2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

K3K a L2K

2.1.2021

 Konzervativní trojkoalice (K3K) a liberální dvojkoalice (L2K) se připravují na převzetí zodpovědnosti. Jedna z těchto koalic má šanci vyhrát volby. Společně pak mohou vytvořit vládní většinu.

Liberálně-konzervativní ODS (rok vzniku 1991) se stala přirozeným lídrem v trojkoalici s KDU- ČSL (rok vzniku 1919) a TOP 09 (rok vzniku 2009 odštěpením z KDU ČSL), které samy sebe definují jako konzervativní. Každá z těchto stran má stabilní voličské jádro a společně mají šanci dosáhnout větší než 20% podpory voličů, jak jim předpovídají průzkumy veřejného mínění.

Česká pirátská strana je stranou liberální, přičemž přebírá některé názory západních neoliberálů a evropských zelených. Jedná se o mladou stranu s tisíci členy, která vznikla v roce 2009 a je velice "tvárná". Starostové a nezávislí vznikli v roce 2014 na základě potřeby ovlivňovat krajskou politiku a v tomto smyslu je směřováno i jejich parlamentní angažmá. Starostové mají nejméně vyhraněný program, což je velkou výhodou při získávání voličů. Obecně je možno o Pirátech i STAN konstatovat, že mají díky krátké historii politicky „čistý štít“, o to však méně zkušeností. Konzervativní trojkoalice se v protikladu k nim již „stihla umazat“, ale jsou za ní vidět i výsledky a pro své voliče je čitelná a předvídatelná. Piráti a STAN by společně mohli od svých voličů získat kolem 30%, jak ukazují současné předpovědi. Nevýhodou této dvojkoalice je nespolehlivé voličské jádro. Díky tomu i soupeření K3K a L2K může procházet zajímavými turbulencemi.

Příznivce K3K a L2K však spojuje podstatný společný požadavek: Ukončit vládu Agrofertu, který v rouše politického hnutí zcela zdeformoval a zneužil podobu demokratických institucí a výkon politické moci v ČR. Toto můžeme vnímat jako naplnění požadavku Mikuláše Mináře a jím založeného hnutí Milionu chvilek pro demokracii. Žel, touto velezáslužnou činností patrně prospěch Mikuláše Mináře pro naši demokracii skončil a on sám odchází naši politickou scénu neužitečným způsobem opět rozštěpit.

Někteří voliči se obávají střetů mezi jednotlivými stranami jak v K3K, tak v L2K. K tomu je nutno zdůraznit, že názorové rozdíly jednotlivých stran se zpravidla nestihnou během volebního období uplatnit. Při úklidu po Babišovi bude nutno řešit ty zcela nejzákladnější problémy.

Jiní voliči si nedokážou představit spolupráci K3K a L2K právě kvůli odlišnosti jejich konzervativního a liberálního programu. K tomu je nutno zdůraznit, že za I. republiky od roku 1921 fungovala takzvaná „velká pětka“ nesourodých stran, které však díky dohodě dokázali udržet parlamentní většinu a konsensus. (Do velké pětky tehdy patřila sociální demokracie, národní demokraté, lidovci, agrárníci a národní socialisté. V roce 1925 se k nim přidali živnostníci a místo „pětky“ utvořili „šestku“.)

O spolupráci zdánlivě nesourodých stran hovoří i jejich aktuální umístění v Evropském parlamentu. Poslanci STAN z L2K zasedají společně s KDU-ČSL a TOP 09 z K3K v Evropské lidové straně. ODS zasedá logicky ve skupině Evropských konzervativců a reformistů, zatímco Piráti jsou součástí skupiny Zelených. Ale nakonec i tyto skupiny a frakce se nějakým způsobem musí dohodnout.

 

Dnes již nepochybuji o tom, že nadvláda Babišova hnutí ANO se chýlí ke konci a jako jediné dvě síly, schopné jej vystřídat úspěšně a lépe, budou spojené síly K3K a L2K. Byť si o jejich rozdílnosti můžeme myslet cokoliv, podpořme je. Všechny ostatní varianty jsou nereálné, škodlivé, drobivé, zmatené a zavádějící.

 

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz