2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Hrozí pod taktovkou paroubkovské ČSSD maďarský krach? Ano!

23.4.2009

Socialistický flám v Maďarsku skončil. Po době bezuzdného hýření přichází kocovina, a ta je hrozná. Důsledky jsou ovšem tragické, státní dluh prudce roste, forint se katastroficky propadá. Lidé přestávají mít na splácení hypoték a jejich domy končí v exekuci. Zlé časy však mohou nastat i u nás, v případě, jestliže socialisté zatnou sekyru do státní kasy.

Čtyřicátník Zoltán Kerekes žije s rodinou v malé vesnici nedaleko jihomaďarské Pécce. Před několika lety se mu splnil životní sen a postavil si malý domek. Jak bývá v Maďarsku zvykem jeho hypotéka byla vázána na euro, což znamená, že v současné době po pádu forintu mu splátky prudce narostly. Nyní už dává šedesát procent ze svého platu, který činí kolem 150 tisíc forintů, za hypotéku. V současné době činí kurs zhruba 320 forintů za euro, a pro ještě větší přiblížení 1 Kč = cca 11,50 forintů.

Proč je na tom tato země gulášového socialismu, jak se v jí éře tamního nejvyššího komunisty Janose Kadára říkalo, tak zle? Maďarsko stačilo nasekat pořádné dluhy už za socialismu, ovšem později se je snažilo splácet. Zlom však nastal v roce 2002 a na současné situaci mají stejnou vinu jak levicové partaje, tak strany, které se sice rétorikou hlásí k pravici, ovšem jinak provozují socialismus nejhoršího kalibru. A tak tehdy vláda zvýšila platy ve státním sektoru o rovných padesát procent. Nač troškařit, ať se lidé rozšoupnou. Tak Maďaři se rozšoupli a dotáhli to až do absurdních dramat, které by nebyl schopen napsat ani takový mistr pera, jakým bezpochyby byl William Shakespeare.

Jak se nedávno svěřil MF DNES Gerd Řebíček, který žije v Budapešti 26 let, tak do penze v této zemi odcházejí též čtyřicátníci s královským důchodem 250 tisíc forintů. Je jasné, že takový velkorysý sociální systém maďarská ekonomika nemůže zvládnout.

Proto musela současná maďarská socialistická vláda přijmout drastické rozpočtové škrty. I přes růst cen se tedy nebudou v dalších letech zvyšovat důchody a daně berou lidem i přes půlku jejich příjmů.

Jestliže si rodina vydělá dvacet tisíc korun měsíčně, tak obyčejný selský rozum varuje předtím, aby utrácela čtyřicet tisíc. Mám však dojem, že tohle všechno socialisté včetně těch našich nechápou.

ČSSD se rozhodla vyrazit do podzimních sněmovních voleb s hesly, dáme všechno všem, bude tady Klondike. Češi se prý mohou těšit na vyšší důchody, přidáno dostanou učitelé, radovat se budou nezaměstnaní z vyšších podpor atd. Nikdo nebude třít nouzi s bídou, miliardy potečou.

Chytří lidé však vědí, kam takové rozhazování ve stylu po nás potopa vede, maďarský případ je odstrašující. Za chvíli bychom všichni chodili o žebrácké holi. Zdá se však, že touha po korytech zatemnila současnému paroubkovskorathovskému vedení sociální demokracie rozum. A to není dobrá zpráva pro tuto zemi.

 

Jan Ziegler

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz