2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Jak Babiš prodal Jeruzalém za řepku

8.2.2018

 Když Donald Trump uznal v prosinci Jeruzalém za hlavní město Izraele, přispěchal Andrej Babiš s názorem, "že bychom neměli rozhodnutí pana Trumpa podpořit."
Kde se vzala najednou v Babišovi ta evropská solidarita? Samozřejmě, Evropská komise nemá ráda Izrael, zvláště pokud její zahraniční politiku vede komunistka Federica Mogheriniová. Babiš si dokázal dobře spočítat, že většina evropských států, vedených "korektními" levičáky, Izrael a Trumpa nepodpoří. Postavil se tedy na jejich stranu. Co za to bude požadovat?

Babiš si uvědomuje, že jeho byznys stojí a padá na evropských dotacích. Je to však právě EU, která plánuje změnit dotační tituly v neprospěch velkých firem. V Německu to již funguje tak, že nějvětší dotace dostávají malé firmy. Velké firmy dostávají minimum nebo nic. Babiš musí využít svého vlivu k tomu, aby ještě na poslední chvíli "urval, co může". Již v minulém roce jím vlastněné zemědělské firmy obdělávaly 6% zemědělské půdy ČR. Hospodářské noviny přinesly 22.12.2017 zajímavý článek o tom, že zisky Agrofertu v minulém roce klesly, i když mu vzrostly tržby. Proč? Protože zvyšuje nákupy zemědělské půdy. Ano, Agrofert sbírá dotace, dokonce i ty nejmenší pro malé firmy, na které nemá nárok. Ze zisků pak nakupuje další půdu, čímž posiluje pozici největšího vlastníka zemědělské půdy v ČR. Zároveň si tím snižuje daňový základ, aby nemusel platit pokud možno žádné daně.

Jaký bude výsledek? Až Babišova éra skončí – slavně či neslavně, bude Babiš nejenom největším českým kapitalistou, ale i největším českým feudálem. Bez něho se nenajíme. Bude největším zaměstnavatelem a určovatelem toho, co si má kdo myslet a hlásat.

Jeruzalém nebude pro Babiše žádným problémem. Neměl na něj nikdy žádný názor. Pouze teď se mu hodil k tomu, aby jeho "nepodporu" vyobchodoval s Evropskou unií za podporu vlastního byznysu. Zatím se mu to daří. A my jenom v němém údivu přihlížíme, jak "člověk bez názoru" ničí proizraelský obraz České republiky, který jsme tak dlouho od Masaryka přes Havla, Topolánka i Zemana budovali. Babišovi to za řepku stojí. Nám ne. Jak dlouho ještě bude trvat, než lidé prokouknou podnikatelský plán člověka, který kvůli vlastnímu zisku je schopen prodat cokoliv?

 

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz