2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Havel: Pád vlády byla pitomost. Doufám, že voliči to ČSSD spočítají

17.4.2009

"Nikdo přesně neví, co tak hrozného vláda provedla, aby musela padnout tak náhle a v nejnevhodnějším možném okamžiku," uvedl Václav Havel pro Lidové noviny. "Podle mne to byla kudla do zad. Doufám, že to voliči sociálním demokratům spočítají," prohlásil.

Exprezident Václav Havel považuje pád Topolánkovy vlády za pitomost. "Politici nemají dělat pitomosti, které poškozují stát. Doufám, že to voliči sociálním demokratům spočítají," řekl LN Havel, podle něhož nikdo přesně neví, proč musel kabinet padnout tak náhle.

LN Dělí nás už tři týdny od pádu vlády a vzniká náhradní vláda, ze které je málokdo šťastný. Největší odpovědnost za vzniklou situaci nese logicky ten, kdo vyvolal hlasování, tedy Jiří Paroubek. Jak tento jeho počin zhodnotí historie?
Raději bych mluvil za sebe než za historii. Podle mne to byla kudla do zad. Nikdo přesně neví, co tak hrozného vláda provedla, aby musela padnout tak náhle a v nejnevhodnějším možném okamžiku. Vím samozřejmě, že to nebyl vlastizrádný úmysl, ale spíš jen pitomost. To ale na mém hodnocení nic nemění. Politici nemají dělat pitomosti, které poškozují stát. Doufám, že to voliči sociálním demokratům spočítají.

LN Před takovými třemi roky jste Paroubka docela hájil. Co se stalo?
Nevzpomínám si, že bych ho u nějaké instance v nějaké konkrétní kauze hájil. Vím jen, že mě dost štvalo, když Václav Klaus, ODS i jim blízcí novináři vydávali sociální demokraty - hanlivě nazývané socialisty - za někoho lehce prašivého. Proti tomu jsem vystupoval. Ale nešlo mi ani tak o tuto konkrétní stranu, jako spíš o politickou kulturu obecně.

LN Ale před volbami v roce 2006 jste v České televizi dostal přímou otázku, jestli vás děsí koalice ČSSD s komunisty. A odpověděl jste, že vás děsí velká koalice ODS a ČSSD. Čili Paroubek s tichou podporou komunistů je menší zlo – to se nedalo vyložit jinak.
Na to si nevzpomínám, ale řekl-li jsem to, pak to asi neznamenalo nic jiného, než že mi v tehdejší situaci připadalo opravdu nebezpečnější, když se účelově spojí dvě největší strany s různou ideologií, než když vládne jedna z nich s tichou podporou strany, s níž má podle vlastního usnesení zakázáno vládnout.

LN V roce 2006 jste s Jiřím Paroubkem minimálně dvakrát snídal. Podařilo se Vám u něj něco vypozorovat? Jaký je povahově?
V privátním hovoru mi připadal daleko sympatičtější než v televizi nebo při veřejných vystoupeních.

Vladimír Kordač - Zdroj MfD a LN

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz