2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Internet v koaliční smlouvě

27.8.2010

Určitě se nedá prohlásit, že by oblast technologií byla vládní prioritou. I přesto nás ale čekají čtyři roky přelomových změn. V koaliční smlouvě vyjadřuje vláda svůj závazek „pokračovat v modernizaci a elektronizaci veřejné správy s cílem dále přibližovat veřejnou správu občanům a zprůhlednit a zefektivnit procesy ve veřejné správě.“

V praxi to má znamenat například rozšiřování možnosti sítě CzechPOINT tak, aby na těchto místech bylo umožněno v maximální možné míře získat v papírové podobě výpisy poskytované veřejnou správou a zároveň učinit jakékoli podání vůči orgánům veřejné moci.

Stejně tak chce nová vláda využít elektronické prostředky ke zprůhlednění zadávání veřejných zakázek. Konkrétně navrhuje toto: „Pro realizaci veřejných zakázek budou upřednostňovány elektronické nástroje, zejména elektronická tržiště, elektronické aukce s tím, že zakázky, které nebudou takto realizovány, budou probíhat prostřednictvím jiného elektronického prostředku, např. Informačního systému datových schránek“. Elektronická tržiště a aukce jsou v porovnání se současnými procesy bezesporu nesrovnatelně transparentnější, o zmíněných datových schránkách už to ale zdaleka neplatí.

Jednou z největších reforem, kterou však naplánovala už předchozí vláda, má být dokončení realizace projektu Základních registrů veřejné správy včetně zavedení elektronických identifikačních průkazů, které umožní jednoznačnou identifikaci osob. To bude znamenat zásadní změnu struktury informačních systémů většiny úřadů veřejné správy tak, aby si braly údaje ze čtyř základních registrů namísto provozování vlastních často neaktuálních databází. Pro každého, kdo je v každodenním kontaktu s úřady, pak zní jako pohádka následující ambiciózní prohlášení: „Zavedeme pravidlo, že úředník nesmí od žadatele požadovat potvrzení od jiného úředníka veřejné správy“.

V rámci této reformy stojí za pozornost také zavedení elektronických identifikačních průkazů namísto současných občanských průkazů, což se asi významně dotkne každého z nás. Pokud se vláda bude držet původního návrhu, můžeme se těšit na lepší řešení v porovnání s jinými státy, které zavádějí průkazy s elektronickými čipy se všemi osobními údaji.

Nová generace českých „občanek“ by totiž neměla obsahovat téměř žádné údaje ani elektronický čip a půjde nejspíše jen o plastovou kartičku s nejdůležitějšími údaji, přičemž každý úředník si bude moci podle údajů v průkazu vyvolat zbývající údaje v některém ze základních registrů. Takto by měla vypadat realita podle představ koalice už na konci roku 2012, většina soudných lidí to však považuje pouze za zbožné přání.

Ještě šíleněji, ale o to revolučněji zní stručné prohlášení o realizaci elektronických voleb: „Zahájíme přípravu projektu elektronických voleb tak, aby mohl být pilotně realizován ve volebním roce 2012 a plnohodnotně zaveden od voleb do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2014.“. Pokud se elektronické volby opravdu podaří uvést do praxe, mohou být příští volby do parlamentu zcela přelomovou událostí!

Více se už koaliční smlouva k podpoře nových technologií nevyjadřuje, ale i na základě toho mála lze věřit v zajímavé pokroky, které by snad konečně mohly posunout provoz české veřejné správy blíže k představě o fungování moderního státu.
 

Zdroj: Svět hostingu - napsal Lubor Kopecký

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz