2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

GLOSA: Nové tváře českou politiku nespasí

22.7.2010

Kongres ODS bezesporu přinesl pozitivní trendy do největší pravicové strany - nový lídr Petr Nečas vyhlásil boj prorůstání politiky do ekonomiky, do vedení se dostaly nové tváře, které navíc mají jasno v ideovém ukotvení. Násilná snaha všude usazovat nové tváře jenom pro jejich neokoukanost je však negativním důsledkem snahy za každou cenu se odstřihnout od všeho minulého.

Abychom však byli k ODS spravedliví, trend marketingových tváří s minimálním názorovým apetitem zavedla do české politiky sociální demokracie a v masivní podobě v předvolební kampani Věci veřejné. Nejprve Jiří Paroubek pokoušel nasadit na kandidátku ČSSD Kateřinu Brožovou, dokázal to s hokejistou Jiřím Šlégrem a na billboardy bezostyšně naaranžoval svoji ženu. Věci veřejné na novosti založily celou svoji kampaň. Do čela postavily novináře Radka Johna a vedle něj mladé, pohledné političky. Snaha oprostit se od všeho starého však nemusí být samospasitelná a mnohde může nadělat více škody než užitku.


Výsledky křečovitého hledání nových tváří vidíme na příkladu Prahy. TOP 09 hodlá představit jako lídra kandidátky exguvernéra ČNB Zdeňka Tůmu (nepolitika) a jako jediná alternativa ODS zatím připadá v úvahu herec Tomáš Töpfer. ODS staví do čela komunálních kandidátek nové tváře mnohdy bez hlubšího důvodu a podobný trend lze čekat i u dalších stran.


Hledání známých tváří ukazuje na personální deficit uvnitř stran, které nejsou schopny nahradit odcházející elity novou krví. Kandidatura známých tváří z řad nepolitiků v sobě však skrývá mnohá nebezpečí. Degraduje politiku na televizní show, kde místo názorů vybíráme hezké tváře a odpovědná řešení nahrazují líbivá hesla. Místo prověřených politiků, či alespoň značek, volíme populární osobnosti, které však nemají vybudovány patřičné vazby, aby prosadily to, co slibují.


V krátkodobém horizontu se zřejmě tomuto trendu nevyhneme, protože nabídka z řad politických stran je zatím mizivá. V dlouhodobé perspektivě je však taková taktika nebezpečná, mj. proto, že odebírá politice její vlastní podstatu - souboj idejí.

Zbyněk Klíč - Autor je výkonný redaktor CEVRO Revue

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz