2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Kraj stále neví, kolik vrátí státu

19.2.2015

Finanční úřad chce po kraji 103 milionů plus penále. Kraj se odvolal, částku zpochybňuje

Liberec – Evropský sociální fond. Z jeho peněz vznikla v Libereckém kraji v roce 2009 síť sociálních služeb, která tu dosud chyběla. Peníze šly i na azylové domy, ranou péči či nízkoprahová zařízení. Ne všechno ale bylo podle státních úředníků v pořádku. Kontrola z ministerstva práce a sociálních věcí odhalila, že část peněz končila zřejmě jinde než měla. A to především u projektů, za kterými stálo Liberecké romské sdružení v čele s Miroslavem Kotlárem. Tomu teď soud nařídil, že musí Libereckému kraji vrátit 2,6 milionů korun, které už mu byly krajem dříve proplaceny. Sám kraj má ale do státního rozpočtu také vracet, a to částku podstatně vyšší.
„Obdrželi jsme platební výměr od finančního úřadu, který je ve výši 103 miliony korun. K tomu se běžně připočítává penále, která bývá ve stejné výši jako vyměřená částka, celkem tedy nad námi visí hrozba vracení 206 milionů korun,“ vysvětluje radní pro sociální oblast Petr Tulpa (SLK). Kraj se ale odvolal, výši pokuty zpochybňuje.

Rozdílné cifry

Odvolání učinil kraj už vloni na podzim, řízení ale stále běží. Finanční úřad totiž nemá žádné lhůty, do kdy musí přezkum udělat. „V téhle chvíli tak vůbec nevíme, co máme čekat. Zda finanční úřad částku po našich připomínkách sníží nebo ne. Podle toho se pak bude odvíjet i výše penále,“ říká Petr Tulpa. Ten zároveň poukazuje na rozpor jednotlivých státních orgánů. „Zatímco od finančního úřadu nám přišel výměr na 103 milionů, tak auditní orgán ministerstva financí, který rovněž prozkoumával ty dotační programy na sociální oblast, došel k částce jen 16 milionů korun, které bychom měli teoreticky vracet. Což je dost zásadní rozdíl, jestli máte platit 16 nebo 103 milionů korun. Bohužel, auditní orgán ministerstva není ten, kdo o výši pokuty rozhoduje, to je právě finanční úřad,“ říká Tulpa.
Ministerská kontrola odhalila při poskytování dotací na sociální programy, které běžely mezi roky 2009 – 2012 zhruba osm pochybení. Podle Tulpy jde spíše o procesní chyby. „Peníze šly tam, kam měly, tedy těm potřebným, sociálně slabým. Bez těch dotací by tu nebyla síť sociálních služeb v takovém rozsahu, jako je teď,“ míní Tulpa. Pochybení vedení kraje za hejtmana Eichlera se podle finančního úřadu týkají například porušení zákona o veřejných zakázkách. Podle něj musí dodavatel služeb prokázat svoji kvalifikaci už při podání nabídky. Kraj ale umožnil doložení kvalifikace do 30 dnů od podepsání smlouvy, čímž zákon porušil. Správně měl výběrová řízení zrušit, což se nestalo.

Kam mizely peníze?

Mnohem dál než ministerská kontrola jde ve svých závěrech Miroslav Kroutil, který měl zmíněné sociální projekty na kraji v letech 2009 – 2011 na starosti. Na podivnosti několikrát upozorňoval své přímé nadřízené i hejtmana Eichlera, dočkal se ale vyhazovu.

„Problém je v tom, že kraj tehdy nastavil podmínky těch sociálních služeb takovým způsobem, že poskytovatel je téměř nemusel plnit a dostal své peníze v řádech milionů. Liberecké romské sdružení dostávalo měsíčně milion korun, aniž by se kontrolovalo, naco peníze jdou. Peníze se posílaly předem, na faktury se nečekalo,“ líčí Kroutil, který upozorňoval své nadřízené i na nestandardní platy, které si Romové nastavili. „Terénní pracovníci tam pobírali měsíčně 50 - 60 tisíc korun, ačkoliv běžně mají tak dvacet,“ upozorňuje Kroutil. Jedna z pracovnic pobírala plat i 99 tisíc, jak vyplývá i z kontrolní zprávy ministerstva práce a sociálních věcí. Soudní řízení, které teď se sdružením probíhá, poukázalo i na záměrně předražené nájmy, nákupy věcí, které se sociální činností vůbec nesouvisely a další věci. Za to teď má sdružení vrátit kraji 2,6 milionů korun. K soudu ale nikdo za sdružení nedorazil, předseda Miroslav Kotlár není k zastižení. „Mohu jen spekulovat, kam ty peníze šly. Miroslav Kotlár kandidoval za libereckou ČSSD v roce 2010 v komunálních volbách, jestli to hrálo nějakou roli, je otázkou. Mám silné podezření, že část peněz posílalo sdružení jinam,“ spekuluje Miroslav Kroutil.

Trestní oznámení

Kroutil nastoupil na kraj až v době, kdy už pravidla pro poskytování dotací byla nastavena. I když se na podivnosti snažil své nadřízené upozornit, výsledek se nedostavil. „Dokonce jsem dostal příkaz od své nadřízené, že mám přepsat kontrolní zprávu, která šla na ministerstvo, což jsem odmítl. Upozorňoval jsem na to radního Petráčka i hejtmana Eichlera, ale odmítali s tím něco dělat,“ říká Kroutil, který si po vyhazovu z kraje schoval i patřičnou dokumentaci, ze které vyplývá, že o problémech v Libereckém romském sdružení vedení kraje vědělo. Kroutil proto na své bývalé nadřízené včetně hejtmana Eichlera a radního Petráčka podal trestní oznámení. Podle informací ze státního zastupitelství je věc stále v šetření.
Další trestní oznámení, které na romské sdružení podal sám kraj, policie odložila s tím, že se nepodařilo podvod prokázat. „Oni se pohybovali přesně v rámci smlouvy. Ta byla nastavena tak, jak byla, takže umožňovala i ty nadstandardní platy a další věci,“ říká současný radní Petr Tulpa. Rozhodnutí z finančního úřadu očekává kraj během března.

Zdroj: Liberecký deník, autor: JANA PAVLÍČKOVÁ

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz