2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Kubera: Evropská unie se rozpadne ještě za mého života

23.2.2011

Přinášíme rozhovor s prostořekým a populárním senátorem ODS a primátorem Teplic Jaroslavem Kuberou, který si rozhodně ve svém vyjadřování neláme hlavu s pravidly takzvané politické korektnosti.

Co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

O půlnoci dělám pořád to stejné. Dívám se současně na televizi a současně si čtu zprávy ze všech možných serverů, což mě potom naštve, protože duhý den si to samé přečtu v novinách a zjistím, že už jsem to četl.

A jak to stíháte najednou, dívat se na televizi a číst články?

To mám nastudované z doby totality, kdy jsem dokázal současně se dívat na televizi, současně v rádiu poslouchat Svobodnou Evropu a u toho současně číst noviny. Takže to mám dokonale natrénované.

Co si dáváte, abyste vydržel dlouho vzhůru. Kávu nebo čaj?

Dávám si presso, ale jenom proto, že mi to chutná, ale nepotřebuji nic, abych zůstal vzhůru. Já to spaní považuji za celkem zbytečnou věc. Já říkám, že kdo spí, tak je to jako, když umřel, a až umře, tak bude spát dlouho, takže je zbytečné to naspávat už za života.

A co sklenku něčeho ostřejšího?

Ne, ne vůbec.

Takže jste abstinent?

Víno, to nepiji vůbec, jenom portské někdy při nějaké příležitosti. Pokud jde o pivo, tak jednu třetinkovou plechovku za týden a whisky si dám také, když je nějaká příležitost, ale určitě ne sám doma. To mě nenapadne, že bych si sám nalil.

A v kolik hodin tak jdete v noci ze soboty na neděli spát?

Pořád stejně. Mezi jednou a druhou. Podle toho, jak to vyjde. Některý den v půl třetí a někdy zase v půl druhé, ale nikdy to není před jednou. Snad jsem nikdy ještě nešel spát před jednou hodinou.

A před spaním si dáte poslední cigárko?

Určitě.

A už si děláte zásoby cigaret se starými etiketami, kde jsou ještě loga značek cigaret, než je unie zakáže a budou buď černobílé obaly, nebo etikety s lidskými tkáněmi postiženými kouřením?

Tak já doufám, že někoho napadne dát ta všechna varování a odstrašování dovnitř. Příbalové letáky v lécích jsou také ve vnitř a lékaři říkají: „hlavně to nečtěte, protože se tam dočtete věci, že byste ty prášky už ani nebrali". Stejně tak by mohli dát příbalový leták dovnitř, abychom si ho se zájmem přečetli. To znehodnocování krabiček je strašné. To je, jako by měl každý povinně na autě napsáno, že auto může zabíjet. Oni tam nemají, že kouření zabijí, oni tam mají, že může. To je velmi diplomatická věta, protože oni sami vědí, že ještě nic nevyzkoumali, tak tam píšou, že může. Ale auto může taky zabíjet. Dokonce i telefon může zabíjet, kdyby ho někdo po někom hodil.

A neplánujete v Senátu podat návrh zákona na legalizaci výroby topných žárovek na produkci tepla?

Kdysi, když byly zavedeny ty bezdotykové baterie, tak vím, že jeden člověk, jak jsou takové ty gumy na přivázání věcí na nosič na kole, tak on si to dal na kohoutek a udělal si takové zvláštní zařízení. Když se šláplo na dřevěné prkénko, tak ta voda začala téct a byl to úžasný fór. Na takové blázniviny se vždycky někdo něco vymyslí. Stejně jako ten vámi zmiňovaný Němec, který začal prodávat žárovky jako poměrně výkonná topidla. To je správná reakce na tyto unijní šílenosti.

Britský europoslanec Nigel Farage řekl o „prezidentovi EU" Hermanu van Rompuyovi, že má charisma mokrého hadru. Co o tom soudíte vy?

ČTĚTE: Prezident? Kubera ho poslal do háje, Hájek ho ani nezná

Já nevím, jaké má charisma. Úplně stejný a slušný výraz je, že je to úplně bezbarvý a amorfní tvor přesně jako ta kněžna, nebo co to je, co se vydává za euroministryni zahraničí. Mně volali úplně nedávno z ministerstva dopravy, nevím tedy, jak se to dozvěděli, kvůli tomu, že bych chtěl neschválit jednu smlouvu s Kanadou kvůli vízům, protože si myslím, že bychom jim měli dát jasně najevo, že tudy cesta nevede, třeba tím, že neratifikujeme nějakou mezinárodní smlouvu. Unie se ohledně víz ukázala přesně, co je zač, stejně jako to přesně řekla ta komisařka: "Nemůžeme to teď pro vás udělat, protože bychom toho potom mohli litovat." Někdo to hezky komentoval, že když se tehdy jednalo, že Hitler obsadí československé pohraničí, tak taky říkali naši evropští partneři: "nemůžeme nic dělat, abychom toho náhodou později nelitovali".

Myslíte, že se vám tu smlouvu podaří zablokovat?

My jsme takhle zablokovali světovou úmluvu o kontrole tabáku, protože to byl naprostý blábol, a je zablokovaná doteď a nic zvláštního se nestalo a není důvod, proč nedat najevo, že když se nevyřešil problém víz do Kanady, takže na druhou stranu nemusí náš stát každou smlouvu ratifikovat.

Socialisté vás v Senátu ale asi přehlasují, ne?

Tak asi ano. Ale tohle je zrovna věc, která nemá pravo-levý náboj a i socialistům určitě musí vadit, že máme víza do Kanady. Takže by na to na druhou stranu mohli někteří slyšet. Já jsem říkal před časem Cabanissovi, ještě když tady byl velvyslancem, že když Spojený státy mají pro nás vízovou povinnost, takže my víza zavedeme jednostranně taky. On tehdy říkal, že pro nás by to bylo horší než pro ně, ale já si to nemyslím. Já vím, že jsme malá myška, ale i malé myšky umějí prokousat dráty a pak nefunguje celé auto, když v něm prokoušou elektriku.

Vy jste také přirovnal Evropskou unii k RVHP...

To se podobá tolik...Ono se to ani nemůže nepodobat, protože to je v podstatě socialistická internacionála. Je to vzájemně hodně podobné. Oni jsou na to hodně hákliví, když se to řekne, přitom ale nic jiného nedělají. Když jsem byl ve Švédsku, tak mi jejich poslanci řekli, že pokud EU zavede celoevropské daně, tak z unie vystupují. Tak jsem zvědavý, jak to dopadne, protože to, že je unie zavede, je evidentní.

Také jste řekl, že se unie rozpadne. Na kdy to tak odhadujete?

Myslel jsem, že se toho nedožiju, ale vypadá to, že se toho nakonec dožiju, protože to jde mnohem rychleji, než jsem se domníval. U říší je to podobné jako s mamutími firmami. Když se firma rozroste do rozměrů, které už se nedají zvládnout, tak skončí špatně. A ti chytří, jako je PPF, se začnou zbavovat jednotlivých divizí, když vidí, že jim to přerůstá přes hlavu. Když měli projekt místních novin Naše adresa a viděli, že to nefunguje, tak to celé během chvíle nemilosrdně rozpustili. Teď, jestli jsem to dobře zaregistroval, tak PPF prodává Home Credit v Rusku.

Takže EU podle vás skončí jako Naše adresa?

Zhruba tak. Ale dopadne tak, jako dopadli všichni před ní. I Jugoslávie tak nakonec dopadla. Nedalo se to zvládnout a udržet. Dobrý příměr byl s Belgií, že to vlastně ani žádný stát není. Je to ale o mravenčí práci. Já taky občas použiji nějaký silnější výraz, když jsem hodně naštvaný, což se ale třeba Jo Leinen používat vůbec nerozpakuje, a nám to pak vyčítají. Ale je to o té mravenčí práci a snažení vrátit některé agendy zpět na nárovní úroveň.

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz