2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Hejtman navštívil Podnikatele LK roku 2011

19.3.2012

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler se setkal s majitelem firmy DETOA Albrechtice Jaroslavem Zemanem.
 
„Podnikám mnoho cest po městech a firmách našeho kraje. Zajímá mě, jak se obyvatelům a podnikatelům v našem kraji vede a jak jim Liberecký kraj může pomoci. Proto jsem také přijal pozvání Jaroslava Zemana, a to hned ze dvou důvodů. Jednak proto, že zhruba před měsícem Jaroslav Zeman obdržel ocenění Podnikatel Libereckého kraje roku 2011 a tím druhým důvodem je, že je zde vidět klasická výroba z přírodního materiálu, tedy ze dřeva. Těší mě, že máme v našem kraji schopnou firmu, která i za nepříznivého ekonomického vývoje dokázala udržet výrobu a je stále velmi dobře životaschopná,“ řekl hejtman.

Hejtman si v doprovodu ředitele prohlédl celou výrobu dřevěných hraček včetně výroby částí pro pianinové a klavírní mechaniky. V rámci výroby se také setkal se členkami kurzu, které se do albrechtické továrny přijely učit malování hraček. Muzeum hraček a kreativní dílny jsou velkým lákadlem pro turisty všech věkových kategorií. Jednadevadesátiletá Růžena Králíková přijela společně se svým vnukem vyzkoušet malování hraček až z jižních Čech. Dle slov majitele albrechtické továrny Jaroslava Zemana je doposud nejstarší návštěvnicí. Jaroslav Zeman a hejtman Stanislav Eichler jí proto obdarovaly stylovým darem v podobě dřevěné stavebnice.

„Podnikání v dnešní době není pouze o výrobě a exportu, ale také o přiblížení tradiční výroby turistům. Firma DETOA je příkladem, že právě toto přibližování výroby široké veřejnosti je cesta dobrým směrem. Muzeum hraček a komentované prohlídky výroby dřevěných hraček jsou velkým lákadlem jak pro tuzemské, tak pro zahraniční turisty,“ dodal hejtman.

Firma DETOA Albrechtice se pyšní více jak stoletou historií a je jedním z posledních výrobců dřevěných hraček v České republice, ale také v Evropě. V současné době zaměstnává kolem dvou set zaměstnanců.

Historie firmy:
Firma byla založena Johannem Schowankem v roce 1908. V továrně se začaly vyrábět dřevěné perle, knoflíky a jiné drobné soustružené dílky. Firma se brzy stala nejvýznamnějším výrobcem v tomto oboru v celé Evropě. V roce 1927 se výrobní sortiment rozšířil o dřevěné hračky, které podpořily věhlas firmy.

Po roce 1945 se začaly vyrábět pianinové mechaniky, později se přidaly klavírové mechaniky a klávesnice. V současné době je továrna největším a nejstarším výrobcem dřevěných hraček, komponentů do společenských her, dřevěných perlí a také pianinových i klavírových mechanik a klávesnic v České republice.

Výrobky jsou vyráběny z kvalitního dřeva, které se těží v horských oblastech střední Evropy. Pro barvení se používají pouze kvalitní, certifikované a ekologické barvy a laky, které vyhovují normě EN 71 a nezatěžují životní prostředí. Protože jsou hračky určeny převážně nejmenším dětem, je technologickému procesu a kompletaci věnována zvlášť vysoká pozornost, která zaručuje stálou a vysokou kvalitu výrobků.

(ds, foto: arch.)

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz