2024

úterý 7. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Krajské volby aneb politici slibují, blázni se radují.

12.9.2012

Většina obyvatel našeho kraje ví, že se blíží volby do krajského zastupitelstva a s nadhledem dobrého vojáka Švejka a s typickou českou povahou nechává svá rozhodnutí, koho budou volit, na poslední chvíli, takříkajíc vyhnít.

Ne tak odborná veřejnost. To jsou Ti, kteří o post zastupitele usilují včetně podporovatelů, ať stran, seskupení čí přátel a samozřejmě medií. Proto jsme svědky pořadů, které by nás měly seznámit s názory kandidátů na hejtmany Libereckého kraje. Jedním z takových pořadů je pořad televize ČT 24 Otázky Václava Moravce speciál z Libereckého kraje. Pro pobavení a pro vyjasnění názorových veletočů některých kandidátů při jejich vystoupení a závěrečných slibech přidávám několik postřehů z nedaleké minulosti. Z pohledu televizního diváka začnu zprava.

 

Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta předseda a jeho slib:

-          zrušení fondu hejtmana, zrušení dělení medvěda, zrušení neoprávněných výhod krajských radních

-          zveřejnění všech smluv, všech faktur a každé koruny utracené z rozpočtu Libereckého kraje a materiály pro jednání zastupitelstva

-          rozhodování v přímém přenosu na internetu.

Sliby jsou to pěkné, ale nějak mi to nekoresponduje s činy. Například místopředseda tohoto uskupení v minulém volebním období, čerpal z tohoto smrdutého medvěda peníze na nákup služebního hybridního vozu Honda pro radnici, kde dosud starostuje a také tento vůz dosud využívá. Ba co víc on na zastupitelstvo, kde se tato dotace pro obec, kterou reprezentuje, teprve schvalovala, dokonce již před schválením tímto vozem již přijel. To se to slibuje bez svědomí.

 

KSČM, Stanislav Mackovík  a jeho slib.

-          Zvýšení dostupnosti zdravotní péče včetně zachování původních 15 minut dojezdové doby.

Možná, že kdyby spolu s vládnoucí koalicí nepromrhali finanční prostředky na 30 korunové poplatky ve výši cca přes 20 milionů a na 50 ti tisícový měsíční plat jediného placeného předsedu výboru za KSČM v Libereckém kraji, tak by tento slib již byl zbytečný, protože by již byl naplněn.

 

Změna pro Liberecký kraj, Jan Korytář a jeho slib.

-          udělám vše pro to, aby Změna rozbila dlouhodobý politický kartel ČSSD a ODS, který je hlavní příčinou rozbujelé korupce nejen v našem kraji

-          vznik krajského protikorupčního pracoviště, které začne rozkrývat kauzy, a budu připravovat systémová opatření na omezení korupce a klientelismu.

Tady není co říci, pouze nasucho lapat po vzduchu. Nádherné proklamace člověka, který na postu primátora zaměstnával jako svého poradce kamaráda, odmítal zveřejnit jeho plat, zaměstnal ho v dozorčí radě s 80 ti tisícovým měsíčním platem ve společnosti spoluvlastněné městem. No a kauzy s financováním Sdružení přátel přírody Čmelák, dotace z magistrátu města Liberec v době kdy byl primátorem, půjčky od společnosti zabývající se hazardem, čerpání dotací z krajského rozpočtu, EU, půjčky od neznámých dárců. To mi připadá, jako když zloděj křičí, chyťte zloděje.

 

TOP 09, starostové a nezávislí, Jiří Kočandrle a jeho slib

-          naprosto transparentní hospodaření kraje včetně jeho organizací

Bez komentáře, pouze dodatek, že v pořadu tolikrát kandidátem zmiňované město Česká Lípa a jeho transparentní výběrová řízení apod., je vedené starostkou za ODS Hanou Moudrou, zatímco pan Kočandrle tam jako místostarosta je necelé dva roky, takže vše již bylo nastaveno a funkční za předchozího vedení. No není nadto chlubit se cizím peřím.

 

ČSSD, Lenka Kadlecová a její slib

-          oprava a předání k užívání do konce roku 2013 všech 55 ti mostů poškozených povodní v roce 2010

-          dokončíme heliport v Liberecké nemocnici

-          zahájíme strategickou rekonstrukci nemocnice v České Lípě

-          žádný z uvolněných radních nebude dostávat odměny za práci v dozorčích radách organizací zřízených krajem

Tak to je opravdu chytání psa za ocas. ČSSD si sama zpracovala materiál o zadluženosti kraje a nutnosti financí pro budoucí období, kde říká, že na příští období nebude na nic. Dokonce i ve střednědobém plánu , který předložila zastupitelstvu ke schválení je toto ústředním motivem. Jinak z vystupování bylo zřejmé, že ČSSD se změní o 100 % (odměny, transparentnost, průhlednost,…)

 

ODS a její představitelka Eva Bartoňová se svým slibem

-          zdravé hospodaření s penězi kraje

-          rozpočtová odpovědnost

-          zastavení zadlužování kraje

-          snížení výdajů na krajské zastupitelstvo o 5 %

Pro objektivnost Vás odkazuji na stránky Libereckého kraje a stačí pouze nahlédnout do výsledků hospodaření kraje za období 2008. Kdo tomu nebude věřit, že hospodaření a zadluženost kraje byly tak dobré respektive nízké, stačí se obrátit na Karla Dolejšího, radního pro ekonomiku v období 2004 – 2008 za ČSSD.

PS. Asi proto byl odejit ze své strany.

 

Suma sumárum volič si musí udělat obrázek sám. Ale bez podrobnějšího studia jednotlivých programů se v tom, co politici slibují, nemá šanci orientovat. Navíc by musel porovnat sliby do budoucnosti se skutečností, jaká byla v minulosti. Říká se, že „slibem nezarmoutíš“ a že „starého psa novým kouskům nenaučíš“ a také jsem slyšel, že se v Jablonci rozšiřuje stávající protipovodňová štola, která by mohla klidně ještě několik let počkat, ačkoliv tu dosud žádná nebyla. Ale co já vím, třeba se pletu a exprimátor Korytář má od krtků a čmeláků lepší informace.

 

Přeji vám dobrý úsudek a dobrou volbu pro naší společnou a zdravou budoucnost.

Chtěl jsem říci heslem minulých krajských voleb Náš kraj náš domov, ale i toto heslo nám někdo odcizil.

Takže pouze

Přijďte volit s rozumem.

 

Ing. Karel Dlouhý

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz