2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Jaroslav Kubera: Zrušme kraje! Jsou největší polistopadový zločin

30.4.2013

 Vím, jaká strana má šanci vyhrát příští rok volby. Bude to ta, která přijde s tématem zrušení krajů a dokáže jej lidem vysvětlit. Podle mě jsou kraje v dnešní podobě největším zločinem od listopadu 1989. Důvod?

Ony nám nevznikly kraje, ale čtrnáct malých republik, které jsou většinou příliš malé na přímou komunikaci s Evropskou unií, ale současně příliš velké, aby dohlédly na to, co se děje v obcích. Po zrušení okresních úřadů totiž obce (a máme jich tu téměř 6400, což je také unikát) nemají oporu a stát přenáší koordinaci jejich činností na představitele měst, což je v rozporu s principy samosprávy. Proč máme my, představitelé větších měst, těm menším zajišťovat servis?

Jaká zavedená politická strana však zrušení krajů navrhne? Uhádli jste, žádná. A nejde jen o ty partaje, co jsou právě v krajích u moci, což jsou většinou ČSSD a KSČM. Krajské uspořádání totiž zformovalo politické strany do čtrnácti rozdílných částí, které spolu sice kooperují, ale často nevytváří jednotný celek. To jsou ty republiky, o nichž jsem mluvil, a je v podstatě jedno, jestli jste, nebo nejste zastoupeni v krajské radě. Zrušení této struktury nedopustí hlavně velké kraje, které svými zákulisními dohodami diktují stranickou politiku zleva doprava.

S návrhem na zrušení krajů to proto dopadne jako s mým jiným návrhem, aby se snížil počet členů Výkonné rady ODS na jednoho zástupce za kraj. Jednak by se tím snížila váha zákulisních dohod a současně by se výrazně zvýšila akceschopnost výkonné rady. Vždyť si to jen vezměte: namísto padesáti lidí by tu sedělo jen čtrnáct, plus předseda a dva místopředsedové.

Je to jako o všem, o čem tu už měsíc mluvím: jestli chceme skutečně něco dělat s byrokratickými kolosy, tak rušme celé jejich agendy. Tupé škrtání nákladů a pouhé snižování počtu zaměstnanců řešením není.

Zdroj: pravybreh.cz

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz