2024

sobota 27. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Jaký bude osud Ještědu?

20.4.2009

Ještě před rokem se zdálo, že osud jedné z nejslavnějších staveb v Libereckém kraji a kulturní i technické památky horského hotelu s vysílačem Ještěd, je téměř jasný. Probíhala jednání o prodeji s jeho majitelem Českými radiokomunikacemi a zdálo se, že se novým vlastníkem stane Liberecký kraj. Bohužel se ale nepodařilo do krajských voleb dotáhnout všechna jednání do konce a tak se mi zdá, že i osud Ještědu jako by zapadl někam v zapomnění.

Koupi Ještědu Libereckým krajem jsem považoval spolu se svými kolegy téměř za povinnost, neboť Ještěd je fenomén. Vedlo nás k tomu několik důvodů. Pokud památku nekoupí Liberecký kraj, patrně jiný zájemce o koupi se nenajde. Českým radiokomunikacím, které jej vlastní zejména jako klíčový vysílač, může být cestovní ruch a otevření Ještědu pro veřejnost lhostejné. A tak se může stát, že jednoho dne v blízké budoucnosti na vrchol Ještědu dorazí výletníci, aby zjistili, že posledního návštěvníka v historii odsud vyprovodili právě včera večer a tím byla definitivně dopsána poslední turistická kapitola Ještědu. A i když byly investice do koupě Ještědu a jeho následné opravy diskutovány ze všech stran, nenašel se nikdo, kdo by řekl, ponechme Ještěd jeho osudu.

A tak si dnes po roce kladu otázku, co bude s Ještědem? A trochu mne mrazilo, že doba postoupila a začala se psát nová historie. Přišlo na bourání staveb slavného architekta Karla Hubáčka. V případě jeho další známé stavby obchodního domu Ještěd pak už došlo i na těžké mechanismy. Obchodní dům byl v soukromých rukách, na provoz neefektivní, pro mnohé dnes nevzhledný a rozhodně daleko více odsuzovaný než známý paraboloid. Přesto ale, kdo ve světle těchto skutečností zaručí, že jaký bude osud známé stavby?

A tak raději vždy věřím v lepší konec, ač se zdá, že jednání o jeho osudu ustrnula. Zároveň s tím věřím, že nikdo nepřipustí, aby dominanta, jíž máme ve znaku, definitivně padla.
 

Radim Zika, předseda klubu zastupitelů za ODS

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz