuto výsledku byla nesnadná a nebyla krátká.

Frýdlantská nemocnice se dlouhodobě potýká s problémy. Firma EUC (dříve Euroclinicum) koupila nemocnici v roce 2013, o dva roky později kvůli nedostatku lékařů uzavřela lůžkové interní oddělení a po dalším roce přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance. Od roku 2016 zajišťovala jen pohotovostní službu, ale loni ukončila i akutní chirurgickou péči. Nedostatečná péče byla důvodem kritiky ze strany města a vztahy byly v průběhu doby vyhrocené.

Kraj se dlouhodobě situací zabýval a byl motorem koupě nemocnice, jak přiblížil Přemysl Sobotka, (ODS), náměstek hejtmana Libereckého kraje, zodpovědný za resort zdravotnictví: „Po vice než 1,5 roce se podařilo zajistit lékařskou péči ve Frýdlantu. Začíná vítězit rozum a zásluhou zúčastněných t.j. EUC (nemocnice Frýdlant), KNL, Liberecký kraj a město Frýdlant, je před podpisem kupní smlouva. Cena je 8,6 milionů, což odpovídá movitému majetku. Osobně jsem rád, že dochází k dohodě a péče pro 25 tisíc občanů bude zajištěna. Úsilí stálo za tento výsledek a věřte, že to nebylo vůbec jednoduché." Finance na transakci poskytne Liberecký kraj, který o dohodu a podobný scénář usiloval více než tři roky kvůli bezproblémovému zajištění zdravotní péče na Frýdlantsku. Zatím není úplně jasné, co všechno a jak se změní ve frýdlantské nemocnici po 1. červenci. Z vloni uzavřeného memoranda, pod něž se podepsal Liberecký kraj, KNL, EUC i město Frýdlant, vyplývá, že ve Frýdlantu musí zůstat zachovaná poliklinika s jednotlivými ordinacemi. Navíc by liberecká nemocnice měla ve Frýdlantu provozovat lékařskou službu první pomoci. „O jejím rozsahu a podobě ale budeme ještě diskutovat. KNL musí upřesnit například to, jak dalece budou funkční operační sály či v jakém rozsahu tam budou provozovat nebo neprovozovat chirurgii, gynekologii, případně ortopedii,“ upřesnil náměstek Sobotka.

Nemocnice v současné době zajišťuje operace jednodenní chirurgie v oborech chirurgie a gynekologie. Již tak nepříznivá situace se ještě zkomplikovala, když se objevila u devíti ze 16 operovaných pacientů na konci loňského listopadu otrava krve. Hygienici nechali tehdy uzavřít operační sály. Postižené pacienty převzaly nemocnice v Liberci a Jablonci nad Nisou. Nikdo z nich nezemřel, posledního propustili z nemocnice v lednu. Příčiny otravy zatím nejsou jasné, policie případ stále vyšetřuje. Přesto mohla nemocnice 12. února znovu začít operovat.

 „Pro mě je to potěšující, že po všech obrovských peripetiích a množství jednání se konečně našel průsečík mezi oběma společnostmi. A jsem rád, že krajská nemocnice opět pomáhá ve Frýdlantském výběžku poté, co tam vloni v létě začala zajišťovat lékařskou pohotovost,“ uzavřel Přemysl Sobotka. 

-vlk-

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz