2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Jiří Oberfalzer: Nikola Šohaj Sobotka

ODS nedávno přišla s plánem, jak daňově ulevit živnostníkům a lékařům. Již dříve prosadila snížení sociálních odvodů firem za zaměstnance. Sociální demokracie trumfuje milionářskou daní.

Zdaníme každého, kdo má plat 100 tisíc měsíčně a víc, tedy přes 1,2 milionu za rok, sazbou 38% - uvedl stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Jestliže je současná "rovná" daň z přijmu fyzických osob 15% ze superhrubé mzdy, což odpovídá asi 23% z hrubého příjmu, zvýší se zdanění těchto osob fakticky o 15%.

Pokud by nebyla zavedena jiná daňová pásma, pak by vznikla absurdní situace. Člověku, který bere těsně pod 100 tisíc, by zůstalo 77 tisíc čisté mzdy, kdežto ten, kdo má těsně přes 100 tisíc, by dostal jen 62 tisíc.

Z individuálního hlediska je to velký skok. Z národohospodářského jde o plivnutí do oceánu.

Podívejme se, kdo dosahuje na měsíční příjem nad 100 tisíc. Podle údajů z MPSV jsou to ředitelé velkých podniků, vedoucích velkých výrobních organizací (více než polovina z nich přesahuje 100 tisícové platy), ekonomičtí náměstci nebo ředitelé (těch už ovšem méně než polovina), asi 10-20% odborníků na výpočetní techniku ve vedoucích funkcích, něco málo přes 10% vedoucích malých poboček bank nebo pojišťoven nebo vysokoškolských profesorů, ve státním sektoru už jsou to jen desítky osob.

Tento výčet nebude beze zbytku vyčerpávající, ale určitě je vypovídající. Ukazuje, že plánovaná zvýšená daňová sazba se bude týkat jen malé skupiny poplatníků. Úhrnem je to jen 1% pracujících.

Těm zaměstnancům, jejichž mzdy se pohybují nad 100 tisíci, může zaměstnavatel poskytnout část mzdy v jiných benefitech, aby nespadli do vyšší daňové sazby. Ten, kdo má souběžně vlastní firmu, bude část svých příjmů zdaňovat jako zisky. Tím se základna pro vyšší zdanění opět významně smrskne. Celkový výnos ze zvýšení daně z příjmu bude jen v desítkách (max. stovkách milionů), ale daleko nejspíš nebude vůbec žádný.

Pro ilustraci: na zvýšení důchodů o 100 korun měsíčně je potřeba něco přes 3 miliardy korun.

Skutečné vylepšení státních financí toto opatření nepřinese, zato povzbudí závistivé a opět podpoří národní mentalitu nepřející úspěšným. Kdy už konečně pochopíme, že tato země potřebuje schopné a podnikavé lidi? Správná politika zmenšuje počet závislých a ne naopak.

Milionářská daň, to je od nepaměti volební tahák komunistů. Nyní se ho ujímá sociální demokracie. Sbližování těchto dvou stran ovšem pozorujeme od nástupu Jiřího Paroubka do pozice předsedy ČSSD. Je na místě položit otázku, která z těchto stran se více přibližuje té druhé?
 

Jiří Oberfalzer

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz