2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Inkluze bez inkluze

3.5.2016

 Není nad to, když svůj názor na plánovanou inkluzi vyjádří zkušený odborník. Takovým je Mgr. Martin Odehnal, který ve svém otevřeném dvaadvacetistránkovém dopise dokazuje chybné principy, na kterých je založena připravovaná inkluze českého školství:

           Nejdříve rozebírá rozsudek Evropského soudu pro lidská práva z roku 2007 ve věci údajné diskriminace romských žáků na českých školách, který je skutečně smutným precedentem. Opomnělo se v něm zdůraznit, že práva na vzdělání nelze dosáhnout bez patřičné  motivace ke vzdělání. Mimo jiné  i v důsledku tohoto rozsudku byla znehodnocena práce stovek kvalifikovaných pedagogů, kteří po desetiletí odváděli tu nejtěžší práci ve zvláštních a speciálních školách. V každém období dějin byli lidé, kteří pocházeli ze znevýhodněného prostředí a svoji touhu po vzdělání museli dohánět zvýšeným studijním úsilím a překonáváním překážek. Nikdy nikdo však nedosáhl lepších studijních výsledků tím, že by žaloval své učitele za to, že jej něco nenaučili!
            Co se týče plánované inkluze, Mgr. Odehnal zcela správně dokládá, že autoři projektu patrně omylem zaměňují  termíny LMD (lehká mozková dysfunkce) a LMP (Lehké mozkové postižení). Zatímco děti  s LMD za pomoci asistenta mohou mít z inkluze prospěch, dětem s LMP asistent k řádné inkluzi nepomůže. V konečném výsledku snaha o začlenění žáků s LMP povede k prohloubení jejich izolace, čili k opaku inkluze.
            Mgr. Odehnal rovněž zcela oprávněně dokládá, že inkluze v českém školství již probíhá řadu let, jediné, čeho se na inkluzi nedostává, jsou slibované peníze. Pokud se paní ministryni Valachové tyto potřebné peníze na inkluzi podaří zajistit, bude ji patřit dík a uznání. Špatně aplikovaný a nepochopený princip inkluze však může poškodit atmosféru na školách a zkazit život mnoha pedagogům i jejich žákům. Proto bychom před ním  měli včas a kvalifikovaně varovat.

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz