2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Hromy, blesky a krupobití nad Lidovým domem

11.7.2009

Nad ČSSD se stahují těžká mračna. Uvnitř strany zuří divoká bouře, která hrozí tím, že po prohraných předčasných volbách budou dnové Jiřího Paroubka na postu předsedy naplněny.

V ČSSD vládne nervozita a ne jen tak ledajaká. Vše měla strana krásně rozehrané dokud... dokud Jiří Paroubek nepodlehl pokušení a nesvrhl vládu uprostřed předsednictví. Až do té chvíle mu jeho chyby jakž takž procházely, ale od tohoto okamžiku se mu lepí smůla na paty.

Prakticky denně je přistižen při lži, kdy trapně zatlouká různé schůzky, návštěvy hotelů a události, které jsou zdokumentované. Do toho přišel trapas s angažováním neangažováním Kateřiny Brožové (to byl, panečku, ofsajd jak vyšitý).

Přes zhruba stomilionovou kampaň na volby do evropského parlamentu, kdy se měla navíc potvrdit Paroubkova loňská podzimní oranžová tsunami, přišla volební porážka a chyby se začaly kupit jedna přes druhou. Vnitrostranická vzpoura, která vznikla právě okolo Kateřiny Brožové a pokračuje přes Davida Ratha a novou socialistickou posilu exzelenou poslankyni Olgu Zubovou, otřásá zatím ničím neohroženým socialistickým trůnem a Jiřím Paroubkem v něm pevně usazeného jakožto jediným kandidátem na post předsedy.

Několik let trvalo socialistům, než prohlédli, že jim David Rath škodí svou věčnou konfrontací a nesmyslnými útoky proti hlavnímu politickému oponentovi. Stačí se Davida Ratha zeptat na počasí a on bleskově odpoví ve smyslu, že za bouřkové období nemůže nikdo jiný než ODS, Dalík a pravicová politika. Podobně by určitě odpověděl i sám předseda Paroubek, když by ještě přidal propravicová média v žoldu ODS.

Rathova záliba v kumulaci funkcí už rovněž leží ostatním socialistům v žaludku. David Rath tak na sebe neustále upozorňuje a zároveň odrazuje typické voliče socialistů. Platí takové jedno staré přísloví: "Když už žereš, tak nemlaskej" a Rathovo mlaskání úři jeho apetitu po funkcích se ozývá široko daleko.

Vzpoura proti jeho kandidatuře do Sněmovny byla vcelku nečekaná, ale svědčí o tom, že ostatní socialisté se snaží zachránit situaci, do které je tandem "Rathoubek" žene. Dokonce došlo i na nevídanou věc, předseda svou levou ruku veřejně vypeskoval. Jenže jaksi ostatním neřekl, že touto veřejnou kritikou bude celá věc uzavřena.

Paroubkovi spolupracovníci to nepochopili a na základě předsedovy kritiky vystupňovali tlak na Rathův odchod z kandidátky. A tak nezbylo nic jiného, než aby požár přijel hasit sám nejvyšší. Podle Lidových novin se včera vedení strany na uzavřeném jednání o Rathovi hádalo prakticky celý den (viz zde). Nakonec svým nespokojeným spolustraníkům Jiří Paroubek pohrozil, že pokud nebude moci kandidovat David Rath, nebude kandidovat ani on.

Žádná strana není natolik hloupá, aby těsně před volbami riskovala předsednickou rošádu, takže nespokojenci museli se skřípěním zubů Ratha na druhém místě kandidátky do Sněmovny překousnout. "Na předsednictvu nepadlo o Davidu Rathovi kromě úvodního slova předsedy strany mnoho slov. Prakticky se o něm nejednalo," lhal následně médiím Jiří Paroubek.

Ještě větší problém nastal v případě Olgy Zubové. Možná by bylo dobré udělat si malý exkurz do nedávné minulosti. Když bylo po volbách v roce 2006, lákal Jiří Paroubek možné přeběhlíky pro svou vládu nabídkou ministerského postu. Později sám označil přeběhlictví za zradu a jak se on a celá ČSSD chovali vůči svým uprchlíkům snad netřerba referovat.

Paroubkova levá ruka David Rath v této době a ještě více v prezidentských volbách spustil pokřik o politické korupci, o milionech v igelitkách a jak vše ODS uplatila. Ejhle, je před posledním odvoláváním Topolánkovy vlády a David Rath zakupuje za několik desítek tisíc od manžela Olgy Zubové obraz do své pracovny.

Vláda padá i zásluhou hlasu Olgy Zubové, dalo by se říci rozhodujícím sto prvým hlasem. Uběhlo sotva čtvrt roku a Olga Zubová je nominována na kandidátce ČSSD na volitelném místě. ČSSD i Olga Zubové to popírají, ale pokud někdy a někde u nás došlo k politické korupci, je to právě tento případ.

Ostatně ČSSD nemá čisté svědomí už za dob svého vládnutí, kdy byl opilec Kott odměněn právě Davidem Rathem za svůj přechod pod koaliční křídla postem šéfa pražské VZP. Je-li David Rath takovým bojovníkem proti politické korupci, která byla podle něj v případě Melčáka a Pohanky a následně i Snítilého naprosto jasná, tak proč i nyní neburácí v televizi a nekřičí po nápravě?

Tento způsob odměny za svržení vlády je moc i na spolustraníky, kteří vehementně proti Zubové protestují. Jenže to je tak všechno co s tím mohou dělat. Jiří Paroubek si jak Ratha tak Zubovou na kandidátce do Sněmovny vydupal.

ČSSD nyní hraje vabank. Situace uvnitř je výbušná, do toho se ještě hádá Tvrdík s Dimunem o tom, kdo je pro stranu důležitější, výhodnější a přínosnější. Všeobecná naštvanost na současné vedení ČSSD je evidentně a viditelně vysoká. Vše rozhodnou podzimní volby.

Jiří Paroubek už nemá straně co nabídnout. To, koneckonců, neměl nikdy, ale stranu vrátil alespoň tam, kde by se měla pohybovat, ale to by se po křišťálovém Standovi povedlo snad každému. Paroubkova éra nicméně skončila, protože ČSSD by měla být solidní a nikoli jen populistickou stranou jednoho muže.

Pokud se podaří ČSSD volby vyhrát, přežije Jiří Paroubek a jeho oblíbenci klinickou smrt. Strana se bude dál utápět ve stále se stupňujících sporech, které mohou nakonec skončit katastroficky. Pokud ČSSD volby prohraje (a zatím to je daleko pravděpodobnější varianta), bude ČSSD hledat nového předsedu, protože Jiří Paroubek zaplatí za svůj hrubý, skoro až hospodský styl.

Veškerá Paroubkem slibovaná modernizace strany se smrskla pouze na přelakování na oranžovo a na výměnu manželky za novější model. Když jsem toto prognózoval před cirka dvěma lety, byl jsem diskutérskými oponenty napadán. Čas ukázal, kdo měl pravdu.

Je to paradoxní, ale ČSSD mohou od paroubkovského populismu a nadbíhání komunistům pomoci návratu k solidnosti dva bývalí komunisté. Předseda Sněmovny Vlček a místopředseda strany Škromach. Upřímně bych na postu předsedy raději viděl pana Vlčka. Jen aby z deklarované vděčnosti a veškeré podpory současnému předsedovi od Davida Ratha nakonec nevzešla nová persona na trůně Lidového domu. To by to socialisté mohli rovnou zabalit.
 

Rudolf Polanecký

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz