2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Ivo Strejček: Evropský dluhový skanzen

14.9.2011

Představte si, že si váš soused koupil na dluh nové auto a vzal si další úvěr, aby jel s celou rodinou na dovolenou na jakýsi vzdálený exotický ostrov. Ale jeho dům, se kterým sousedíte, mu padá na hlavu a ohrožuje váš majetek. Přijde za vámi a poprosí vás o půjčku, za kterou by svůj vlastní dům opravil. Půjčíte mu?

Bohužel, takhle nějak to dnes vypadá v Evropské unii. Některé státy si po celá desetiletí žily nad poměry a jejich vlastní gigantické dluhy je netrápily. Dnes nejsou schopny své závazky splnit a bolestivě se přesvědčují o tom, že se dluhy musí jednoho dne splatit. A tak s prosíkem žádají ty své sousedy, kteří byli šetrní, aby za ně ty dluhy prostě "zatáhli".

Často se říká, že Evropská unie musí existovat proto, aby byl na evropském kontinentu zachován mír. Současná situace, plná napětí, které přirozeně mezi jednotlivými státy vznikají (jako výsledek hádanic a dohadování, kdože to všechno zaplatí a kdo je komu co dlužen) je naopak zásadní hrozbou stability a klidu v Evropě.

Centralizovaná Evropa řízená regulačními dekrety z Bruselu, vysoké daně, dotace na všechno, nefunkční a extrémně drahý tzv. evropský sociální model (ale báječně pohodlný), drahý pečovatelský stát, který již nelze z daní občanů zaplatit - to jsou dnes rozhodující znaky evropského dluhového skanzenu.

Aby se čeští daňoví poplatníci a střadatelé vyhnuli těm nejhorším dopadům katastrofálního vývoje uvnitř EU, měli by se proto pokusit současné úsporné kroky své vlády chápat v širších souvislostech dějů kolem nás. Nejsme izolovaným ostrovem a naše ekonomika je těsně navázána na ekonomiky evropské.

Měli bychom se držet české koruny a musíme, ať se nám to líbí či ne, prodělat redukční dietu státních výdajů. Musíme si přiznat, že ne na všechno máme a že ne všechno si prostě můžeme dovolit. To je neomylný zákon zdravého rozumu, podle kterého řídíme hospodaření doma v kuchyni. Proč by to nemělo platit i pro státní kasu? A raději dřív, než to bude vážně drsné!

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz