2024

čtvrtek 16. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Holešovská velmi bolševická výzva

20.3.2012

Holešovská výzva - kterou na veřejnosti mimo jiné zastupuje i pan Stanislav Popelka - ke svržení vlády a prezidenta a k nastolení přímé demokracie je přesně tím "hnutím", které dokáže vybudit současná ekonomická situace Evropy, resp. světa. Je to typické hnutí nemajetných, které své problémy vidí v tom, že "jiní kradou, a proto oni nemají práci, peníze, a nemohou tudíž normálně žít". Představitel této výzvy v pořadu Hyde Park na ČT24 prohlásil, že on reprezentuje statisíce, za měsíc možná 60 až 70% národa. To bude poměrně jednoduché spočítat, uvidíme, kolik lidí se mu podaří vylákat do ulic v polovině dubna. Pan Popelka velmi dbá na to, aby nebyl spojován s žádnou současnou parlamentní stranou. Proto na shromáždění této výzvy nemluví parlamentní opoziční politici. Zejména politici KSČM se mohou od vůdců Holešovské výzvy dočkat nakonec vzetí na milost.

Politický program je dle Popelky velmi jednoduchý. Nejprve je nutné svrhnout vládu (zatím se počítá s její "dobrovolnou demisí", která by ovšem mohla nastat - teoreticky - leda tehdy, pokud by Popelka "pobláznil" oněch 70% populace). Potom se podle tohoto pána "uvidí, jak dál". Jak řekl, otázkami "přímé demokracie" se on nezabývá, na to má "jiné lidi" a ti už po pádu vlády něco vymyslí. Slovensko předvolebních dnů mělo jako hlavní politickou aktivitu kauzu Gorila, která strhla politické kormidlo na Slovensku výrazně doleva. Na Slovensku je tak prostor, který se u nás snaží naplnit Holešovská výzva, zaplněn populistou Ficem. Fico však chce systém stran využít ve prospěch své strany a jejich voličů. Náš Popelka by chtěl všechny naše parlamentní strany zlikvidovat a vytvořit "něco jiného".

Z tohoto pohledu je tudíž Holešovská výzva v praktických otázkách každodenní politiky mimo náš standardní politický systém a jeho plánovanou likvidací tak mají signatáři této výzvy nejblíže ke komunistům. Likvidace stávajícího politického systému zastupitelské demokracie má podle Popelky "pročistit vzduch". Vůbec se však nezmiňuje, jakými prostředky by likvidace stávajícího systému měla probíhat. V tom je ale "jádro pudla". Kdo by se jednou podobnými mimoparlamentními cestami pokusil dostat k moci, čekal by tuto zem další díl seriálu o revanši. Ten by ale s velkou pravděpodobností nebyl sametový, jakou byla změna režimu při zhroucení komunismu. Tady hrozí zcela reálně fyzická likvidace odpůrců "nových pořádků". Je proto na místě zcela jasně deklarovat, že aktivita Holešovské výzvy jde mimo rámec demokracie a příliš se na můj vkus zabývá neústavními pokusy o změnu politického systému. Je to bez nadsázky výzva, která nabádá k likvidaci demokracie.

Je proto na místě položit státním orgánům jednoduchou otázku. Není tato výzva podnětem k likvidaci ústavního pořádku a nepodporuje politické síly, které se snaží náš ústavní pořádek rozvrátit? V takovém případě by Popelka - místo toho, aby své politické hnutí popularizoval v ČT24 - měl být vyšetřován pro činnost neslučitelnou s naší ústavou.

 

Jan Bartoň

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz