2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Krize, populismus a váha slibů

4.8.2009

Nadějné zprávy ze světových trhů o konci krize střídají chmurné informace o dalším a dalším propadu největších ekonomik. Celý svět čeká netrpělivě na skutečné a nezvratné známky oživení, které budou znamenat opravdový konec nejhlubší krize, jakou světová ekonomika poznala za posledních sto let.  Na vyhlídky ekonomického vývoje jsou obzvlášť zvědaví čeští politici. Po prázdninách je totiž čeká horká předvolební kampaň a už teď se ukazuje, že některé předvolební trumfy, a esa se mohou naopak stát černými Petry. Ostatně sliby, které budou jednotlivé strany voličům před volbami dávat, jasně ukážou, jak vážně se míní jejich splnění. V případě volebního úspěchu.

Samotná kampaň ještě vlastně nezačala, pokud budeme brát jen jako čistě prázdninový oddech účast některých vrcholných politiků na filmovém festivalu v Karlových Varech. Jen Senát se neprázdninově uprostřed léta sešel, aby tahal za Poslaneckou sněmovnu horké brambory z ohně, jinak řečeno projednal všechny zákony, na které poslanci pozapomněli a vzpomněli si až teď, krátce před koncem svého funkčního období. Inu, sliby jsou sliby. Senát vše, co z Poslanecké sněmovny obdržel, sice projedná. Ale nereálné sliby ve formě zákonů jistě zamítne.

S pozorností budeme všichni sledovat další hromadu slibů před sněmovními volbami. Už jsme to zažili a já jsem na to upozorňoval. Před posledními volbami do krajských zastupitelstev a do Senátu slibovala ČSSD, že bude za občany platit regulační poplatky. A tenhle velký a ve skutečnosti nereálný závazek při pokusech o jeho splnění vyprázdnil, v době nastupující krize, krajské pokladny. A tak, namísto aby se opravovaly silnice, stavěla se dětská hřiště nebo nakupovaly nové diagnostické přístroje do nemocnic, na což jsou krajské peníze určeny především, kraje obsazené socialistickými vládami utrácely peníze za „dary“, „příspěvky“ a čert ví, jak se vrácení třiceti korun regulačního poplatku pokoušeli dotyční pojmenovat. Nevím, kolik lidí skutečně vylepšilo svoji finanční bilanci, asi takoví byli, moc jich však nebylo, ale všichni jezdíme po horších silnicích, v nemocnicích máme méně peněz.

V Libereckém kraji jsme najednou zjistili, že nemáme na odkoupení Ještědského vysílače. Přitom před rokem s tímto odkupem krajská pokladna počítala a 100 milionů korun v tichosti zmizelo. Prostě se nám všem některé sliby nevyplatily. Protože to byly sliby v tichosti falešné a pokus tuto faleš zakrýt podobně zruinoval krajské finance téměř v celé České republice. Je dobré si to připomínat před dalším kolem slibů. Ona je totiž krize. A slibovat teď nebude těžší, než to bylo před rokem. Jen ještě těžší bude sliby plnit. Je proto potřeba dát si bedlivý pozor, kdo a co nám před volbami bude slibovat. Státní pokladna totiž nemá rezervy, jako je měly ty krajské. Už teď zadlužujeme naše děti, a hlavně vlády ČSSD v době konjunktury se v tomto směru opravdu snažily. Neměli bychom je ale zadlužovat tak, aby kvůli tomu naše společnost nadlouho zpomalila svůj rozvoj. Rozlišujme mezi obyčejnými populisty, které do politiky přivedla touha zemi vládnout, nikoliv ji spravovat, a těmi, kteří si uvědomují, že sliby mají svou váhu a jsou ošidné.

Věřím, že politici, kteří se budou ucházet o naše hlasy, najdou odvahu slibovat „jen“ splnitelné. V podzimní kampani půjde o váhu slibů. V době krize se sliby budou vážit na velmi jemných, takřka lékařských vahách. Hezkou druhou polovinu léta!

MUDr. Přemysl Sobotka
předseda Senátu PČR a senátor za Liberecko

Více informací na www.premyslsobotka.cz

-vlk-

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz