2024

sobota 27. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Jsem politik. Kdo je víc? Politická pedagogika (lekce třetí)

 Lidské konání se podle publicistky Hannah Arendtové dělí do tří odlišných kategorií:

1.) Vynucená rutinní činnost je takové konání, které potřebujeme k udržení našeho života.

2.) Kreativní činnost je typická pro umělce a řemeslníky, kteří vytvářejí předměty a umělecká díla.

3.) Jednání je nejvyšší formou lidského konání, při kterém člověk spolurozhoduje a nese spoluodpovědnost za veřejné dění.

Zajímavé je, že většina lidí ocení zajišťování životních potřeb a kreativní činnost (první a druhou kategorii). Oceňujeme dělníky a rolníky v jejich námaze, oceňujeme umělecké celebrity za jejich tvorbu krásna. Vůči konání, které Arendtová klade nejvýše, jsme však rozpačití. Ano, zodpovědnost za veřejné dění mají politici! Díky demokracii je možno roli politika kdykoliv zpochybnit, ale nikoliv nahradit. Politická jednání jsou nutná k tomu, aby moderní společnost mohla vyrábět, distribuovat a konzumovat hmotné i duchovní hodnoty.

Je to schopnost politického jednání, které činí rozdíl mezi chaotickou a organizovanou společností. Politik musí zohledňovat okolnosti, které dělník ani umělec řešit nemusí.

Profesor Robert Alan Dahl rozlišuje dvě kategorie lidí: „Homo politicus“, který se účastní politického dění a „homo civicus“, který žije soukromým životem. Bylo typické pro období komunismu, že přežívání v soukromí zvolila většina národa jako životní strategii. Je zhoubné, pokud v tomto životním stylu většina národa pokračuje i v období demokracie. Nadávání na politiky s dovětkem, že politici chleba neupečou, patří k primitivní formě odreagování.

Upozorňoval na to již Sokrates, že k nejčastějším omylům schopných řemeslníků a umělců patří mínění o tom, že když rozumí svému oboru, tak jako by pak rozuměli všemu ( včetně politiky). Tím, že si to Sokrates nemyslel (totiž, nemyslel si, že rozumí všemu) se zařadil k nejmoudřejším lidem starověku.

Dnešní moudrost se projevuje respektem vůči lidem jiných oborů. Podle Hannah Arendové se moudrost projevuje i úctou vůči politikům – lidem, kteří v hierarchii lidského konání stojí nejvýše.

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz