2024

čtvrtek 18. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

KOMENTÁŘ: ODS nabídla svou Železnou lady a nepotěšila Kalouska

21.6.2013

 V ODS se probouzí pud sebezáchovy. Do čela vlády nabízí Miroslavu Němcovou, mezi pravicovými voliči respektovanou političku, která není spojena s žádným skandálem. Ve straně byla loajální spojenkyní Petra Nečase a prezident Miloš Zeman bude těžko hledat argumenty proti Němcové, pokud za ní bude stát minimálně 100 či 101 koaličních poslanců.

To je ale jedno ze slabších míst tohoto výběru. Už první reakce ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ukázala, že nadšen rozhodně není. Formálně je to skryto za to, že pokud by se Němcová skutečně premiérkou stala, čekal by podle něj poslance těžko řešitelný problém s hledáním nového předsedy či předsedkyně Sněmovny. K této Kalouskově výhradě se hned přidala šéfka strany LIDEM Karolína Peake.

Skutečný důvod, proč není Kalousek spokojen, se ale dá hledat i jinde. Místo kandidáta, jemuž by se dala vyčítat spojitost s kmotry, či některého nevýrazného člena grémia ODS, vůči němuž by před volbami Kalousek před pravicovými voliči mohl excelovat, vybrala ODS svoji Železnou lady. Dostatečně tvrdou, zároveň zkušenou a nezkompromitovanou političku, která by mohla svou stranu před volbami částečně vytáhnout z marasmu, ve kterém se teď ODS nachází. A to je přesně to, co nemůže TOP 09 potřebovat.

Němcová je politička, která byla dříve velmi loajální k Václavu Klausovi, a tak by ani z Institutu Václava Klause na Hanspaulce vůči ní neměla mířit žádná zlá slova. Což je pro občanské demokraty také docela podstatné.

Prezident Miloš Zeman jasně řekl, že jméno, se kterým ODS přijde, není budoucí premiér, v tomto případě premiérka, ale pouze kandidát, tedy kandidátka. Pokud má Zeman v hlavě jiný plán - buď jmenovat nějakou úřednickou vládu nebo nabídnout vládu předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, aby ho v tom ještě před volbami mohl "vykoupat" - Miroslava Němcová se premiérkou nestane. Pak se ukáže, zda TOP 09 dodrží to, co šéf poslanců Petr Gazdík jasně řekl, že v případě Zemanovy snahy ustavit úřednickou vládu podpoří TOP 09 spolu s opozicí předčasné volby. (více zde)

Miroslava Němcová svou stranu zklamala, když nenastoupila do prezidentské volby, ač měla z občanských demokratů nejlepší šanci na důstojný výsledek. Přesto jí teď strana v nesnázích dala druhou šanci a tak jako britské konzervativce vynesla nahoru Margaret Thatcherová, zkouší to i ti čeští se svou Železnou lady.

"Nepodpořili bychom kandidátku ODS, ani kdyby navrhla Janu z Arku," řekla o Němcové poslankyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Ji ani její stranu - stejně tak jako sociální demokraty a komunisty - by z toho ale nikdo nepodezíral.

Paní Němcová není žádná Jana z Arku, ale ze strany ODS je její výběr inteligentní tah, jímž navíc strana poprvé v historii nabízí do čela vlády ženu. Je-li prezident Zeman pevně rozhodnut pokračování pravicové koalice nedopustit, nedopustí ji. Ale proti Němcové bude hledat argumenty hůře, než kdyby mu ODS nabídla Martina Kubu nebo některého z dalších politiků ze svého středu.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/komentar-k-navrhu-ods-na-premierku-nemcovou-fza-/domaci.aspx?c=A130619_183413_domaci_kop

Zdroj: iDnes.cz, Autor: Josef Kopecký

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz