2024

sobota 27. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

JE PAROUBEK EKONOM?

3.2.2010

Paroubek je prý podle průzkumů ekonom. Nebo jsem se přeslechl? Koukaje na přenos z ekonomické konference, kterou jmenovaný socdem guru zaštítil si myslím, že spíš než ekonom je ke koňom. A druhý expert v těsném závěsu. Pan Bohumil Sobotka prohlásil, že ČSSD začne po volbách šetřit tak, aby deficit v roce 2014 byl jen 3% HDP. Je ten Sobotka tak blbý nebo si myslí, že blbci jsme my? Cvičně jsem tuto otázku položil na FB a dostalo se mi odpovědi: "My né. blbí jsou jeho voliči!" Tak tomu už rozumím. Jenom by mne zajímalo, u kterýchže lidí jsou pánové Sobotka a Paroubek tak populární. Až mi kamarád sdělil tajemství: průzkum byl prováděn ve frontě "pracujících", čekajících na dávky.

Ale zpět ke konferenci. Hlavní téma - ozdravění financí. Hovoří-li však pan Paroubek o ozdravení veřejných financí je to jako by pyroman hovořil o požární prevenci. Ve skutečnosti nám byla naznačena cesta k vrcholnému socialismu komunistického střihu. A cože je to za zázračné recepty? Geniální leč prosté. Zvýšíme vám daně, abyste se měli líp říká Paroubek. A další zvyšování výdajů státu: mateřská se vrátí na loňskou úroveň, přijde s novými novomanželskými půjčkami, podporou stavby malých bytů ve městech, půjčkami pro studenty ze stavebního spoření a s hodinkami s vodotryskem pro každého. Nebyl expert ke koňom pod vlivem?

Obnovíme daňovou progresi, zvýšíme daně firmám a totéž uděláme s daněmi na tabák a tvrdý alkohol i poté, co tato daň stoupla od 1. ledna. Lidem s vyššími příjmy se zvýší daně. Korporátní daň stoupne, poté co klesla od nového roku na 19 procent, na 21 procent. Sociální pojištění zaměstnanců se také vrátí na původní úroveň - tedy opět 12 a půl procenta namísto dnešních 11. Stát také zvažuje zavedení silniční daně pro všechny osobní automobily (až 1500 korun podle kubatury). Z MF přichází i úvaha zvýšit daň z příjmů fyzických osob na 25 procent (dnes 23).

"Paroubek riskuje, že k nám přijedou pánové z Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a výdaje nám proškrtají," varuje Janota. Ten také odmítá další rozhazování. Třináctý důchod, mateřská, zdravotnické poplatky...

Nevím, jestli si někdo uvědomuje, že nám tu roste obrovský problém a všichni se tváří, že se nic neděje. Pan expert Sobotka dokonce na této konferenci prohlásil, že žádný státní bankrot nehrozí. Jen Janota mluví o tom, že jiné země zasanovaly bankovní sektor a jejich schodek se spraví. S našimi strukturálními problémy to však bude jinak. Náš schodek zůstane nad pěti a půl procenty hrubého domácího produktu, a to nás od nich odlišuje. Každý, kdo tu bude vládnout, to bude muset řešit.

A v případě realisace socanských receptů nám nikdo nebude chtít půjčit. Anebo budou půjčovat dráž a dráž. A místo abychom peníze investovali do vědy, výzkumu, vzdělání, budeme splácet pouhé úroky z dluhu. A potom přijedou pánové s motýlky z Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a řeknou: Tak vy si od nás chcete půjčovat? Tak ukažte státní výdaje, my vám je hezky proškrtáme. Tak to bude pane nejoblíbenější Sobotko.

Paroubek je přesvědčen, že stát nemusí přestat dotovat ekonomiku ani sociální síť až do chvíle, kdy přestane stoupat nezaměstnanost. A jak by ČSSD vyrovnala deficit státních financí? Stát bude investovat navíc 11 miliard, to se podle Paroubka vrátí zvýšením ekonomického výkonu o 35-45 miliard ročně. Navrhované vyšší daně zvýší příjmy státu o 30-40 miliard, další snížení deficitu přinese hospodářský růst.

A vrcholem vystoupení experta ke koňom bylo, že podle ČSSD Česko přijme Euro v roce 2014. Mohl by to být skvělý veselý závěr, kdyby to nebyla tragedie.

A tak se ptám společně s blogerem Svoreněm: kam zmizela ODS? Jak pracuje, co zrovna dělá, schází se vůbec? Přemýšlí? Je trochu aktivní, nebo okolo sebe čumí, jako alkoholik po ránu? Jak může takto bezproblémově rejdit strana odulých tváří, strana sociální? Že by proto, že jí kryje záda ta komunistická?
Nepřipadne Vám ta Paroubkova konference jakoby Milouš Bojler Jakeš vystoupil z ilegality? Není na čase poslat experty ke koňom jako jsou pan Paroubek, Sobotka, Mládek, Škromach, Rath na pracák?

A závěr této konference? Docela trefně to komentoval kolega bloger Šimoník: Jediný držitel sexymozku v ČR, politik s posláním od vyšší bytosti a oblíbenec Zeleného Raoula - Jiří Vissarionovič Paroubek ve svém projevu načrtl jak si jeho ČSSD představuje cestu ke světlým zítřkům. Vždyť je to tak jednoduché. Majetné, úspěšné a pracovité zdaníme (spíše by se dalo říct přímo obereme), neschopným, líným a hloupým to rozdáme. Všechno zregulujeme, jen stát bude určovat co se má vyrábět a za kolik. Napravíme zvrácený příklon ke konzumu, stát bude určovat, jak lidé mají přemýšlet, co jim má líbit a jak mají trávit svůj volný čas.

Pokud bych to ještě více zjednodušil - prostě neklamný návrat před listopad 1989. A dobře nám tak.

 

Petr Paulczynski

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz