2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Kauza jablonecké respirátory

30.3.2020

V uplynulých čtrnácti dnech jsem se intenzivně snažil zajistit respirátory poskytující účinnou ochranu pro lidi, kteří v Libereckém kraji v první linii čelí virové nákaze.

Tato akce se od pátku minulého týdne stala předmětem nechutného politického útoku. Realizace dodávky a její distribuce mě stála nemalé prostředky a vzala si také množství práce mé a mých spolupracovníků. Mnou uvedené informace potvrzuje i stanovisko Asociace krajů ČR. Seřadil jsem informace, které již byly zveřejněny, a přidávám k tomu své vysvětlení.

Proč se poslanec rozhodl dovážet a distribuovat zdravotní materiál?

Celá ta akce měla a má od začátku rozměr humanitární i politický. Korunu tomu politickému rozměru dal předseda vlády tvrzením na tiskové konferenci 15. 3., že respirátorů je mezi zdravotníky dostatek a pokud chybí, tak že je rozveze. Humanitární rozměr tomu dala reálná situace, kdy jsem zjistil, že, v terénu Libereckého kraje – u lékařů, domovů pro seniory, ve školách a školkách v mimořádném režimu, u obecních policií, na městských úřadech, prostě všude tam, kde se řeší povinné úkoly v rámci koronaviru a kde by měla být účinná ochrana aktivně zúčastněných osob, ne že je nedostatek, ale že nejsou vůbec žádné. A také, že je tento materiál zoufale potřeba. Mluvím o termínu 16. 3.

Jak se obchoduje s Čínou v době pandemie

18. 3. jsem dostal informaci, že potřebný materiál lze objednat v Číně a dopravit do republiky během jednoho týdne. Jednalo se o respirátory úrovně FFP2 (evropská norma) nebo také KN95. Cena 68 Kč/ks bez daně (82,30 Kč vč. DPH). Podmínkou dodání platba předem. Ověřil jsem cenu a zjistil, že se tyto respirátory na našem trhu nabízejí od 120 Kč do 480 Kč za kus. Otestoval jsem zájem a během třech telefonů jsem měl na „dobré slovo“ poptávku na dva tisíce kusů. V tento okamžik jsem se rozhodl jednat a objednal pět tisíc respirátorů. Druhý den jsem do Číny odeslal potřebnou sumu řádově čtyři sta tisíc korun a začal několik neklidných nocí čekání, zda se zásilku podaří včas a v pořádku dopravit do České republiky. Doprava byla nejtěžším úkolem celé operace, protože hrozilo, že objednaný materiál uvázne už v Číně nebo v dalších zemích, kde se náklad překládal. Nakonec se vše podařilo a 24. března jsem objednané respirátory převzal.

Množství ochranných prostředků v kraji je na katastrofické nízké úrovni

Během čekání na dodávku jsme neztráceli čas a sondovali, kde by materiál mohl nejvíce pomoci. Všude kam jsme volali, po nás chtěli více, než jsme byli schopni dodat. Počty jsme dělili po řádově stovkách i desítkách, abychom co nejvíce subjektům pomohli překonat kritické období, než přijde pomoc za státní úrovně. Větší množství jsme slíbili obcím, které byly schopné pomoc dále efektivně distribuovat.

Mateřským školkám a školám poskytujeme materiál zdarma

Všem subjektům byly respirátory nabídnuty a dodány za uvedenou cenu 82,30 Kč/ks. Během průzkumu poptávky jsme zjistili, že odpovídající ochranné prostředky úplně chybí ve školkách a školách, které zůstaly otevřené, aby se postaraly o děti těch, kteří jsou nasazeni v boji s koronavirem. Rozhodl jsem se, že si dodávku do škol a školek převezmu na své náklady a že je potřebným materiálem zásobím do 3. dubna. Tato mnou stoprocentně financovaná pomoc představuje řádově tisíc kusů respirátorů v hodnotě osmdesát tři tisíce korun. Vyúčtování všech dodávek běží na běžné bezhotovostní bázi. Objednávka-faktura.

Proč jsme na balíčky lepili nálepky ODS  aneb nechceme manipulaci s fakty

Zpátky k politickému rozměru. Každá dodávka byla doplněna letákem se sloganem „Činy jsou víc než slova“, na kterém byl popis respirátorů a krátké sdělení co mě vedlo k tomuto kroku a poděkování všem aktérům. Přibližně třetina balíčků (po deseti kusech) byla označena samolepkou se stejným motivem. Na letáku bylo uvedeno i logo ODS. Připomínám, že každý telefonát, každá objednávka byla vedena jménem poslance za ODS, takže to těžko mohlo někoho překvapit. Balíčky byly označeny především z toho důvodu, aby námi dodané kusy nebyly zaměněny s těmi, které slibovala oficiální distribuce. Ta se během minulého týdne pohybovala v jednotkách kusů na jednotlivé ordinace a subjekty. Nemám problém naplno říci, že jsem nechtěl ani sebe, ani všechny, kteří mi pomáhali, nechat skončit jako no name v tiskové zprávě krizového štábu „…distribuce do kraje byla zajištěna“.

 Možná nesdílíte mé obavy, ale když máte šanci v terénu porovnat oficiální informace s realitou, těžko můžete mít k jejich autorům důvěru. Každý kdo dění sledoval a sleduje, ať si udělá svůj obrázek. Věřím, že kdyby se místo silných slov a planých slibů popsal skutečný stav, lidé by to pochopili.

Druhým důvodem bylo udělat kolem distribuce rozruch, který na nepřijatelnou situaci upozorní a urychlí oficiální dodávky. A to se evidentně podařilo.

Třetím důvod už politický není, uzavřená balení nelze kontrolovat. Jako dodavatel přejímám zodpovědnost za dodaný materiál a chci ho mít identifikovatelný. Vím o tom, že některé dodávky respirátorů nesplňovaly požadovanou kvalitu.

Velké díky všem v prvních liniích

Právě při rozvozu respirátorů ve dnech 25. -27. 3. jsem se znovu přesvědčil, že účinné ochranné prostředky v regionu stále dramaticky chybí a rozhodl jsem se ještě pro jednu objednávku tří tisíc kusů. Peníze jsem tentokrát odeslal s lehčím srdcem, protože věřím, že i tato dodávka doputuje včas, v pořádku a pomůže potřebným. Tím končí má role distributora ochranných zdravotních pomůcek a vracím se zpátky k roli dobrovolníka a poslanecké agendě. Dnes už věřím, že potřebný materiál do našeho kraje je na cestě. Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi pomáhali i těm, kteří se snažili potřebný materiál do naší země dostat. Rozhodně je potřeba ocenit všechny, kterým se v této kritické době podařilo nastartovat potřebné technologie, aby se naše země zbavila závislosti na dodávkách z ciziny. Jsem rád, že i Liberecký kraj je v této snaze úspěšný. Skláním se i před všemi, kteří se svým způsobem snaží pomoci lidem v naší zemi.

S velkou úctou ke všem co pomáhají

Seznam distribuční míst:
Kravaře na Českolipsku

Město Rovensko p. Troskami

Stráž p. Ralskem – poliklinika, městská policie

Česká Lípa – ZŠ 28. října
Nový Bor – ZŠ U lesa
Dubá

Liberec -Komunitní středisko Kontakt organizuje dobrovolnickou pomoc v Liberci

Liberec – ZŠ Ještědská

Liberec – městská policie

Jablonec nad Nisou – Diakonie - terénní pečovatelská služba

Jablonec nad Nisou Centrum sociálních služeb - terénní pečovatelská služba

Jablonec nad Nisou – MŠ 3x, ZŠ Liberecká

Jablonec nad Nisou – poliklinika I. a II.

Věznice Rýnovice

Rychnov u Jablonce nad Nisou - strážníci + zdravotní středisko

Maršovice - hasiči
Dalešice

Smržovka - Penzion pro Seniory

Janov nad Nisou – strážníci

Nová ves n. N.

Lučany n. N.

Frýdlant – nemocnice, ZŠ a MŠ
Železný Brod – škola
Tanvald – ZŠ Skálova 600
Semily – ZŠ Fr. L. Riegra

Turnov - Domov důchodců, ZŠ Skálova 600

Jilemnice – MŠ, úřad
Nemocnice Jilemnice

… další drobní zájemci do vydání zásob

 
 

 

In. Petr Beitl, poslanec PS PČR

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz