2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Jiří Kittner: Příliš už jsem nevěřil, že vyhrajeme

2.12.2010

Politolog Kubáček před volbami řekl, že už primátorem nebudete, že jste se přežil a nemáte vize. Potom jsem přišel na radniční tiskovku, kde jste se nad tou předpovědí doslova radoval. Tvrdil jste, že když něco politolog Kubáček prognózuje, že to dopadne přesně opačně.

Co na to mám říci? Poprvé měl pan Kubáček pravdu (smích), ale do té doby to fakt platilo. Ten samý pan Kubáček ale po odstoupení TOP 09 v Liberci řekl, že tím mému primátorování nic nestojí v cestě.

 

Něco vážnějšího. Za vaší vlády se Liberci začalo říkat Synerov. Ještě před tím, než jste byl ekonomickým ředitelem Syneru, jste pracoval jako úvěrář v Komerční bance. Traduje se, že si vás do Syneru vzali za to, že jste jim dal výhodný úvěr na stavbu Paláce Syner.

Vy nevíte, jak to bylo? To jste profesionál?

 

Prodávám, jak jsem koupil. Já to chci slyšet od vás.

Když se začal stavět Palác Syner, už jsem v bance nebyl. Navíc, Syneru nedávala úvěr Komerční banka, ale Erste, takže je to blábol.

 

Díky za jasnou odpověď. Protože v našem rozhovoru hledáme příčiny vaší porážky, nemohu se nezeptat, jestli vám neuškodilo přátelství s Petrem Syrovátkem, což je jeden ze dvou z majitelů Syneru.

Možná, že uškodilo. Ale já za cenu toho, že zapřu své kamarády, v politice být nechci.

 

Vzal jste si ho za svědka na svatbě. Není někdy lepší přemýšlet o tom, co to udělá s veřejným míněním?

Je otázka, jestli je veřejné mínění tak důležité, aby kvůli němu měl člověk zapírat své kamarády.

 

Tak jednoduché to samozřejmě není. Od primátora města, kterému se říká Synerov, bych čekal jinou odpověď.

Já už k tomu nemám co říci. S Petrem Syrovátkem jsem dlouhá léta kamarád a přeci se s ním nepřestanu stýkat jen proto, že jsem primátorem.

 

To po vás nikdo nechce. Ale jinak. Od některých vašich členů jsem slyšel zaručenou informaci, že Petr Syrovátko, ačkoliv není v žádném orgánu ODS, schvaluje všechny volební kandidátky. Což má vzhledem k jeho firmě docela logiku.

Ať mi to ti členové řeknou do očí…

 

Takže to není pravda?

Samozřejmě, že ne. To je možné ve sdruženích, které mají pár členů. Unás musí schválit kandidátku většina z 225 členů. Ty naivní představy, které občas slyším, že všichni jsou zaměstnanci jedné firmy, jsou absurdní.

 

Jenomže, někdo ty kandidátky připravuje.

Vedení místní organizace a v něm Petr Syrovátko není.

 

Mistrovství světa v klasickém lyžování, jeho dluhy, i nezájem občanů Liberce o šampionát vám také ubraly nějaké hlasy. Mělo podle vás mistrovství vliv na výsledky voleb?

Samozřejmě, byla to jedna z příčin naší porážky. Multifunkční aréna nám v letech 2002 a 2006 vyhrála volby, mistrovství působilo opačně.

 

Kde vidíte svoji největší chybu?

V tom, že jsem se dostal do situace, kdy jsem nechal tu akci při nejasném financování dojít tak daleko, už nešla zastavit.

 

Liberečané mistrovství světa nevzali za své podle mě proto, že ten nápad nevznikl na radnici, ani na svazu lyžařů. Od začátku v tom byly viděny velké prachy. Při první kandidatuře se mluvilo o čtyřech miliardách. Peníze byly to hlavní, proč do Liberce určitá skupina lidí mistrovství tlačila.

To se musíte zeptat někoho jiného, protože první kandidatura byla v době, kdy já v politice nebyl. Já jsem mistrovství převzal a možná mou další chybou bylo, že jsem se nechal přemluvit ke čtvrté kandidatuře. Kdyby to tak nebylo, mohl jsem být v úplném klidu. Nestalo se tak. Po třetí neúspěšné kandidatuře bylo totiž schváleno, že počtvrté už do toho nepůjdeme. Dneska si to svým způsobem vyčítám.

 

Podle mě, a nejsem v tom názoru sám, lidé MS nevzali za své, protože měli dojem, že ho pořádají ti, kteří na tom chtějí vydělat. Ne oni, ne město.

Já si to nemyslím. Já podporu lidí cítil, ale je pravda, že po výměně organizačního výboru to bylo všechno jinak.

 

Já bych tu svou tezi podpořil takovým detailem. Exkluzivitu na rozhlasové vysílání dostalo rádio poslance parlamentu vaší strany Hasila, přestože mělo v tu dobu asi čtyřicet posluchačů. Začínající rádio dostalo přednost před Českým rozhlasem. Takové maličkosti, stejně jako stovky dalších, vytvářely obrázek o pozadí MS.

Je to rozhovor s odcházejícím primátorem, nebo o Hasilovi? Potom ho nechci dělat! (Jiří Kittner se evidentně naštval.)

To nemá nic s osobou Tomáše Hasila společného. Mluvíme o tom, jak se lidé a proč na MS dívali. Vy se mnou řešíte věci, které jsem já neřešil. Ani mi to nepříslušelo.

 

Kdo vybíral rádio? Organizační výbor, ve kterém jste byl.

Ta smlouva byla na dvacet tisíc, proto to bylo v pravomoci aparátu.

 

Za další důvod, proč jste zřejmě volby nevyhráli, bych považoval určitou aroganci, s jakou jste v posledních měsících vystupoval. Občas jsem měl dojem, že jste ztrácel glanc, který vás kdysi zdobil.

To je věc názoru. U nás je arogantní každý, kdo odmítá názor toho druhého jen proto, že je přesvědčen o něčem jiném. Já si stojím za svými názory i na fóru, které mým názorům nepřeje. Když jsme projednávali Integrovaný plán rozvoje města, tak jsem věděl, že stojím proti stovce lidí, z nich bylo devadesát pět ze Čmeláka (ekologická organizace vítěze voleb Jana Korytáře, pozn. J. Š.). Přeci bych kvůli tomu neříkal něco, co si nemyslím. Samozřejmě vím, že v takovém prostředí vyhrát nemohu, ale člověk by si měl za svými názory stát, byť někdy prohraje.

 

Nemluvil jsem jen o setkání s občany. Vy jste se tak v poslední době choval i na zastupitelstvu. Někdy mi to přišlo, že až pro vás nedůstojně. Myslím, že když je člověk jedenáct roků v tak vysoké funkci, tak se začne chovat jako gubernátor. Má pocit, že ví nejlépe, jak se má všechno dělat.

Zajímavé, protože tohle přesně si myslím o těch, kteří nás nahradili. Oni už dopředu vědí, co je a bude nejlepší. My víme všechno, co je správné, my můžeme cokoliv. My máme patent na rozum. Tak se chovají, ale brzy zjistí, že vlastně nic z toho, co slibovali, nebudou moci splnit. Jako gubernátor se opravdu necítím, ani nemusím mít vždycky pravdu. To je věc názoru. Naopak jsem přístupný různým argumentům, což velmi dobře ví i můj nástupce.

 

Jednou z kontroverzních postav liberecké radnice byl náměstek Pavel Krenk. Přestože už tam není spousty let, myslím, že jeho tehdejší působení vám příliš hlasů v těchto volbách také nepřineslo. Stále ještě po něm vypadávají ze skříní kostlivci. Moc dobře jste si ho tenkrát nepohlídal.

Myslím, že Pavel Krenk udělal spousty rozhodnutí, které byly velmi sporné, ale na druhou stranu nedoceněné je, že položil základy k modernímu magistrátu. Byl to on, kdo snížil počet zaměstnanců magistrátu z pěti set na tři sta třicet a radnice fungovala lépe než před tím. Byl to typický krizový manažer, ale nemyslím, že je dobrým manažerem v době mimo krizi.

 

Kulantně řečeno. Ale některé jeho prodeje a malé domů se nedají smáznout modernizací magistrátu.

Některá jeho rozhodnutí byla opravdu sporná, a když jste říkal, že jsem ho neuhlídal, něco pravdy na tom bude. Já, protože je to má vlastnost, ale lidem věřím. Zkrátka jsem nepředpokládal, že některé jeho rozhodnutí budou mít ten byznysový podtext. Domníval jsem se, že on, jako hodně bohatý člověk, nemá cosi takového zapotřebí. Spletl jsem se.

 

Myslím, že jste měli dobře nadplánovou kampaň. Kašna, záchrana městských lázní... Ale zásadně špatně bylo vydávání Pravého zastupitele pro pravé Liberečáky. To mělo tolik negativních ohlasů...

... ale zrovna tak pozitivních. To je stejně jako opoziční Náš Liberec. Vydávání podobných věcí k politice patří. Rozhodě to nebyl důvod naší prohry.

 

Určitě ne ten největší. Mám pocit, že to byl jeden z těch projevů vašeho furiantství. Nikomu se to nelíbí, mně to je jedno, já vám budu servírovat moji pravdu.

To by měl politik dělat. U některých politiků ani nezjistíte, jaké názory mají. Zopakují, co už bylo před nimi řečeno, shrnou všechny názory, ale ten jejich tam není. Já takový být nechci. Tenhle styl mi vlastní není a v tom už se nezměním.

 

V Pravém zastupiteli jste začali prosazovat Tomáše Hampla, který byl nakonec protikandidátem Jana Korytáře. Psal tam bláboly na dvě stránky o tom, jak chodí do práce pěšky. To byla špatná volba, navíc, když před tím pracoval v Investorsko inženýrské, bývalé dceři Syneru.

To si myslíte vy, že to byly bláboly, spousta lidí si to nemyslí. A s tou kandidaturou se má to tak, kde brát lidi, když nejsou. Když ale budu upřímný, tak jsem stejně nevěřil, že vyhrajeme. Mám teorii, že velké volby se dají vyhrát dvakrát, malé volby ve velkém městě třikrát, pak už je to čím dál těžší. Pochází to z přirozené touhy po změně i z toho, že se ksichty okoukají. Když jsme u těch příčin naší prohry, pak nesmíme zapomínat na předvolební fenomén Liberce a tím bylo zrušení místní organizace TOP 09.

 

TOPka si to pohnojila tím, jak urputně chtěla nahoru.

Pohnojila to samozřejmě i nám...

...

 

Podle mého vám víc dlouhodobě škodil projev-neprojev radnice směrem k veřejnosti. Podívejte se, jak vypadá zpravodaj liberecké radnice, který je snad nejhorší v celé republice, nebo vaše bleskové tiskové konference. To byl děs.

Možná, že máte pravdu, ale musím přiznat, tohle jsem lépe neuměl.

 

Uznáte, že jste se dopustil chyb, které mohly vést k volební porážce ODS i vaší?

Jasně, že jsem dělal dost chyb. Ale dělal jsem to podle svého přesvědčení, jak to nejlépe umím. Teď se ukázalo, že to nestačilo, ti druzí to dělali lépe, proto zřejmě vyhráli. Já to neberu nějak úkorně.

 

Jak jste vzal prohru osobně?

Asi nečekáte, že řeknu, že jsem z toho jásal. Samozřejmě, že to bylo těžké. Nikdo nechce ani v kuličkách prohrát a já šel do voleb, že chci být první.

 

Jedenáct roků jste chodil do práce. Nestane se vám někdy, že se ráno seberete, přijdete na radnici a najednou se praštíte do čela, sakra, já už tady nepracuju!

Zatím se to nestalo.

S exprimátorem Jiřím Kittnerem vedl rozhovor redaktor MF Dnes Jan Šebelka

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz