2024

úterý 23. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Korytářovi zlomil vaz klientelismus a komunikace

17.4.2011

Primátorem Liberce byl Jan Korytář pouze 142 dní. Populismem a demagogií snad ani déle vládnout nejde, tedy v demokratické zemi. Jan Korytář patří svým založením do autoritářského režimu. To prokazoval po celou dobu své vlády. To co ale předváděl od 31. března, nemá nejen v liberecké politice obdoby.

V Liberci se svou autoritativní politikou Jan Korytář narazil. Patrně si tedy řekl, že co nejde silou půjde ještě větší silou. Na „nočním“ zasedání zastupitelstva porušil Korytář základní princip demokracie, tedy že rozhoduje většina. Diktátorským způsobem zcela paralizoval jednání zastupitelstva, když neumožnil hlasovat o svém odvolání. Zcela bezprecedentním způsobem si Korytář usurpoval rozhodování o věcech, o kterých má rozhodovat většina.

Byla to právě politika „vlády jednoho muže“, která postupně podtrhávala primátorskou židli Korytáře. Primátor se svými koaličními partnery totiž nekomunikoval. Nekonzultoval s nimi ani důležitá rozhodnutí, a právě to mu srazilo vaz. Koalice častěji komunikovala přes média než u zasedacího stolu.

Dalším důvodem pádu Jana Korytáře byl i klientelismus, který jako opoziční zastupitel tak hlasitě kritizoval. Korytář si na radnici přivedl své „věrné“ ze Strany zelených. Jeho spolupracovníci nevyhráli výběrová řízení, nebyli standardně zaměstnáni, dokonce se o některých ani nevědělo, že pro radnici pracují. Takhle si tedy pan Korytář představoval transparentní politiku. Narazil ale na odpor svých koaličních partnerů.

Jako opoziční zastupitel si pan Korytář vysnil jakési „kmotrovské“ fungování radnice, které veřejně pranýřoval a kritizoval. Teď se na vlastní kůži přesvědčil, že takto politika nefunguje. Populistické výkřiky jsou daleko od reality, ozvěna těchto výkřiků teď podmetla primátorovu židli. Politika, a zvláště ta regionální, je totiž o konsenzu, spolupráci a kompromisech.

Primátor Jan Korytář pokračoval v politice opozičního politika Jana Korytáře. S konstruktivní politikou za 142 dní své vlády přijít nedokázal. Povedlo se mu ale polarizovat společnost. Začal fabulovat o špinavé politice koaličních partnerů, kteří „čistého“ primátora sestřelili. Na svou podporu se mu podařilo aktivizovat několik set lidí, kteří uvěřili, že jedině Jan Korytář je ten „hodný“ a všichni ostatní jsou ti „zlí“. Opak je pravdou! Jen primátor Korytář rozbil koalici, která měla v Liberci fungovat čtyři roky. A klobouk dolů, dokázal to sám a dost možná v rekordním čase!

 

Ondřej Červinka

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz