2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Kraj utrácí. Pomáhá tím ČSSD?

29.6.2009

Pokladna Libereckého kraje, ve které jsou schované „rezervní“ peníze, je od středy o devatenáct milionů korun tenčí. Kraj se rozhodl vyplatit peníze z přebytku rozpočtu, které by se jinak staly rezervou Libereckého kraje. Některým projektům ale především zastupitelé ČSSD odhlasovali až podezřele velkou finanční podporu.
„Navíc podle neexistujících pravidel. Nejsou tu žádná kritéria, podle kterých byly projekty hodnoceny,“ řekl krajský zastupitel a lídr sdružení Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta.
První ze zvláštních případů je Dvořákův festival. Krajští představitelé ČSSD pro něj sháněli peníze už delší dobu. První pokus, při kterém chtěli téměř dva miliony korun sebrat čtyřem knihovnám v regionu (Krajské vědecké knihovně v Liberci a knihovnám v Jablonci, České Lípě a Semilech) jim neprošel.
ČSSD to proto vyřešila po svém: peníze festivalu teď pošle z rezervy krajského rozpočtu, Dvořákův festival dostane 1,8 milionu korun, což je skoro polovina rozpočtu festivalu.
„Náš festival má velkou prestiž, je největším festivalem Dvořákovy hudby ve střední Evropě, konal se už po čtyřiapadesáté, účastnil se ho vnuk Antonína Dvořáka i ministr kultury (jenž byl nominovaný ČSSD - pozn. red.) a vydali jsme Dvořákovy cestovní pasy,“ jmenuje důvody, proč si festival zaslouží podporu kraje Miroslav Matějka, ředitel festivalu.

Na billboardech k festivalu byli politici Pro krajské politiky ČSSD má ale festival ještě další význam. Na festivalových billboardech místo umělců totiž organizátoři zvěčnili politiky ČSSD, mimo jiné poslance Roberta Duška.
Billboardová kampaň se přitom konala v době před volbami do Evropského parlamentu, kam Dušek kandidoval (a uspěl).
„Myslel jsem si, že na billboardech budou i politici z ODS, ale nevím, proč tam nakonec nebyli,“ komentoval to sám Dušek. Podle Miroslava Matějky jde o shodu náhod. „Festival začíná každý rok v červnu, neřídíme se žádnými volbami. Billboardy a další propagační materiály se záštitou politiků jsme měli i vloni a tehdy šlo o politiky z ODS. A nesetkalo se to s kritikou, ba naopak,“ upozorňuje Matějka.
Ten si na štědrost veřejných rozpočtů stěžovat nemůže. Kromě bezmála dvou milionů z Libereckého kraje dostal pro svůj festival také milion korun od Královéhradeckého kraje (na billboardech byla poslankyně Orgoníková z Hradce Králové) a 300 tisíc korun od Středočeského kraje. Festival měl navíc velké sponzory - třeba VZP nebo České dráhy.
Radní Libereckého kraje Zdeněk Bursa říká, že festival je jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v regionu a má nadregionální význam. „Billboardy s dotací ale vůbec nesouvisí. A peníze jsme kvůli festivalu nechtěli knihovnám sebrat, ale pouze z jejich kapitol zapůjčit,“ řekl radní.
Krajský zastupitel a ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur by festival rád podpořil, ale muselo by to být v rozumných mantinelech. „Stačí si to spočítat. Festival měl v Libereckém kraji osm koncertů. Milion osm set tisíc za osm koncertů? Za ty peníze vám sem dostanu světové hvězdy vážné hudby,“ tvrdí Žur.
A nabízí se ještě jedno srovnání: s festivalem Lípa Musica, který se koná v několika městech i obcích Libereckého kraje a má stejně velký rozpočet. Letos ho zahájí Česká filharmonie symfonickou básní Má vlast (na Dvořákově festivalu vystoupila hradecká symfonie). Lípa Musica přitom dostane od kraje jen 150 tisíc korun.
Tolik dostal Dvořákův festival vloni, když kraji vládla ODS. ČSSD mu letos věnuje více než desetinásobek. Suma 1,8 milionu korun je také navíc pětkrát větší než částka, kterou Liberecký kraj letos rozdá na všechnu kulturu v celém regionu z grantového fondu. Liberecký kraj dá také tři miliony korun společnosti S group Sport Facility Managament, dceřiné společnosti Syneru, za „medializaci na Městském stadionu v Liberci“. Podle některých krajských zastupitelů je to hodně drahá reklama. „Je to dvacetistránkový projekt, který umožní, aby se Liberecký kraj prezentoval nejen na městském stadionu, ale i prostřednictvím něj. A nejen v našem regionu, ale i v dalších regionech a také v Polsku a Německu,“ objasnil Lukáš Přinda, jednatel S group Sport Facility Managament.


 

MICHAEL POLÁK 26.6.2009 Mladá fronta DNES Kraj Liberecký

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz