2024

5. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Komentář: ODS čeká na cestě za hejtmanským postem nejedna komplikace

26.7.2012

ODS čeká na cestě za hejtmanským postem nejedna komplikace. Vyrovnat se bude muset především s handicapem v podobě celostátní politiky – v době reforem má svého premiéra, a to se neodpouští ani během krajských voleb. Ostatně o tom se mohla právě ODS přesvědčit již při minulých krajských volbách, kterým se nikoli nadarmo říká oranžová smršť. Sociální demokracie je před čtyřmi lety vyhrála právě na celostátním tématu poplatků ve zdravotnictví.

ODS do čela kandidátky vcelku strategicky postavila ženu – Eva Bartoňová je více než zdatnou soupeřkou dalším ženám, se kterými se na kandidátních listinách pro nadcházející volby doslova roztrhl pytel (Kadlecová – ČSSD, Vajnerová – SOS). Nejenže není zatížená žádnou kauzou, ale napříč politickým spektrem je uznávána jako odbornice a slušný člověk. Osm let v Praze na pozici náměstkyně ministra školství je navíc více než dobrou referencí pro vedení kraje. Oněch osm let je ale pro Bartoňovou a její ODS také zároveň velkou nevýhodou – po tu dobu nebyla v Liberci vidět a slyšet tak silně, jako někteří její protikandidáti.

Kandidátka ODS je jinak v kraji poměrně rovnoměrně rozložena a najdou se na ní velmi kvalitní kandidáti, kteří by pro stranu mohli zajistit nemálo voličských hlasů. Strana se ale bude muset vyrovnat také s kandidaturou svého krajského šéfa, Radima Ziky. Bývalý šéf pozemkového fondu čelil v poslední době silné mediální kampani, která jej nakonec de facto stála ředitelské místo. Nutno ale také dodat, že Zika je až na šestém místě a dle zpráv z ODS nepatří mezi jména, se kterými by se počítalo na náměstkovské posty.

ODS bude muset také obhájit svou práci opoziční strany. Uplynulé volební období byla strana, spolu se Starosty pro Liberecký kraj, tou, která měla plnit úlohu jakési kontroly vládnoucí koalice. ODS sama tvrdí, že se dlouhodobě snažila realizovat konstruktivní opoziční práci. Nebyla přitom ale příliš slyšet ani vidět, což ODS přiznává a jedním dechem dodávám, že o tom být viděn či slyšen politika není, a být by neměla, ani ta opoziční. Voliči se ale jistě budou ptát na to, co během této doby strana dělala a zda dnešní kritika vládnoucí krajské koalice není jen předvolebním tanečkem. ODS by proto měla být připravena skládat účty za poslední čtyři roky práce svých zastupitelů.

ODS žádá razantní změny ve fungování kraje. Bojuje za zdravé hospodaření kraje a za proinvestiční politiku. Pokud by ale volby vyhrála, bude otázkou, nakolik se jí v realitě současného stavu podaří sliby plnit. Mimo jiné také v realitě právě oné národní vládnoucí koalice v čele s ODS, v důsledku jejíž činnosti klesají krajům i obcím příjmy do rozpočtů. Otázkou navíc je, zda si ODS dokáže v důsledku celostátní politiky také udržet své pevné voličské jádro. Mezi některými členy a voliči ODS je znát nervozita z odklonu od tradičně pravicové politiky ODS, k přílišnému populismu a nedůslednému přístupu. Poslední kapkou jistě není jen daňová politika současné vlády, ale například také některá vyjádření jejích čelních představitelů. Ta jsou řízena spíše „veřejnou objednávkou“ a politickou ideologii (či filosofii) strany odráží jen velmi vzdáleně, pokud vůbec. Straně potom jistě nepřispívá ani její vnitřní nejednotnost a boje různých frakcí.

ODS naopak může těžit z velmi malé konkurence v pravém spektru politického kolbiště. TOP 09 v Libereckém kraji téměř neexistuje, respektive o ní téměř není slyšet, a k lepšímu volebnímu výsledku jí jistě nepomohlo ani to, že do voleb půjde bez svých původních spojenců, Starostů pro Liberecký kraj. Pokud si TOP 09 stanovila v Libereckém kraji jako cíl se do krajského zastupitelstva dostat, lze již to samo o sobě označit za ambiciózní. Ostatní strany lze zařadit spíše mezi středové (Starostové pro Liberecký kraj), nebo levicové, či výrazně levicové, nebo dokonce mezi strany extrémistické (Změny apod.). Ostatně to je další nenápadná výhoda pro ODS do krajských voleb – zatímco historicky byl přetlak spíše na straně pravice, blížící se krajské volby budou znamenat přetlak na levé straně politického spektra. Levicové strany si tak budou „brát“ své voliče, což je ve svém důsledku může výrazně oslabit a může to také ovlivnit výsledek voleb, respektive konečné rozložení sil v krajském zastupitelstvu.

Pokud chce ODS v krajských volbách uspět, čeká jí ještě hodně práce. A i přesto je výsledek nejistý. Podaří-li se totiž z voleb krajských udělat opravdu jakési referendum o celostátní politice (což by jistě nebylo dobré ani správné), jak oznámil předseda Sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, může vyjít jakákoli snaha krajánků ODS vniveč.

Čtěte také:

Poznámka: obroda politických stran prostřednictvím mladých

Splacení úvěru z hazardu Čmelákem budí podezření

Politiky nelze házet do jednoho pytle, zjistili mladí

ODS chce vyhrát volby a získat hejtmanský post

Starostové kandidátkou nepřekvapili, vsadili na jistotu

SOS chce počtvrté do krajského zastupitelstva

Tydenvlk.cz - Zdeněk Soudný

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz