2024

pondělí 6. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Konec osmiletých gymnázií v kraji?

9.5.2012

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva byl přijat návrh snížit počet žáků nastupujících na osmiletá gymnázia na 5 % celkového počtu. Tato informace byla součástí obsáhlého, téměř šedesátistránkového materiálu „Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy LK“. Materiál byl přijat bez větších připomínek zastupitelů. Co však tento krok má znamenat v praxi a jaká byla jeho historie?
Nad problematikou optimalizace středních škol jsme strávili první pololetí loňského roku spoustu hodin, celkem pět jednání zastupitelstva a řadu seminářů. Jedním z hlavních témat bylo rušení osmiletých gymnázií. V návrhu byly čtyři školy a vládnoucí koalici se nepodařilo získat pro tento krok většinu v zastupitelstvu.
Závěrečným usnesením zastupitelstva před prázdninami byla dohoda o čekání na směrná čísla od ministerstva školství.
Dnes, kdy ministerstvo školství umožnilo zachovat osmiletá gymnázia v kraji v rozmezí 5 – 10 % dětí nastupujících ročníků, navrhlo krajské vedení, bez jakéhokoli dalšího konkrétního projednání, snížení počtu škol na dolní hranici tohoto rozmezí. V praxi to znamená rozsudek smrti hned pro sedm tříd osmiletých gymnázií, místo dříve navrhovaných a neprosaditelných čtyř tříd.
Z hlediska proporcionálního zastoupení v jednotlivých regionech to znamená zrušit osmileté studium v Semilech, v Jilemnici a ve Frýdlantu, jednu třídu osmiletého či šestiletého studia na gymnáziu F. X. Šaldy nebo gymnáziu Jeronýmova. V Jablonci by to znamenalo zrušit osmileté studium v Tanvaldě a neotevírat šestileté studium U Balvanu. Pokud by nedošlo ke změně na gymnáziu F. X. Šaldy nebo Jeronýmova, znamenalo by to utlumení osmiletého studia gymnázia v Mimoni.
„Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy LK již ale, bohužel, nepojednává o tom, co bude dál. Vzniknou na mnohých gymnáziích místo osmiletých čtyřleté obory? Bez toho by totiž tento typ vzdělávání klesl hluboko pod danou třicetiprocentní hranici a mnohé ze škol by ekonomicky nepřežily. Do krajského školství, hlavně gymnaziálního, tak tento původně koncepční materiál vnáší pouze velkou dávku nejistoty. Je jisté, že „dlouhodobý záměr„ nevydrží v novém zastupitelstvu déle než rok.
Současné vedení kraje se prostě s ohledem na podzimní volby po dvou letech jednání vyhnulo rozhodnutí v této velmi nepopulární záležitosti a pomyslného černého Petra přenechává svým nástupcům.
 

Ing. Petr Beitl, člen Zastupitelstva Libereckého kraje za ODS, primátor Statutárního města Jablonec nad Nisou

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz