2024

pátek 17. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Klíč k hudbě je klíčem k srdci

23.4.2012

Wabi Daněk s fantastickým doprovodem Miloše Dvořáčka se postaral o skvělou atmosféru slavnostního večera, který byl věnován všem učitelům hudby za jejich obětavou a nedoceněnou práci s dětmi.

Lépe řečeno, jak zdůraznila poslankyně Ivana Weberová (na snímku s Václavem Samkem), není to jenom práce, ale je to poslání předávat dětem lásku k hudbě.

Akci pořádalo občanské sdružení Kultura pro všechny a večerem prováděl Václav Samek, který stojí od počátku u zrodu občanského sdružení a výrazně přispěl k tomu, aby spatřila světlo světa tradice udílení ocenění učitelů hudby.  Na mou otázku, jak nápad vznikl a jaké jsou další cíle, odpověděl:

"Uvědomujeme si, že všechna činnost našeho sdružení je možná právě proto, že učitelé hudby v našich městech odevzdávají tak dobrou práci. Děti své město proslavují vítězstvími i v národních kolech dětských hudebních soutěží. Je to samozřejmě talentem, ale také uměním jejich učitelů a tím, jak je učitelé na tyto soutěže, nebo koncerty a festivaly připravili. To znamená, že se učitelé dětem obětavě věnují i ve svém volném čase. A nejen učitelé ze ZUŠ a soukromých hudebních škol. Jsou to i učitelé hudební výchovy na základních a středních školách.
Proto děti v anketě mohou nominovat kteroukoliv učitelku či učitele hudby, nebo hudební výchovy, sbormistry – sbormistryně máme i v mateřských školách! Významný je tento projekt tím, že duši učitele pohladí jeho nominací projevený dík žáka. A že všichni – veřejnost – tímto projevíme úctu k jejich práci. Hudba je jednou z nejkrásnějších součástí lidského života. Významně ovlivňuje, kultivuje morálnost lidí. Výchovou nových generací vytvářejí učitelé hudby kulturní bohatství celého národa. Zaslouží si úctu největší. I to, aby se o ní také veřejně dozvěděli. Proto druhý ročník budeme dělat pro celý kraj a třetí ročník už doufám bude celostátní".

Hudba má kultivující vliv na člověka a především pak na děti, řekl ve svém zamyšlení profesor Josef Boček, dlouholetý sbormistr pěveckého sboru "Janáček". Člověk rozumný, homo sapiens sapiens se má díky hudbě šanci stát člověkem kultivovaným: "homo humanitas", uvedl mimi jiné.

Kromě známých písniček Wabiho Daňka v koncertu s názvem "A život běží dál" nadchlo přítomné diváky vystoupení kapely Nautica složené z žáků jablonecké ZUŠ Podhorská, Radky Bělíkové, Andrey Bělíkové a Jiřího Samka (na obrázku). Všichni tři mladí muzikanti předvedli téměř profesionální výkon, který obecenstvo odměnilo dlouhým potleskem. Pro jejich učitele Jana Krajníka je to jistě krásná odměna a velké uznání jeho práce.

Vyvrcholením celého programu bylo předání ceny "Klíč k hudbě" učitelům z Liberecka a Jablonecka jako vyjádření úcty veřejnosti všem učitelům hudby, hudební výchovy, sbormistrům a poděkování žáků, kteří své učitele na udělení ceny nominovali ve veřejné anketě.

Ceny "Klíč k hudbě" v podobě skleněných pohárů předala Eva Bartoňová, státní tajemnice a náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Za Liberecko byl oceněn Jan Prchal ze ZUŠ Jabloňová, za Jablonecko pak Jaroslava Pokorná ze Základní školy Liberecká 26, za kterou cenu převzala v zastoupení nejmladší členka dětské kapely Nautica.

Nejdojemnějším vyvrcholením a zlatým hřebem celého večera bylo společné zazpívání Hvězdy Wabiho Daňka s hvězdičkami z Nauticy "Rosy na kolejích".

Více o sdružení naleznete na straně 16 Jabloneckého zpravodaje ZDE
 

Autor fotografií: Karel Kašák

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz