2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Jiří Kittner: Nesmyslná destrukce musí skončit

29.4.2011

Liberec se zmítá v politické krizi, lidé vyšli do ulic. A to jen pár měsíců po volbách, jejichž výsledky slibovaly pevnou koalici. V čem vidíte hlavní důvody?

Na toto téma už toho bylo napsáno mnohé, ale já myslím, že se to dá charakterizovat tím, že Jan Korytář prostě nepochopil, že již není opozičním zastupitelem, ale primátorem města. Odmítal hledat kompromisy, šel proti všemu a všem. Když se k tomu přidají jeho problémy s komunikací a některé ne příliš šťastné kroky, jako je zaměstnávání stranických spolupracovníků, ne příliš transparentní personální výběrová řízení, po kterých stále volal a také více než kontroverzní volba tajemnice, to vše vytvořilo situaci, která skončila tím, čím jsme v uplynulých týdnech prošli.

 

Myslíte, že je možné sestavit novou koalici, třeba i na základech té původní?

Asi těžko. Když to pozoruji, tak mám pocit, že ani tak nejde o ty jednotlivé kauzy, ale spíš o to, kam až tato situace dospěla v osobní rovině. Nedovedu si představit, že by lidé, kteří byli uráženi, kterým bylo vyhrožováno, dnes měli jakoukoli snahu sednout si zpět ke stolu a na všechno zapomenout. Vždyť tam nefungovaly základní mezilidské vztahy, v týmu nebyla důvěra. Asi každý odborník na týmové vztahy by potvrdil, že takový tým nemá šanci na úspěch. Bylo to patrné dost na dálku. Ale třeba se pletu, jak se říká "nebyl jsem u toho, nevím".

 

Hovořilo se také o vyhrožování fyzickým násilím. Stal jste se třeba Vy sám obětí takového útoku?

Vím, že někteří členové bývalé koalice byli pod velkým tlakem, bylo jim vyhrožováno přes mobily či emaily, i jejich rodinám, na sociálních sítích se psalo, že budou lynčováni, nebo vyhozeni z okna. Já jsem dostal také několik takových povedených emailů. Nepodceňuji takové hrozby, ale ani se nenechám zastrašit. Někteří to neradi slyší, ale ODS byla ve volbách druhou nejsilnější stranou a získala pouze o jeden mandát méně než Změna pro Liberec, která se dnes tváří, že hovoří za všechny obyvatele Liberce. My musíme zastávat přání našich voličů, a tím rozhodně nebylo, aby primátorem byl Jan Korytář. Bylo proto logické, že jako opoziční strana jsme hlasovali pro jeho odvolání.

 

Hodně se hovoří o tom, že za pádem Jana Korytáře stála právě ODS a Vy osobně.

Je to klasická situace, kterou opakovaně popsali sociologové snad všech zemí světa a která, bohužel, stále na lidi funguje. Jan Korytář si již od počátku své politické kariéry našel protivníka. Toho, proti komu se bude stavět a na kom postaví svou existenci. Byla to ODS a Syner a v této době v tom všem jen pokračoval. Je to přeci nejjednodušší, najít viníka, kterým nejsem "já" a na něj svalit veškerou vinu. Zvláštní je, jak se postupně ten tábor nepřátel rozrůstal, až tam nakonec byli všichni, kdo si troufli bezvýhradně nesouhlasit se Změnou.

 


Mluvilo se ale také o různých Vašich schůzkách…

A já je nepopírám. Jsem politik a ti se prostě scházejí s dalšími politiky a jednají, a je jedno, zda jsou v koalici, nebo opozici. Když jsem byl ještě primátor, scházel jsem se čas od času skoro se všemi politiky, včetně pana Korytáře. V tom jsem po volbách pokračoval a mimochodem i po volbách jsem se s panem Korytářem několikrát sešel. A stejně tak jsem se sešel s různými dalšími představiteli různých politických stran. Navíc má oblíbená místa schůzek jsou notoricky známá, nezalézám do žádných skrýší. Nevím, proč se tady z něčeho zcela běžného dělá něco podezřelého. Ale to asi patří k tomu, o čem jsem hovořil výše.

 

Budete se tedy nyní snažit vytvořit v Liberci koalici, jako druhá nejsilnější strana?

Asi by to bylo logické, jak říkáte, jsme druhá nejsilnější strana, a tedy bychom se nyní o koalici měli snažit my. Ale jsem realista a už jsme to několikrát řekli – po volbách se všichni rozhodli s ODS do koalice nejít. Respektujeme to. Jsme připraveni podpořit takový koaliční projekt, který bude znamenat stabilizaci současné situace a pokračování fungování města. Protože o tom se málo mluví, ale právě město je největší obětí celé té současné situace. Nejsme ale ochotni podpořit projekt, ve kterém bude Jan Korytář nebo Změna pro Liberec.

 


Proč? Je to už také ze strany ODS osobní?

Rád bych řekl, že nikoli, ale to už by nebyla pravda. To víte, že po tom, co se děje a jak Jan Korytář jedná, je to také osobní. Ale ta osobní rovina není to podstatné. ODS ostře odsuzuje jednání Jana Korytáře na březnovém zastupitelstvu a to, jakým způsobem pošlapal zastupitelskou demokracii v našem městě. Úmyslně rozdělil společnost, štval lidi proti sobě, odmítal argumenty a jednal jen pudově, emočně. To do politiky ani do slušné společnosti nepatří a takovou politiku nechceme. A nebudeme ji ani podporovat.

 

Podpoříte tedy menšinovou koalici, která se chystá? Počítáte se skrytou podporou?

Zda cokoli podpoříme, je předčasná otázka. Zatím s námi ostatní moc jednat nechtějí. Musíme počkat, s čím kdo přijde, s jakým programem a vizí. Teprve poté je možné se rozhodovat. Podpoříme to, kde uvidíme nějakou cestu a naději pro město. Pojem skrytá podpora by mne opravdu zajímal. Myslím, že je to tak trochu jeden z mýtů dnešní doby. Nevím, jak lze skrytě někoho podporovat při veřejném hlasování. My jsme nikdy neměli problém hlasovat pro návrhy, které nám přišly smysluplné a prospěšné, bez rozdílu toho, kdo je navrhl. Tento přístup opravdu měnit nebudeme. Nesmyslná destrukce už konečně musí skončit. I v personálních otázkách, kde se hlasuje tajně, je skrytá podpora za dnešní situace iluzí. Postoje jednotlivých hlavních stran jsou dané a velmi vyhraněné, počty mandátů také. A do 20 umí počítat každý.

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz